Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

ΙΚΑ: Μια κρυφή «βόμβα» στα θεμέλια του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας


Από τη μια τσέπη βάζει και από την άλλη… βγάζει το Δημόσιο τα χρήματα που δίνει προς το ΙΚΑ, ενώ στο τσεπάκι του διαφαίνεται ήδη ένα άγνωστο ακόμη ασφαλιστικό χρέος, που θα προκύψει μετά την εκκαθάριση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (Τ.Τ.) και της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΑΤΕ), αλλά, προπαντός, μετά τις επερχόμενες ιδιωτικοποιήσεις.
Όπως επισημαίνουν το capital.gr και το «Κεφάλαιο», oι νέοι ιδιοκτήτες των πρώην δημόσιων επιχειρήσεων δεν τις θέλουν σε καμία περίπτωση «ασφαλιστικά» χρεωμένες, γεγονός που… κινητοποιεί από τώρα τον χρόνο των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων του υπ. Εργασίας και του ΙΚΑ για το πώς θα ελαφρύνουν το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας από νέα, πρόσθετα βάρη.
Το Δημόσιο εξοικονόμησε φέτος πάνω από 800 εκατ. ευρώ από τη μείωση της χρηματοδότησής του προς το ΙΚΑ. Από τη μια μεριά, έτσι, η κυβέρνηση περικόπτει από φέτος κατά 25% τις επιχορηγήσεις της προς τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας, εφαρμόζοντας μνημονιακές δεσμεύσεις. Από την άλλη, όμως, το Δημόσιο αύξησε τα έσοδα του ΙΚΑ κατά 8%, «εγγράφοντας» μαζικά τους υπαλλήλους που προσέλαβε μετά το 2011, διατηρώντας, έτσι, την ταμειακή ισορροπία του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας.
Κρυφή «βόμβα» χρέους του Δημοσίου προς το ΙΚΑ φαίνεται πως είναι οι ασφαλιστικές εισφορές που πρέπει να πληρώσει το Δημόσιο για τους εργαζομένους του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (Τ.Τ.) και της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας (ΑΤΕ), μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των δύο τραπεζών, που ελέγχονταν από το κράτος.


aftodioikisi.gr