Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΧΑΡΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Αθανάσιος Γιακαλής, υπογράφοντας μαζί με όλους τους Περιφερειάρχες της χώρας την «Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες».

Η «Ευρωπαϊκή Χάρτα» που υπεγράφη, αποτελεί τη δημόσια επίσημη δέσμευση των Περιφερειών για την προώθηση της αρχής της ισότητας των Φύλων και για την υλοποίηση -εντός της επικράτειάς τους- των δεσμεύσεων που διατυπώνονται στη Χάρτα.
Για την υλοποίηση αυτών των δεσμεύσεων, κάθε υπογράφουσα αρχή αναλαμβάνει να καταρτίσει ένα Σχέδιο Δράσης για ένταξη της Ισότητας των Φύλων, στο οποίο καθορίζονται οι προτεραιότητες, οι ενέργειες και τα μέσα για το σκοπό αυτό.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν πέραν των Περιφερειαρχών και η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων κ. Μαρία Στρατηγάκη, καθώς και ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάσος Γιαννίτσης και ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Πάρις Κουκουλόπουλος.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Αθανάσιος Γιακαλής μετά την υπογραφή της Χάρτας δήλωσε:

«Η υπογραφή της «Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες», αποτελεί ουσιαστικά για εμάς τους αιρετούς Περιφερειάρχες, τη δέσμευσή μας για την προώθηση δράσεων για την ανάπτυξη και την εφαρμογή πολιτικών ισότητας. Η ισότητα των φίλων πέρα από Συνταγματική και νομική υποχρέωση, αποτελεί κυρίως ένα θεμελιώδες δικαίωμα και μια στοιχειώδη αξία για κάθε δημοκρατική κοινωνία. Είναι δυστυχώς πραγματικότητα -για πολλούς και διάφορους λόγους- ότι το αυτονόητο στη χώρα μας, δεν είναι πάντα και δεδομένο. Εμείς σαν Τοπική Αυτοδιοίκηση, σαν ένας θεσμός που από τη φύση του είναι κοντά στον πολίτη, έχουμε τη μεγάλη δυνατότητα να καταπολεμήσουμε στερεότυπα και παγιωμένες αντιλήψεις, εκπληρώνοντας όλες τις δεσμεύσεις και την αξία της ισότητας, που απορρέει η Χάρτα.».