Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

Να αποσυρθούν οι διατάξεις που αναφέρονται στη τροποποίηση της Επιμελητηριακής νομοθεσίας και περιλαμβάνονται στο Κεφάλαιο Δ’ του σχεδίου νόμου που κατατέθηκε σήμερα στη βουλή με τίτλο: “Για τη διαχείριση, τον έλεγχο και την εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, β) ενσωμάτωση της οδηγίας 2012/17 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Ιουνίου 2012 (EE L 156/16.6.2012) στο ελληνικό δίκαιο, τροποποίηση του ν. 3419/2005 (Α΄297) και άλλες διατάξεις”.

Κύριε Υπουργέ,
Οι διατάξεις που αναφέρονται στη τροποποίηση της Επιμελητηριακής νομοθεσίας και περιλαμβάνονται στο Κεφάλαιο Δ’ του σχεδίου νόμου που καταθέσατε σήμερα στη βουλή όχι μόνο δεν επιλύουν το πρόβλημα που  δημιουργήθηκε στα επιμελητήρια από την κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής αλλά αντίθετα το επιδεινώνουν.
Η εσπευσμένη και πρόχειρη αντιμετώπιση της κατάστασης προκαλεί  ανεπανόρθωτη βλάβη στο ρόλο και το μέλλον των επιμελητηρίων. 
Μετατρέπονται, όσα δεν οδηγούνται σε αφανισμό, σε γραφειοκρατικούς μηχανισμούς και τίθενται ουσιαστικά στην υπηρεσία της κεντρικής διοίκησης χωρίς μάλιστα να εξασφαλίζονται οι πόροι ούτε καν για τη λειτουργική βιωσιμότητά τους.
Η όποια διεύρυνση των αρμοδιοτήτων επιχειρείται, ως δήθεν αντιστάθμισμα στην κατάργηση των συνδρομών, είναι χωρίς αντίκρισμα αφού δεν συνοδεύεται από πόρους και δεσμευτικό θεσμικό πλαίσιο. 
Επειδή ο χρόνος δεν επαρκεί για την ανάπτυξη στοιχειώδους διαλόγου στο νομοθέτημα που προωθήσατε στη βουλή και το οποίο είναι διαφορετικό και αντίθετο από αυτό που δώσατε στη δημοσιότητα και καταθέσατε προς διαβούλευση στα επιμελητήρια κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της ΚΕΕΕ στις Σέρρες, σας καλούμε να αποσύρετε όλο το Δ’ Κεφάλαιο και να παραμείνουν μόνο οι ρυθμίσεις που αφορούν στο Γ.Ε.ΜΗ. και περιλαμβάνονται στο Κεφάλαιο Α’.
Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα να συζητηθεί εκ νέου, συνολικά και όχι αποσπασματικά η Επιμελητηριακή νομοθεσία.

Για την Ο.Σ.Υ.Ε.
      Ο Πρόεδρος                                              Η Γραμματέας

Μιχάλης Γιάγκας                                        Βούλα Γιοβανοπούλου