Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

ETOIMAZETAI ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ



Για τα Καρδάμυλα της Χίου έχει βάλει πλώρη το πρώτο Ναυτιλιακό Μουσείο της Ελλάδας, που σχεδιάζεται να στεγαστεί σε δύο εφαπτόμενα κτήρια της περιοχής, στο ιστορικό δημοτικό σχολείο «Καρράδειο» και στον πρώην νηπιακό σταθμό.

Η συνένωση των δυο κτηρίων και οι κατάλληλες εσωτερικές διαμορφώσεις θα δημιουργήσουν, εξάλλου, ένα σύγχρονο μουσειακό χώρο, προσβάσιμο στα ΑμεΑ. «Η υπερύψωση και η αναδίπλωση των επιφανειών δημιουργούν επίπεδα κυκλοφορίας, ράμπες, εκθετικές επιφάνειες, ώστε να αποδοθεί μέσα στο υφιστάμενο κτήριο το νοητό πλέγμα των θεματικών αξόνων και χρονολογικών τομών του μουσειολογικού σεναρίου», υπογραμμίζει η αρχιτέκτονας- μουσειογράφος Έλενα Ζερβουδάκη, που μαζί με τη μουσειολόγο Ελεάννα Βλάχου, εκπόνησαν τη μελέτη.

Ο εκθεσιακός χώρος θα περιλαμβάνει πέντε οριζόντιες θεματικές ενότητες. Η πρώτη αφορά στα πλοία και τα ταξίδια, η δεύτερη στα φορτία, η τρίτη στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, η τέταρτη στην κοινωνία και την οικογένεια και η πέμπτη στην καρδαμυλίτικη σύγχρονη ναυτιλία. Επίσης, διαμορφώνονται και τέσσερις κάθετες χρονικές ενότητες, η πρώτη για την περίοδο από τον 10 αιώνα π.Χ. ως τον 18ο αιώνα μ.Χ., η δεύτερη για τον 19ο αιώνα μ.Χ., η τρίτη για τα χρόνια 1900 - 1945 και η τέταρτη για τη σύγχρονη εποχή.

Τα εκθέματα θα συμπληρώνονται από ψηφιακό υλικό, αλλά και προφορικές μαρτυρίες, τις οποίες θα έχει την ευκαιρία να συμπληρώσει το κοινό με τις δικές του μνήμες, δημιουργώντας ένα συμμετοχικό Μουσείο. «Θέλουμε να διαφυλάξουμε και την παράδοσή μας, γιατί οι παλιοί φεύγουν και χάνουμε τις προφορικές μαρτυρίες τους», αναφέρει η πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Καρδαμύλια Ναυτοσύνη», Φωτεινή Ξυλά- Φαφαλιού.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τον δήμο Χίου και τον σύλλογο «Καρδαμύλια Ναυτοσύνη». Το έργο της κατασκευής του Μουσείου υπολογίζεται ότι θα κοστίσει 3,5 εκατομμύρια ευρώ και ο δήμος διεκδικεί την ένταξή του για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.