Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΙΜΠΕΡΤΡΟΛΑ - ΡΟΚΑ , ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ


Εκδήλωση με θέμα τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) σε σχέση με νησιά όπως η Λήμνος, η Λέσβος και η Χίος και οι θέσεις του ΚΚΕ, πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στη Μυτιλήνη, με πρωτοβουλία της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ και κύριο ομιλητή τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος.

Η εκδήλωση, με θέμα «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε όφελος του λαού ή των μονοπωλιων ; Θέση - Πρόταση του ΚΚΕ», που στόχο είχε την τεκμηριωμένη ενημέρωση του λαού για το ιδιαίτερα σοβαρό αυτό θέμα, αποκτά ιδιαίτερη σημασία και επικαιρότητα παίρνοντας υπόψη ότι πρόσφατα η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου γνωμοδότησε θετικά υπέρ της καταστροφικής «επένδυσης» της πολυεθνικής IBERDROLLA και της θυγατρικής της, του ομίλου «ΡΟΚΑΣ».
Γνωμοδότησε έτσι, υπέρ της μετατροπής ουσιαστικά των νησιών Λήμνος, Λέσβος και Χίος, σε ένα πρώτο στάδιο, σε τεράστια εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παραδίνοντάς τα στην κερδοσκοπική βουλιμία της πολυεθνικής, φορτώνοντας νέα οικονομικά βάρη στα λαϊκά νοικοκυριά και καταστρέφοντας το ιδιαίτερου κάλους φυσικό περιβάλλον των νησιών μας.
Το ΚΚΕ θεωρεί ότι επιβάλλεται, άμεσα, χωρίς καμιά καθυστέρηση να αναπτυχθεί ο ενωμένος αγώνας των κατοίκων των νησιών μας για τη ματαίωση αυτής της ολέθριας «επένδυσης» και την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στα πλαίσια ενός δημόσιου φορέα ενέργειας, αποκλειστικά για τις ανάγκες των νησιών μας και όχι για να αυγαταίνουν τα μονοπώλια τα κέρδη τους.

Αποστέλλουμε μέρος της ομιλίας του Μ. Παπαδόπουλου.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Αιολικά Πάρκα - για ποιον;
Ο ομιλητής Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Μέσα στη ζούγκλα της "απελευθερωμένης" αγοράς, οι ιδιωτικοί όμιλοι επιλέγουν πότε και πού θα επενδύσουν, ποιο θα είναι το μέγεθος της επένδυσης, ποιο καύσιμο θα χρησιμοποιήσουν, με γνώμονα τη μέγιστη κερδοφορία τους. Ο κρατικός ενεργειακός σχεδιασμός έχει αναγκαστικά περιορισμένο και αντιλαϊκό χαρακτήρα. Δε στοχεύει στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, στη διασφάλιση φτηνής και επαρκούς λαϊκής κατανάλωσης, στην ισόρροπη ανάπτυξη περιοχών και κλάδων της οικονομίας, στην προστασία της δημόσιας υγείας, στην ισόρροπη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον. Στην ουσία, έχει ένα μόνο μέλημα: να διασφαλίσει τα κέρδη των μονοπωλίων και να διαχειριστεί τον ανταγωνισμό τους, την άναρχη διαπάλη τους για την κατάκτηση μεριδίων της αγοράς.
Η προτεινόμενη επένδυση "Αιγαία Ζεύξη" του ομίλου Ρόκα, μέλους του ισπανικού ομίλου της Iberdrola, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η επένδυση περιλαμβάνει την ανάπτυξη αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 706 MW και τη διασύνδεσή τους με το ηπειρωτικό Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας με υποβρύχιο καλώδιο που καταλήγει στην Ακτή Γλυφάδας της Ευβοίας.
Διασφαλίζει τα ...κέρδη
Διασφαλίζει η συγκεκριμένη επενδυτική πρόταση τη συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών των νησιών του Β. Αιγαίου;
Αν κάτι διασφαλίζει σίγουρα είναι τα υψηλά κέρδη του ομίλου Iberdrola από την παραγωγή 2,2 εκ. MWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως. Γενικότερα, συμβάλλει στην επιτάχυνση της "απελευθέρωσης" του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας, με την επίτευξη του μέγιστου βαθμού διείσδυσης των ιδιωτικών ομίλων ΑΠΕ στη διαδικασία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Σε αυτό το βωμό θα θυσιαστεί η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Το πολύ μεγάλο αρχικό μέγεθος της προβλεπόμενης επένδυσης θα αυξήσει την ανισόμετρη ανάπτυξη κλάδων της τοπικής οικονομίας, θα επιδράσει αρνητικά στον τουριστικό τομέα και στην κτηνοτροφία. Οι προτεινόμενες εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους και αξιόλογες ακτές και παραλίες, δικαίως προκαλούν τη διαμαρτυρία των τοπικών Συλλόγων των νησιών. Το υψηλό ποσοστό κάλυψης εδαφών από αιολικές εγκαταστάσεις δεν αφορά μόνο τις ανεμογεννήτριες, αλλά και τη διάνοιξη νέων οδών, καθώς και τα έργα διασύνδεσης, την εγκατάσταση υποσταθμών μέσης/υψηλής τάσης και σταθμών μετατροπής εναλλασσόμενου/συνεχούς ρεύματος. Το αρχικό μέγεθος των αιολικών πάρκων μπορεί εύκολα να αυξηθεί στην πορεία, όπως δείχνει και το παράδειγμα της Νότιας Εύβοιας με άδειες επέκτασης των επενδύσεων. Οταν αποσβεστεί η επένδυση θα απομείνουν τα κουφάρια των παλιών ανεμογεννητριών μαζί με όγκους τσιμέντου στην περιοχή.
Το νέο ευνοϊκό νομοθετικό περιβάλλον για αλλαγή χρήσεων γης σε καμένες δασικές εκτάσεις, μπορεί να λειτουργήσει εμπρηστικά σε ολόκληρη την περιοχή.
Οι πόροι που θα επιστρέψει στις τοπικές κοινωνίες ο υποτιθέμενος ευεργέτης όμιλος της Iberdrola αποτελούν ψίχουλα, σε σχέση με τα θεαματικά κέρδη που διασφαλίζει από την αφαίμαξη της λαϊκής κατανάλωσης και την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων του. Η λαϊκή οικογένεια μέσα από τις απανωτές αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, τα πράσινα τέλη ΑΠΕ, την αβάσταχτη φορολογία, διασφαλίζει υποχρεωτικά τα κέρδη των πράσινων ομίλων.
Οι ελάχιστες κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας με τις μαύρες εργασιακές σχέσεις για τη λειτουργία των αιολικών πάρκων δεν αποπληρώνουν τις αρνητικές συνέπειες στην τοπική οικονομία.
Ομως, οι κίνδυνοι δεν αφορούν μόνο αυτές τις εύκολα ορατές πλευρές. Αξίζει να εστιάσουμε και σε ορισμένες πλευρές που παραμένουν αθέατες προς το παρόν. Η προτεινόμενη διαδρομή διασύνδεσης με την Εύβοια έχει πολύ μεγάλο κόστος. Είναι, βέβαια, φανερό ποιος θα το πληρώσει αν η συγκεκριμένη διαδρομή διασύνδεσης υλοποιηθεί. Ωστόσο, η αναφορά του ομίλου ότι η υποδομή μπορεί τελικά να χρησιμοποιηθεί για περαιτέρω διασυνδέσεις επαναφέρει τη γνωστή εναλλακτική φθηνότερη λύση διασύνδεσης και ενεργειακής εξάρτησης των νησιών του Αιγαίου με το ηπειρωτικό ενεργειακό σύστημα της Τουρκίας».
Σχετικά με την αστική πολιτική για τις ΑΠΕ ο Μ. Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε ότι: «Την προηγούμενη περίοδο, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις στήριξαν την είσοδο των μονοπωλιακών ομίλων στην "απελευθερωμένη" αγορά και τη διασφάλιση σίγουρης και υψηλής κερδοφορίας των επενδύσεών τους στις ΑΠΕ.
Πολύμορφη στήριξη
Η κρατική στήριξη ήταν και είναι πολύμορφη. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
- Το περιβόητο Σύστημα Εγγυημένων Τιμών που περιλαμβάνει πολύ ψηλές εγγυημένες τιμές για τους ιδιώτες επενδυτές στην πράσινη ενέργεια. Μέσα στο 2010 και ενώ είχε εκδηλωθεί η κρίση στην Ελλάδα ψηφίσθηκε ο ν. 3851 που αύξησε τις εγγυημένες τιμές σε 88 ευρώ ανά Mwh για την αιολική ενέργεια και σε 285 ευρώ για την ηλιακή ενέργεια, ενώ το 2009 η μέση τιμή χονδρικής πώλησης στην Ελλάδα ήταν 60 ευρώ ανά Mwh. Αυτές οι υψηλές τιμές προσφέρθηκαν στους μονοπωλιακούς ομίλους για συμβάσεις αγοράς ενέργειας μεγάλης διάρκειας 20 ετών.
- Τις παχυλές κρατικές επιδοτήσεις μέσω των αναπτυξιακών νόμων, του επιχειρηματικού προγράμματος ανταγωνιστικότητας του ΕΣΠΑ. Επιδοτήσεις, οι οποίες, σε συνδυασμό με τις γνωστές υπερτιμολογήσεις, δημιούργησαν τη σημερινή εικόνα του ιδιώτη επενδυτή με κρατικό χρήμα, ο οποίος πουλά χωρίς κίνδυνο και πανάκριβα στην κρατική αγορά.
- Τις απανωτές νομοθετικές ρυθμίσεις κατάργησης όρων προστασίας του περιβάλλοντος, και κυρίως των αναδασωτέων εκτάσεων, ώστε να διευκολυνθούν οι μεγάλες πράσινες επενδύσεις. Πρόκειται για προσαρμογές της ελληνικής νομοθεσίας, με βάση τις κοινοτικές οδηγίες που χαρακτηρίζουν την προώθηση των ΑΠΕ ως "περιβαλλοντική και ενεργειακή προτεραιότητα", καθώς για τις γενικότερες ρυθμίσεις για την επιτάχυνση των μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων όπως οι νόμοι FastTrack».
Στη συνέχεια ανέφερε: «Στην περίοδο που διανύουμε δεν υπάρχουν εύκολες εναλλακτικές λύσεις χωρίς συγκρούσεις, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Η σκέψη ότι η επένδυση θα μπορούσε να έχει φιλολαϊκό χαρακτήρα αν υλοποιηθεί απ' τη ΔΕΗ ΑΕ και όχι από τον όμιλο Iberdrola είναι απατηλή. Αφενός προσπερνά την επιταχυνόμενη πορεία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Αφετέρου, θεωρεί λαθεμένα ότι το ποσοστό του αστικού κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο μιας επιχείρησης μπορεί να ακυρώσει τη λειτουργία της σύμφωνα με τους νόμους της καπιταλιστικής οικονομίας. Η πορεία της ΔΕΗ ΑΕ μέχρι τώρα, που το Δημόσιο διατηρεί ακόμα το 51% των μετοχών, αποδεικνύει ότι στηρίζει την κερδοφορία της, όπως όλες οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις, στην αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων της και στην αφαίμαξη της λαϊκής κατανάλωσης.
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες συνεργάζεται ήδη αρμονικά με τη Rokas Iberdrola για την υλοποίηση του συγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου. Συνεργάζεται με την Τέρνα για την ανάπτυξη υβριδικού έργου στη Λέσβο και με το γαλλικό όμιλο EDF στη Φλώρινα και στην Κρήτη.
Η προοπτική στην ανατροπή
Το πρόβλημα είναι, σε τελευταία ανάλυση, κοινωνικό και πολιτικό. Προϋποθέτει σύγκρουση και ρήξη με το καθεστώς ιδιοκτησίας στις πηγές και στις υποδομές παραγωγής και μεταφοράς της Ενέργειας. Απαιτεί ανατροπή στο χαρακτήρα της εξουσίας, ώστε να υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός με στόχο τη λαϊκή ευημερία. Σε αυτό το ιδιοκτησιακό και πολιτικό καθεστώς, όπου οι πρώτες ύλες, τα μέσα παραγωγής, τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής του ενεργειακού τομέα θα αποτελούν κρατική κοινωνική ιδιοκτησία, μπορεί να επιτευχθεί η συνδυασμένη ικανοποίηση των αναγκών του λαού. Ο σχεδιασμός και η διαχείρισή τους θα ανήκουν σε έναν αποκλειστικά Ενιαίο Κρατικό Φορέα Ενέργειας, μηχανισμό της λαϊκής εξουσίας».
Κλείνοντας τόνισε: «Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο ενός συνολικού ενεργειακού σχεδιασμού με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία, μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικά οι ΑΠΕ για να λυθεί και το ενεργειακό πρόβλημα των νησιών του Βορείου Αιγαίου.
Για να ανοίξει ο δρόμος γι' αυτήν την ελπιδοφόρα προοπτική, το ΚΚΕ καλεί σε μαζική αγωνιστική συσπείρωση ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, στην άρχουσα τάξη και την ΕΕ.
Καλεί σε αγώνα ενάντια στη συνολική πολιτική της ΕΕ για την απελευθέρωση του τομέα της ενέργειας, ο οποίος δε θα περιορίζεται στην αποσπασματική εναντίωση σε κάποια επενδυτικά σχέδια, όπως το συγκεκριμένο του Ομίλου Iberdrola.
Σ' αυτήν την κατεύθυνση διεκδικούμε άμεσα και μαχητικά:
l    Φθηνό ρεύμα για το λαό, κατάργηση των πράσινων τελών ΑΠΕ, άμεση μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος κατά 30% για κάθε λαϊκή οικογένεια με εισόδημα έως 40.000 ευρώ, απόρριψη κάθε ρήτρας καυσίμου.
l    Απορρόφηση του εποχιακού προσωπικού της ΔΕΗ με σχέση μόνιμης σταθερής εργασίας.
l    Κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στα καύσιμα.
l    Αναβάθμιση των δικτύων διανομής και των αυτόνομων συμβατικών σταθμών παραγωγής των νησιών και χωροθέτησή τους σε μεγάλη απόσταση από τον οικιστικό ιστό.
l    Αυστηρή οριοθέτηση και τήρηση μέγιστου επιτρεπόμενου ποσοστού κάλυψης νησιωτικής γης από εγκαταστάσεις ΑΠΕ. Απαγόρευση εγκατάστασης κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους».