Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

EΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΛΑΣΤΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΤΥΦΛΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΙΟΥ




«ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ, ΩΣΤΕ Η ΥΠΟΘΕΣΗ
ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ;»



Την «προσχεδιασμένη διοικητική συγκάλυψη», όπως σχολιάζουν ΜΜΕ, της υπόθεσης της οφθαλμιάτρου του «Σκυλιτσείου» νοσοκομείου Χίου, που κατηγορείται για έκδοση πλαστών πιστοποιητικών τυφλότητας, συγκάλυψη που προσπαθεί να αποτινάξει με αρκετή χρονική καθυστέρηση ο Υπουργός Υγείας, στηλιτεύει με Ερώτησή του προς τον Ανδρέα Λυκουρέντζο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκονται όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Σύμφωνα με τον Τέρενς Κουίκ, παρά το γεγονός ότι «με εντολή του ιδίου του Υπουργού διατάχθηκε διοικητικός έλεγχος προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες κάθε εμπλεκομένου προσώπου αναφορικά με την καθυστέρηση άσκησης πειθαρχικού ελέγχου κατά της οφθαλμιάτρου», ωστόσο «λόγω της παρέλευσης του χρονικού ορίου του ενός μηνός βάσει του οποίου θα έπρεπε να εξετασθεί η υπόθεσή της, η κα Βαρκάρη επέστρεψε κανονικά στα καθήκοντά της!»

«Παράγοντες του χώρου της υγείας επισημαίνουν ότι πολύ δύσκολα θα εντοπιστούν ευθύνες, καθώς είναι σύνηθες οι συγκεκριμένες Επιτροπές να κωλυσιεργούν χρονικά στη λήψη των αποφάσεων, με αρκετές ελλείψεις στην εκάστοτε σύνθεσή τους», υπογραμμίζει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και ερωτά τον κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο «εάν σκοπεύει να δώσει στη δημοσιότητα την πλήρη αιτιολογία για την άπρακτη παρέλευση του προβλεπόμενου χρόνου εξέτασης της υπόθεσης».

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

parliament logo

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ


ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟ

ΘΕΜΑ: ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΥ ΧΙΟΥ


Κύριε Υπουργέ,

Πολλαπλά δημοσιεύματα μεταφέρουν την αίσθηση ότι στην υπόθεση της οφθαλμιάτρου του «Σκυλιτσείου» για τα πλαστά πιστοποιητικά τυφλότητας υπήρχε προσχεδιασμένη διοικητική συγκάλυψη, την οποία επιχειρείτε να αποτινάξετε ως αρμόδιος Υπουργός Υγείας, με αρκετή χρονική καθυστέρηση.

Υπενθυμίζω ότι με δική σας εντολή διατάχθηκε διοικητικός έλεγχος προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες κάθε εμπλεκόμενου προσώπου αναφορικά με την καθυστέρηση άσκησης πειθαρχικού ελέγχου κατά της Λ. Βαρκάρη, η οποία δημόσια αποδέχθηκε ότι σε αρκετές περιπτώσεις πιστοποιητικών τυφλότητας ενήργησε με κοινωνικά και όχι ιατρικά κριτήρια.

Μετά την απόφαση του διοικητή του Νοσοκομείου Χίου να τεθεί σε μηνιαία αργία, η κ. Βαρκάρη επέστρεψε κανονικά στα καθήκοντα της, αφού πέρασε άπρακτο το χρονικό διάστημα ενός μηνός, σύμφωνα με το νόμο, βάση του οποίου θα έπρεπε να εξετασθεί η υπόθεση της.

Ο διοικητικός έλεγχος ασκείται κατά της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής της Β’ ΔΥΠΕ, αρμόδιας να ελέγξει την υπόθεση.

Παράγοντες του χώρου της υγείας επισήμαιναν, ωστόσο, ότι πολύ δύσκολα θα εντοπισθούν ευθύνες, καθώς είναι σύνηθες οι συγκεκριμένες Επιτροπές να κωλυσιεργούν χρονικά στη λήψη αποφάσεων, με αρκετές ελλείψεις στην εκάστοτε σύνθεση τους.

Κατόπιν τούτου ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.      Η υπόθεση των πλαστών πιστοποιητικών τυφλότητας, έληξε για εσάς;

2.      Πώς θα πείσετε ότι δεν έληξε για εσάς και η πλήρης διερεύνηση του τρόπου διαχείρισης της άσκησης πειθαρχικού ελέγχου;

3.      Σκοπεύετε να δώσετε στη δημοσιότητα τη πλήρη αιτιολογία για τη άπρακτη παρέλευση του προβλεπόμενου χρόνου εξέτασης της υπόθεσης, ποιοί συμμετείχαν σε αυτή τη μεθόδευση και ποιές επιπτώσεις θα υποστούν; 
4.      Θα επιβεβαιώσετε με την όλη στάση σας ότι είναι σύνηθες οι συγκεκριμένες Επιτροπές Ελέγχου - Διερεύνησης να κωλυσιεργούν στη λήψη αποφάσεων, ώστε υποθέσεις να μπαίνουν ατιμωρητί στα συρτάρια;



Ο ερωτών Βουλευτής


Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ