Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

«Η Γυναίκα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία» 

Την Παρασκευή17 Μαΐου στις 7μ.μ., το Τμήμα Γυναικών του Συλλόγου Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση» έχει τη χαρά και τη τιμή να υποδεχτεί στα γραφεία του συλλόγου τη διακεκριμένη Καθηγήτρια Ιστορίας Μαρία Ευθυμίου η οποία θα μιλήσει για τη Γυναίκα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Θα χαρούμε πολύ να μας τιμήσετε με την παρουσία σας.

Σύντομο βιογραφικό της Μαρίας Ευθυμίου

Η Μαρία Ευθυμίου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας & Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορία & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε στη Λάρισα και μεγάλωσε στην περιοχή της Νεάπολης στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία στο Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε τις Μεταπτυχιακές σπουδές της στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης  όπου εκεί έλαβε τα μεταπτυχιακά της διπλώματα καθώς και τον τίτλο της διδάκτορος. 

Πάντα φανταζόταν τον εαυτό της δασκάλα. Όχι όμως καθηγήτρια πανεπιστημίου. Ύστερα από την παρότρυνση των καθηγητών της στην Ελλάδα και τη Γαλλία άρχισε να εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1981 ως επιστημονική συνεργάτης. Ήταν μόλις 26 ετών.
Από το 1981 διδάσκει Ιστορία του Νέου Ελληνισμού και Παγκόσμια Ιστορία στο Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, αρχικά ως επιστημονική συνεργάτης και, από το 2005, ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια. Κατά τα έτη 1990 -1991 και 1993 -1995 δίδαξε Ιστορία του Νέου Ελληνισμού στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας και στο Τμήμα ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, αντιστοίχως.

Το 2007 η 58χρονη σήμερα ιστορικός αποφάσισε να μεταφέρει το μάθημα και εκτός αμφιθεάτρου. Οι δωρεάν διαλέξεις της διαδόθηκαν αμέσως από στόμα με στόμα. Στις αίθουσες δήμων και κοινοτήτων συνειδητοποίησε – όπως αποκαλύπτει η ίδια – τη δίψα των Ελλήνων για την Ιστορία και το πώς μια απλή πρωτοβουλία μετατρέπεται σε κοινωνική προσφορά.

Το παρακάτω video είναι από τον κύκλο των συναντήσεων "ΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ" που πραγματοποιήθηκε στο Gazarte για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με οικοδεσπότες τη στιχουργό Λίνα Νικολακοπούλου και τον δημοσιογράφο Μάκη Προβατά ο οποίος έγραφε τον περασμένο Γενάρη: «Η Μαρία Ευθυμίου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών… Από τους ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ που γνωρίζει και μπορεί να μας εξηγήσει…..

Για όλους τους Λαούς, εξηγούνται τα πάντα μαθαίνοντας την πραγματική τους ιστορία………..Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Της Ελλάδας στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας μέχρι και σήμερα…. Επειδή είμαστε ένας λαός πολύ επιρρεπής στους μύθους και στις βολικές φήμες για την Ιστορία μας…».


Σύλλογος Μεσοτοπιτών Λέσβου  (Εθνικής Αντίστασης 33-Δάφνη, τηλ. 210 9707417)



>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

«Η Λέσβος μέσα από την ιστορία, τη μυθολογία και τον πολιτισμό της»

Η λογοτεχνική-συγγραφική ομάδα «ΙΔΕΟΠΝΟΟΝ», τα περιοδικά «Πνοές Λόγου και Τέχνης», ο iamvosart και η εφημερίδα «Πνοές πολιτισμού» διοργανώνουν το 4ο διήμερο συνέδριο για την ποίηση και την πεζογραφία  στο νέο δημαρχιακό μέγαρο Περιστερίου (Καραθεοδωρή και Εθν. Αντιστάσεως - τηλ: 2105701000).

Την Παρασκευή, 17 Μαΐου στις 19.00 μέσα από το θέμα: Περιοχές της Ελλάδας και διαφορετικότητες στον λόγο και στην τέχνη, θα παρουσιάστεί «Η Λέσβος μέσα από την ιστορία, τη μυθολογία και τον πολιτισμό της».

Αναφορές στους λογοτέχνες: Οδυσσέα Ελύτη, Στράτη Μυριβήλη, Αργύρη Εφταλιώτη
Ομιλητές: Δ. Καράμβαλης, Μ.Βλάχου - Καράμβαλη, Α. Γονιδέλλης, Σ. Γιαννίκος, Α. Κυριαζής, Ε. Λινάρδος, Χ. Δεσύλλας, Χ. Χαράτσαρης, Α. Γκιωνάκη, Ν. Δεληγιάννης

Προβολή φωτογραφικού υλικού για τη Λέσβο: Στρατής Ζάνταλης

Ομιλία - Χαιρετισμός από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής κ. Χριστόδουλο Τσακιρέλλη

Θα γίνει επίσης παρουσίαση του περιοδικού "Πνοές λογού και τέχνης" (τ.12-13) με το μεγάλο αφιέρωμα, που έγινε για τη Λέσβο και τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της και στο οποίο συνεργάστηκαν οι: Τ. Χατζηαναγνώστου, Σ. Μολίνος, Χ. Τσακιρέλλης, Δ. Καράμβαλης, Μ. Αξιώτης, Α. Καλαργάλης, Δ. Νικορέτζος, Νεκ. Βακάλης, Σ. Ζάνταλης, Α. Καραμιχελάκης, Γ. Χατζηβασιλείου, Γ. Καμβυσέλλης, Μ. Βλάχου - Καράμβαλη κ.ά.

Σάββατο, 18 Μαΐου στις 19.00:

Σύγχρονη ποίηση και νέοι ποιητές

Απονομή βραβείων 8ου Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Εφήβων και Ενηλίκων
Παρουσίαση των ανθολογιών ποίησης και πεζογραφίας, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και λογοτεχνών από όλη την Ελλάδα

Είσοδος ελεύθερη.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Ο Μεσότοπος και η Λέσβος στο «4ο Agro Quality Festival»

Για 4η συνεχή χρονιά η ελληνική ύπαιθρος έρχεται, κυριολεκτικά και μεταφορικά, στο κέντρο της Αθήνας. 

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Στρατηγικού Σχεδιασμού, οργανώνει το «4ο Agro Quality Festival», που θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 19 Μαΐου 2013, στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι).

Όποιος μπορεί (Μεσοτοπίτης, Λέσβιος και μη) αυτό το Σαββατοκύριακο, χαρά και τιμή μας να σας καλοδεχτούμε....Θέλουμε και τη βοήθεια (τη χρειαζόμαστε!) σε όποιον μπορεί να κάτσει κοντά μας (στο περίπτερο) και να μας κάνει παρέα...

Θέλουμε να μοιραστούμε με όλους σας τα "καλούδια" του τόπου μας κερνώντας και τους επισκέπτες τους οποίους θα ενημερώνουμε για τις ομορφιές του νησιού μας, την πλούσια παράδοση και τον πολιτισμό του.

Όποιος σύλλογος - χωριό του νησιού μας θέλει να προσφέρει κάποια προϊόντα για τους επισκέπτες και να φέρει υλικό του (έντυπα, διαφημιστικά φυλλάδια, τουριστικούς χάρτες κ.α) ακόμα και να πουλήσει βιβλία, cd ότι άλλο, ο χώρος είναι και για όλους… για όλο το νησί.

Στο περίπτερο, θα μας βοηθάνε σε όλη τη διαδικασία τα πατριωτέλια Ανδρέας και Λευτέρης και οι συνεργάτες τους, από το Παντοπωλείο «Περί Λέσβου» - Αθηνάς 27, το οποίο διαθέτει όλη σχεδόν τη γκάμα των Μυτιληνιών προϊόντων στην Αθήνα.

Φέτος στην έκθεση θα συμμετάσχει και πάλι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου καθώς αρκετοί παραγωγοί έδειξαν ενδιαφέρον να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους στο Αθηναϊκό κοινό.

Θα έχουμε επίσης την τελευταία μέρα του Φεστιβάλ, στις 19 Μαΐου, τα χορευτικά του συλλόγου Μεσοτοπιτών με τον χοροδιδάσκαλο μας Κώστα Πιπίνη, τη χορωδία και το μουσικό μας σχήμα με τον δάσκαλο μας Βαγγέλη Σαραντίδη (βιολί), που έχει αναλάβει και την καλλιτεχνική επιμέλεια της εμφάνισης, την Σταυρούλα Σπανού δασκάλα του τμήματος σαντούριων μας και τον Γιάννη Παυλίδη (κιθάρα) που θα εμφανιστούν στην κεντρική σκηνή. Ώρα έναρξης 19.30.

Θα προηγηθούν μουσικοχορευτικά σχήματα από την Ικαρία και τους Φούρνους.

Νεκτάριος Βακάλης




>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ : ΒΡΑΔΙΑ ΠΟΙΗΣΗΣ 
"Τον καθαρό το Λόγο να φιλάς..."

Επιλογές του ποιητικού και πεζογραφικού έργου
του Φαίδωνα Θεοφίλου

Διαβάζουν οι ηθοποιοί:
ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ- ΓΙΟΥΛΗ ΖΗΚΟΥ
Σχολιάζει ο ποιητής

Προβολή φωτογραφιών: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΛΙΑΝΗΣ

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013 8.00 μ.μ.

ΑΙΤΙΟΝ -Πολυχώρος-Τζιραίων 8-10- Μετρό Ακρόπολη-Έξοδος Αθ. Διάκου Τηλ.213 0256666