Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ


Μέσα στο κλίμα της διεθνούς κρίσης η Ελλάδα στερεί από τους πολίτες της τα απαραίτητα για την επιβίωση. Σκοπός αυτού είναι η μείωση των εξόδων κ η αύξηση των εισόδων, όπως χαρακτηριστικά μας λένε καθημερινά οι κυβερνώντες και η Τρόικα. Εξαιτίας αυτού όμως εμείς κινδυνεύουμε να ξεχάσουμε τι θα πει «αυτονόητο». Γνωρίζω πως κάθε σημείο της Ελλάδας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, όμως το κείμενο αυτό το γράφω για να θίξω αυτά που αντιμετωπίζει το νησί μου, η Λήμνος. Η Λήμνος, είναι ένα νησί 17.000 κατοίκων με την ιδιαιτερότητα να απέχει πολύ από τα άλλα νησιά του Αιγαίου, αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια το νησί αντιμετωπίζει προβλήματα μείζονος σημασίας και οι κάτοικοι του κάνουν ότι μπορούν, ώστε να λυθούν και να μην αυξηθούν.
Είναι γνωστό το κλείσιμο των σχολείων σε χωριά όλης της χώρας. Ίσως όμως να μην είναι γνωστό πόσο δυσκολεύονται τα παιδιά να φτάσουν στις σχολικές αίθουσες. Έτσι και τα παιδιά της Λήμνου αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην μεταφορά τους, αφού το σχολείο απέχει τουλάχιστον 10 χιλιόμετρα από το χωρίο τους. Οι αίθουσες είναι ελάχιστες αναλογικά με τον αριθμό των μαθητών, η περιφέρεια οφείλει χρήματα στους οδηγούς λεωφορείων και Taxi με αποτέλεσμα να μην μεταφέρουν τους μαθητές και τα γραφεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο νησί έχουν κλείσει εδώ και ένα χρόνο. Ζητάμε απλώς το αυτονόητο. Ελεύθερη και δωρεάν παιδεία για τα παιδιά του νησιού μας.
Παράλληλα, με τις συγχωνεύσεις των σχολείων, η κυβέρνηση τώρα προχωρά και σε κλείσιμο-συγχωνεύσεις δημόσιων υπηρεσιών. Οι κάτοικοι της Λήμνου φωνάζουν «όχι» στο κλείσιμο της ΔOY του νησιού και στη συγχώνευση αυτής με τη ΔOY της Μυτιλήνης. Οι υπεύθυνοι γνωρίζουν πως η Λήμνος απέχει 6 ώρες ακτοπλοϊκά από τη Μυτιλήνη και ότι φυσικά δεν υπάρχει καθημερινή ακτοπλοϊκή και αεροπορική σύνδεση; Οι υπεύθυνοι έχουν αναλογιστεί το κόστος και το χρόνο που πρέπει να ξοδέψει ο κάτοικος της Λήμνου, ώστε να μεταβεί στο νησί της Λέσβου για να βρεθεί στη ΔOY; Πιστεύω πως όχι. Τότε πως ζητούν την ένωση της ΔOY Λήμνου με αυτή της Μυτιλήνης; Η απάντηση τους είναι φυσικά για εξεύρεση χρημάτων για τη χώρα. Αν κλείσει η ΔOY της Λήμνου θα ακολουθήσουν με την ίδια λογική και άλλες υπηρεσίες του νησιού. Το νησί θα πάψει αν είναι αυτόνομο και βιώσιμο.
Και ως απόρροια όλης αυτής της κατάστασης το πλέον σημαντικότερο ζήτημα του νησιού είναι η υποβάθμιση του νοσοκομείου μας και κατ’ επέκταση της ζωής μας. Νησί που απέχει τόσο πολύ από το κοντινότερό του νησί χωρίς αυτόνομο νοσοκομείο; Ζήτημα για γέλια ή  για κλάματα; Πόσο ακόμα θα δυσκολέψει η ζωή μας; Εδώ μιλάμε για ζωές και δεν χωράνε απαντήσεις του τύπου «η χώρα χρειάζεται χρήματα». Η χώρα χρειάζεται χρήματα και εμείς χρειαζόμαστε τις ζωές μας. Αν το νοσοκομείο της Λήμνου γίνει Κέντρο Υγείας και υπάγεται διοικητικά στο νοσοκομείο Λέσβου τα προβλήματα θα είναι τεράστια. Δεν θα υπάρχουν γιατροί. Η Λέσβος καθότι μεγαλύτερο νησί χρειάζεται περισσότερους ιατρούς και επομένως, ποιοι θα έρχονται σε εμάς; Ο προϋπολογισμός και οι προμήθειες θα γίνονται από τη Μυτιλήνη. Τι σημαίνει αυτό; Θα μένουν στη Μυτιλήνη όσα χρήματα και είδη πρώτης ανάγκης χρειάζεται το εκεί νοσοκομείο και ό,τι μένει θα στέλνεται στο δικό μας Κέντρο Υγείας. Όσον αφορά τα επείγοντα περιστατικά; Σε αυτές τις περιπτώσεις απλώς θα λέμε «ο Θεός είναι μεγάλος». Το περιστατικό, αφού εδώ δεν θα υπάρχουν ενδεχομένως οι κατάλληλοι γιατροί,  θα ταξιδεύει στη Μυτιλήνη αρχικά κι αν από κει κρίνεται απαραίτητο θα ταξιδεύει στην Αθήνα ή οπουδήποτε αλλού. Μιλάμε απλώς για τραγικά πράγματα. Επιπλέον, οι αγροτικοί ιατροί που υπάρχουν στο νησί και εξυπηρετούν τους κατοίκους των χωριών, θα μένουν περισσότερο στο νοσοκομείο αναγκαστικά κι έτσι τα αγροτικά ιατρεία των χωριών, δεν θα λειτουργούν με την ίδια συχνότητα. Πριν αποφασίσετε για την υποβάθμιση του νοσοκομείου μας κύριε Υπουργέ ρωτήστε αν ο συνταξιούχος έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει από τη Λήμνο στη Μυτιλήνη για τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις. Είναι σημαντικό να μάθετε πως πρακτικά δεν μπορεί!
Κλείσατε τα σχολεία των χωριών μας και η ζωή των μαθητών μας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Κλείνετε τη ΔOY τη στιγμή που μας ζητάτε να είμαστε σωστοί με τις υποχρεώσεις μας και τους φόρους μας. Πληρώνουμε για να είναι ανοιχτή η ΔOY Λήμνου κύριοι! Οι συγκοινωνίες εντός και εκτός νησιού είναι απλώς άθλιες έως και ανύπαρκτες μερικές φορές και σαν τελευταία σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι θέλετε να μας στερήσετε το νοσοκομείο μας και την υγεία μας. Φτάνει πια! Η Λήμνος θέλει να ζήσει και θα το κάνει! Θα τη βρείτε μπροστά στα σχέδια σας από δω και πέρα. Θέλω να ζήσω στο νησί μου και δεν έχετε το δικαίωμα να μου το αρνηθείτε!!!
MΑΝΩΛΑΚΟΥΔΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΑ