Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις - παρουσιάσεις βιβλίων και άλλες προτάσεις και θέματα με άρωμα Λέσβου

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011, 12.30 το μεσημέρι: Ο εκδοτικός οίκος «ΑΙΟΛΙΔΑ» σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου
της Νάντιας Λιαρέλλη «Παραμύθια … απ’ το σεντούκι της Αγγελικώς»στην Αίθουσα Λόγου της «Στοάς του βιβλίου»(Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου)

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011, 8 το βράδυ: Ο Σύλλογος Μεσοτοπιτών Λέσβου « Η Αναγέννηση» σας προσκαλεί στη μουσικοχορευτική εκδήλωση «Της ύπαιθρος λαλήματα, της θάλασσας τα κύματα» στο Πνευματικό Κέντρο Αργυρούπολης «Μίκης Θεοδωράκης», Κύπρου 68-Δημαρχείο Αργυρούπολης.
Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 7 το απόγευμα ο σύλλογος του συμπατριώτη μας Μεσοτοπίτη Μιχάλη Βουβέλλη «Ελληνικές Λαϊκές Τέχνες "Πυρρίχη και Εμμέλεια"» γιορτάζει τα πρώτα του γενέθλια στο Πνευματικό Κέντρο Αργυρούπολης «Μίκης Θεοδωράκης», Κύπρου 68-Δημαρχείο Αργυρούπολης.
Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 7 το απόγευμα, με αφορμή τα 100 χρόνια από την Απελευθέρωση της Λέσβου, οι εκδόσεις «Αιολίδα» παρουσιάζουν το βιβλίο-ντοκουμέντο «Έναν αιώνα πριν. Η Λέσβος το 1912. Λεπτομερής αποτύπωση της εικόνας του νησιού, από την πρώτη Ελληνική Διοίκηση» στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής


________________________________________________________________________________


Κάλεσμα

Ο Σύλλογος Μεσοτοπιτών Λέσβου « Η Αναγέννηση» σας προσκαλεί στη μουσικοχορευτική εκδήλωση « Της ύπαιθρος λαλήματα, της θάλασσας τα κύματα» - ένα οδοιπορικό στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011, στις 8 το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο Αργυρούπολης «Μίκης Θεοδωράκης», Κύπρου 68 – Δημαρχείο Αργυρούπολης.
Η είσοδος είναι 7 € και για τα παιδιά έως 12 ετών δωρεάν.
Συμμετέχουν τα χορευτικά τμήματα και η χορωδία του Συλλόγου με τη συνοδεία της παραδοσιακής μουσικής ορχήστρας «Επτάσημο».
Διδασκαλία – επιμέλεια χορευτικών: Κώστας Πιπίνης.
Διδασκαλία χορωδίας: Βαγγέλης Σαραντίδης.
Η εκδήλωση διανθίζεται με οπτικοακουστικό υλικό και δρώμενα από τις περιοχές που παρουσιάζονται.
Με την εκδήλωση αυτή ο Σύλλογος γιορτάζει τα 36α γενέθλιά του. Σας περιμένουμε όλους κοντά μας να καμαρώσουμε τα νιάτα και τα παιδιά που συνεχίζουν να πορεύονται στα βήματα της παράδοσης!
Σε εποχές τόσο δύσκολες, συνεχίζουμε να βρισκόμαστε, να παίρνουμε κουράγιο από το διπλανό και να δημιουργούμε!
Σας περιμένουμε!

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Άλλες δραστηριότητες του Συλλόγου

· Κάθε Δευτέρα, παράλληλα με τις συνεδριάσεις του Δ.Σ.
λειτουργεί το "καφενείο" του συλλόγου που προσφέρει καφέ, κρασί, ρακί, και εκλεκτούς σπιτικούς μεζέδες.
· Παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες απ' τις αρχές μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα κοσμούν το φετινό ημερολόγιο που κυκλοφόρησε και διαθέτει ο σύλλογος στα μέλη και τους φίλους του που επιθυμούν να το προμηθευτούν
· Στις 18 Δεκεμβρίου στις 10 το πρωί θα πραγματοποιηθεί φέτος η καθιερωμένη αιμοδοσία, πάντα στην αίθουσα του συλλόγου.
· Στις 15 Ιανουαρίου η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας και στις 29 Ιανουαρίου η εκλογο-απολογιστική γενική συνέλευση. Στην αίθουσα του συλλόγου.

_______________________________________________________________

Στον ίδιο χώρο (στο Πνευματικό Κέντρο Αργυρούπολης «Μίκης Θεοδωράκης», Κύπρου 68 – Δημαρχείο Αργυρούπολης) το επόμενο Σάββατο 3 Δεκεμβρίου και ώρα 19.00 ο σύλλογος «Ελληνικές Λαϊκές Τέχνες "Πυρρίχη και Εμμέλεια"» γιορτάζει τα πρώτα του γενέθλια και θα έχει αφιέρωμα στην Κρήτη. Με τίτλο της εκδήλωσης «Όλοι εσείς να' ρθείτε, μαζί μας να πιαστείτε» μας περιμένουν να τους ευχηθούμε από κοντά. Καλλιτεχνική επιμέλεια και διδασκαλία χορών από το συγχωριανό μας Μιχάλη Βουβέλη. Είσοδος ελεύθερη.
Ν.Β

___________________________________________________________________________

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


Οι εκδοτικός οίκος «ΑΙΟΛΙΔΑ» σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου της Νάντιας Λιαρέλλη «Παραμύθια … απ’ το σεντούκι της Αγγελικώς» το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011, ώρα 12.30 το μεσημέρι στην Αίθουσα Λόγου της «Στοάς του βιβλίου»
(Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Αθήνα) Θα μιλήσουν οι δημοσιογράφοι: Δημήτρης Καμπουράκης, Γιώργος Παπαδάκης, Στέφανος Τζανάκης & η συγγραφέας. Την παρουσίαση θα συντονίσει, εκ μέρους του εκδοτικού οίκου, ο Παναγιώτης Μυριτζής


Η Νάντια Λιαρέλλη θυμάται και καταγράφει 11 παραμύθια βγαλμένα από το σεντούκι της γιαγιάς της. Παραμύθια με βασιλοπούλες και δράκους, με μάγια και δοκιμασίες για μικρούς και μεγάλους. Το βιβλίο κυκλοφορεί και σε συλλεκτική έκδοση με πανόδετο εξώφυλλο, σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων.
«Το σεντούκι της Αγγελικής είχε πολλά. Το περιεχόµενό του, µεστό. Με συντρόφεψε στα παιδικά µου χρόνια. Εκτός από τα παραµύθια φυσικά. οι θύµησες της γιαγιάς µου αποτελούν πολύτιµο αρωγό στη ζωή µου.
Επεχείρησα να καταγράψω ορισµένα από τα παραµύθια. Παραµύθια που η γιαγιά ήξερε από
τα δικά της παιδικά χρόνια. Άλλα τα είχε ακούσει από τις φίλες της στη γειτονιά µας στον Πειραιά.
Από τις Πολίτισσες, τις Καρπάθιες, τις Κρανιδιώτισσες, τις Μανιάτισσες.
Είµαι µάνα, έχω µεγαλώσει δυο παιδιά και τα παραµύθια της Αγγελικής τούς άρεσαν.
Σκέφθηκα ότι αυτές οι διηγήσεις µπορεί να είναι χρήσιµες και για άλλα παιδιά. Έτσι, τα ανέσυρα από τη µνήµη µου. Προσπάθησα να τα καταγράψω όπως ακριβώς τα είχα ακούσει. Σεβάστηκα τις παραστάσεις, τους συµβολισµούς, τους µύθους, τα στερεότυπα, τα πρότυπα αυτής της εποχής, αλλά και των προηγούµενων, αφού πολλά από τα παραµύθια έρχονταν από παλαιότερα χρόνια.
∆εν ήταν στόχος µου ούτε η µεταφορά των παραµυθιών στο σηµερινό γίγνεσθαι, ούτε η προσωπική καταγραφή, ούτε η πνευµατική ιδιοκτησία, ούτε η λογοτεχνική αναφορά και φυσικά ούτε η διασκευή τους. Απλά επιθυµούσα να παρουσιάσω ένα κοµµάτι από το σεντούκι της Αγγελικής.»

(Από τον επίλογο της συγγραφέα)


>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Με αφορμή τα 100 χρόνια από την Απελευθέρωση της Λέσβου, οι εκδόσεις «Αιολίδα» παρουσιάζουν το βιβλίο-ντοκουμέντο «Έναν αιώνα πριν. Η Λέσβος το 1912. Λεπτομερής αποτύπωση της εικόνας του νησιού, από την πρώτη Ελληνική Διοίκηση».

Η παρουσίαση, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, θα γίνει την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, για το βιβλίο θα μιλήσουν ο ακαδημαϊκός Βασίλειος Μαρκεζίνης, ο καθηγητής και πρώην πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Κώστας Μουτζούρης, καθώς και ο δικηγόρος και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών-Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία», Αντώνης Βογιατζής.
Θα χαιρετίσουν ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής, και ο εκπρόσωπος των εκδόσεων «Αιολίδα» Μανόλης Μανώλας.
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος, διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του «ΑΝΤ1», Στρατής Λιαρέλλης.


_____________________________________________________________________________


Αγαπητοί φίλοι,
Σας στέλνω συνημμένα το έβδομο φύλλο της εφημερίδας μας.
Παρακαλώ προωθήστε το σε γνωστούς σας πού μπορεί να τους ενδιαφέρει ή στείλτε μας τις δνσεις τους ωστε να συμπεριληφθούν στη λίστα αποστολής.
Περιμένουμε την συμμετοχή σας σ' αυτήν την προσπάθεια μας με παρατηρήσεις ,κείμενα ,συνεργασίες και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Σταύρος Μεσσηνέζης
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Με μεγάλη επιτυχία έλαβε χώρα την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου η χορηγία του Μεθυμναίου Οίνου στα εγκαίνια της έκθεσης του Dino Valls στο Μουσείο Φρυσίρα στην Πλάκα (Μονής Αστερίου 3). Ο Μεθυμναίος Οίνος μάγεψε τους παρευρισκόμενους, όσο και τα έργα τέχνης του ισπανού καλλιτέχνη, που αποτελούν ένα πραγματικό ταξίδι στον Ισπανικό μαγικό ρεαλισμό
Ο Dino Valls ενδιάφερεται να απεικονίσει την εσωτερική ψυχική κατάσταση των προσώπων μέσω της ανατομικής αναπαράστασης του ανθρώπινου σώματος με έναν ρεαλισμό τόσο έντονο, που ξεπερνά τα όρια της αντικειμενικής πραγματικότητας και αγγίζει το φαντασιακό, ένα κατεξοχήν προϊόν ψυχικών διεργασιών. Έτσι, αν το “in vino veritas” των αρχαίων ρωμαίων ισχύει, αν δηλαδή με το κρασί κανείς αγγίζει την πραγματική αλήθεια μέσω του ανοίγματος του ψυχικού του κόσμου προς τα έξω, τα εγκαίνια της έκθεσης του Dino Valls ήταν μια μοναδική ευκαιρία για το άνοιγμα της ψυχής του φιλότεχνου Αθηναϊκού κοινού με την επιπλέον βοήθεια ενός βραβευμένου και ιδιαίτερου κρασιού, όπως ο Μεθυμναίος Οίνος, το φιλότεχνο βιολογικό κρασί της Λέσβου, που ήταν χορηγός.




______________________________________________________________________________


Η Ζωή Τηγανούρια και η Άσπα Θεοφίλου στη μουσική σκηνή Δραχμές

Η Ζωή Τηγανούρια παρουσιάζει τη μουσική παράσταση "Zoe’s Code Live" στη μουσική σκηνή "Δραχμές" παρέα με την Άσπα Θεοφίλου από την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου και κάθε Πέμπτη. Η Ζωή εκπλήσσει ευχάριστα το κοινό με το ακορντεόν ως σολιστικό όργανο, παρουσιάζοντας ορχηστρικές συνθέσεις από το ολοκαίνουριο album της
με τίτλο "Zoe’s code", σε ρυθμούς pop, dance, electro tango και latin καθώς και δύο τραγούδια από τη μεγάλη συνεργασία της με τη διάσημη Ιταλίδα τραγουδίστρια In-Grid. Στην παράσταση "Zoe’s code live" η Zωή συνδυάζει ιδανικά και με συνοχή τους "δρόμους" της δύσης με τους λαϊκούς βαλκανικούς και παραδοσιακούς ρυθμούς. Διασκευάζει με τον αισθησιακό δυναμισμό της γνωστούς συνθέτες όπως Astor Piazzolla, Carlos Gardel, Mariano Mores, Β. Τσιτσάνη, Goran Bregovic, M.Χιώτη, Μ. Βαμβακάρη, Μ. Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη, Μ. Λοΐζο και παρουσιάζει επιλεγμένες στιγμές από προηγούμενες δισκογραφικές της δουλειές. Το τραγουδιστικό και μουσικό μέρος του προγράμματος έχουν αναλάβει αντίστοιχα η εντυπωσιακή τραγουδίστρια Άσπα Θεοφίλου και οι εξαίρετοι μουσικοί Ηλίας Αργυρόπουλος στο πιάνο, Στέλιος Γενεράλης στα τύμπανα και Γιώργος Ρούλος στο μπάσο. Την παράσταση πλαισιώνει ζευγάρι χορευτών.



_____________________________________________________________________

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ


Ο ερωτευμένος Ελύτης


Κέρκυρα 1937, δικτατορικό καθεστώς Μεταξά. Από τον Ιανουάριο έως το Σεπτέμβριο ο Οδυσσέας Ελύτης φοιτά στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών, «απομονωμένος επάνω στο Φρούριο», σύμφωνα με τον ίδιο. Πολλά χρόνια αργότερα, ένας συγγραφέας πηγαίνει στο Νησί των Φαιάκων για να μάθει πώς διήγε τόσους μήνες εκεί ο ποιητής, συνυπηρετώντας με τον Κύπριο φίλο του Ευάγγελο Λουίζο. Με ποιους συναντήθηκε, εκτός από τον Λόρενς Ντάρελ, το γιατρό Θεόδωρο Στεφανίδη και μερικούς ντόπιους λογοτέχνες; Πώς περνούσε τις ελεύθερες ώρες του; Ποια ήταν η σχέση του με ορισμένες νεαρές αριστοκράτισσες; Ακόμη, τι κρύβεται πίσω από το ποίημά του «Ελένη»;
Ο ερωτευμένος Ελύτης είναι ένα μυθιστόρημα για τον νεαρό έφεδρο αξιωματικό με τα ποιητικά οράματα και ταυτόχρονα μια σπουδή για τον άνθρωπο Ελύτη. Σε αυτό γίνεται λόγος για την πολιτική πλευρά του, μα και την ερωτική. Διότι είναι ερωτικός ποιητής• ολόκληρο το σώμα της ποίησής του είναι ερωτικό. Ο έρωτας διαποτίζει και το Άξιον Εστί, ίσως το ωραιότερο ποίημα που έχει γραφτεί στην ελληνική γλώσσα. Ο ίδιος σε μια συνέντευξη παραδέχεται την ηδονοθηρία του: «Ήμουν δοσμένος “εις τες ηδονές”, που λέει κι ο Καβάφης.»


Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ γεννήθηκε στην Κέρκυρα το Δεκέμβριο του 1948. Από το 1968 ως το 1982, με μικρά ή μεγάλα διαλείμματα, ταξίδεψε ως μηχανικός σε ποντοπόρα πλοία. Έχει εκδώσει μαρτυρίες, μελέτες, βιογραφίες και μυθιστορήματα. Τα βιβλία του Οι εραστές της θάλασσας ή Το βιβλίο του άγνωστου ναύτη και Ο πολιτικός Νίκος Καββαδίας σχετίζονται με τη ζωή των ανθρώπων της θάλασσας. Δύο από τα μυθιστορήματά του, Οι τελευταίες ημέρες του Κωνσταντίνου Καβάφη και Ο θάνατος του Ζορμπά, έχουν ως κεντρικούς ήρωες πραγματικά πρόσωπα. Διηγήματά του, δοκίμια, βιβλιοκριτικές, βιβλιοπαρουσιάσεις και άρθρα για διεθνή θέματα έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ζει στην Αθήνα.