Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

O ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ




Στην συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στη Βουλή, παρουσία του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου ο οποίος παρουσίασε το «Νέο Ιπποκράτη – Πρόγραμμα Υγείας για το Αιγαίο», συμμετείχε σήμερα το πρωί ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής, μιλώντας για τον προγραμματισμό αλλά και την πορεία των έργων του τομέα της υγείας στην Περιφέρεια, καθώς και για τα ιδιαίτερα προβλήματα που παρατηρούνται στα νησιά. 
Ο Περιφερειάρχης στην εισήγησή του, σχολίασε πως παρά το ότι έχουν ενταχθεί σημαντικά έργα στον τομέα της υγείας, εντούτοις παρατηρείται από τους μηχανισμούς του Υπουργείου Υγείας αδυναμία υλοποίησης των έργων με τους ρυθμούς που απαιτούνται. Και πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι από τα 15 έργα που έχουν ενταχθεί ως σήμερα στο πρόγραμμα, συμβάσεις έχουν μόλις τα δύο που σε σύνολο προϋπολογισμού ένταξης 44 εκ. ευρώ, αντιστοιχούν παρασχόμενες δαπάνες ύψους 9,4 εκ. ευρώ. 
Ιεραρχώντας τα σημαντικά προβλήματα που παρατηρούνται σήμερα στη λειτουργία των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας στο Βόρειο Αιγαίο, μίλησε αρχικά για τη διασύνδεση των νοσοκομείων της Λέσβου, της Λήμνου, της Σάμου και της Ικαρίας, «όπου πλέον μία διοίκηση αποφασίζει για δύο νοσοκομεία, εξέλιξη που δημιουργεί δυσκολίες στο να υπάρχει καθημερινή εποπτεία και παρακολούθηση των καθημερινών περιστατικών.». Ο κ. Γιακαλής ειδικότερα στο θέμα της διασύνδεσης, αντιπρότεινε πως θα ήταν ιδανικότερο το να προχωρήσει μία αδελφοποίηση των Νοσοκομείων της Λήμνου και της Ικαρίας με ένα μεγάλο Νοσοκομείο της Αθήνας, το οποίο θα μπορούσε να ενισχύσει τα εν λόγω περιφερειακά Νοσοκομεία τόσο στην καθ΄ αυτή λειτουργία τους όταν θα παρουσιαζόντουσαν προβλήματα (π.χ λόγω αδειών), όσο και σε ότι έχει να κάνει με την επιστημονική υποστήριξή τους.
Παράλληλα έθεσε υπόψη του Υπουργού το ότι:

1) Τα νησιωτικά νοσοκομεία έχουν την ιδιαιτερότητα της καθημερινής εφημερίας με αποτέλεσμα να παρατηρούνται, λόγω της μεγάλης μείωσης του ενιαίου προγράμματος προμηθειών και της ημερήσιας δέσμευση ποσού, σοβαρές ελλείψεις υλικού πρώτης ανάγκης.
2) Το στελεχιακό δυναμικό μειώνεται σταδιακά, ιδιαίτερα το υψηλού επιπέδου, χωρίς να αναπληρώνεται.
3) Η χορήγηση πίστωσης για κάλυψη των εφημεριών των γιατρών δεν επαρκεί, με αποτέλεσμα να καλύπτονται οι εφημερίες με ετοιμότητας και όχι ενεργές, υποβαθμίζοντας ουσιαστικά της παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. 
4) Πρέπει άμεσα να συγκροτηθεί και το Δ.Σ. του νοσοκομείου Μυτιλήνης που εδώ και δύο μήνες είναι ακέφαλο. 
Ο Περιφερειάρχης μίλησε και για τους Νέους Οργανισμούς Νοσοκομείων που δημιουργούν καταργήσεις κλινικών και τμημάτων, λαμβάνοντας τη διαβεβαίωση αρμοδίως πως δεν θα δημιουργηθούν άλλοι, παρά μόνο από τα ίδια τα Νοσοκομεία.

Αναφερόμενος γενικότερα για τις υπηρεσίες υγείας στο Βόρειο Αιγαίο, ο κ. Γιακαλής τόνισε ότι αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου η αναβάθμισή τους, χαρακτηρίζοντάς τον τομέα της υγείας -λαμβάνοντας υπόψη και τη νησιωτικότητα- ως «τον πλέον ευαίσθητο». 
«Η προσπάθειά μας παρ΄ όλα τα προβλήματα, είναι ιδιαίτερα επίπονη για την ωρίμανση έργων υγείας για τα νησιά μας και πραγματοποιούμε παρεμβάσεις τόσο σε κτηριακές υποδομές, όσο και σε προμήθεια εξοπλισμού συνολικού προϋπολογισμού 44 εκ. ευρώ. Η Περιφέρεια δεν αρκείται στο ρόλο του Φορέα χρηματοδότησης των ενταγμένων πράξεων, αλλά δείχνει εμπράκτως το ενδιαφέρον της, συμμετέχοντας ενεργά στην υλοποίηση των έργων και ως Δικαιούχος – Φορέας Υλοποίησης, καλύπτοντας αδυναμίες των φορέων παροχής υγείας για την πραγματοποίηση παρεμβάσεων το συντομότερο δυνατόν.». 
Ο Περιφερειάρχης κλείνοντας την τοποθέτησή του, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι ολοκληρώνονται στο προσεχές μέλλον οι εργασίες για την αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών του Γενικού Νοσοκομείου Χίου, δίνοντας έτσι τη σκυτάλη στο επόμενο μεγάλο αντίστοιχο έργο στο Γενικό Νοσοκομείο της Λέσβου, ύψους 25 εκ. ευρώ. Μάλιστα χαρακτηριστικά τόνισε επί τούτου ότι «με την ολοκλήρωση αυτών των εργασιών, η προστιθέμενη αξία στις υπηρεσίες υγείας, θα είναι τέτοια ώστε να μπορεί να προσφέρει λύσεις σε όλη την Περιφέρεια. Για το λόγο αυτό απαιτείται η εγρήγορση όλων μας προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, αποφεύγοντας προβλήματα και καθυστερήσεις.».