Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΕΠΙ ΤΟΥ Σ/Ν ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ "ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ"




Επί της ενστάσεως αντισυνταγματικότητας
«Ανάγετε τις πολιτικές διαφωνίες μας, ενδεχομένως τις νομικές ασάφειες, σε ερμηνεία του Συντάγματος, δηλαδή συνταγματολογείτε εκεί που θα έπρεπε να μιλήσουμε επί της ουσίας. Βρισκόμαστε ξανά μπροστά σε έναν ιδιότυπο λεγκαλισμό, δηλαδή σε έναν ιδιότυπο νομικισμό, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν αντιφάσεις στον πολιτικό λόγο τον οποίο εκφέρετε. Για παράδειγμα, στο άρθρο 26 εισάγεται μια καινοτομία, η οποία αφορά εξαιρετικές περιπτώσεις φοροδιαφυγής επικίνδυνης για το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή για το δημόσιο συμφέρον. Γιατί θέλετε να το αποκλείσετε αυτό; Που αντιβαίνει στο Σύνταγμα το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας μπορεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις να βγάλει πράξη και να πει ότι υπάρχουν και άλλα κριτήρια για εξαιρετικές περιπτώσεις; Θέλετε να προστατεύσετε αυτούς τους οποίους αφορά αυτή διάταξη; Διότι δεν αφορά τον φτωχό. Δεν είναι εξαιρετική περίπτωση η οφειλή των 1000 ευρώ.»

Σχετικά με την αναγκαιότητα κωδικοποίησης των φορολογικών διατάξεων
«Είναι αναγκαία η κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, καθώς, έως σήμερα, υπήρχε ένα χάος διατάξεων, το οποίο επέτρεπε στα μεγάλα ψάρια, τα πιράνχας ή τους καρχαρίες, να ξεφεύγουν και να φοροδιαφεύγουν. Κατά την άποψή  μου, η κανονιστική μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη προκειμένου να οχυρωθεί θεσμικά η χώρα και να αντιμετωπίσει με έναν τρόπο συστηματικό τα μεγάλα προβλήματα.»

Σχετικά με τις ενδοομιλικές συναλλαγές
«Οι ενδοομιλικές συναλλαγές ρυθμίζονται για πρώτη φορά στο παρόν νομοσχέδιο και είναι ο χώρος ο οποίος έχρηζε πραγματικά συγκεκριμένης ρυθμίσεως, προκειμένου να μην υπάρχει φοροδιαφυγή από μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις.»

Σχετικά με τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος
«Στο τέλος της χρονιάς, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που έχει κάνει το Υπουργείο Οικονομικών, θα μπορούμε να λέμε ότι υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα. Φτάνουμε στο σημείο να μπορούμε να καλύψουμε τις δαπάνες χωρίς να δανειστούμε ούτε μισό ευρώ. Αυτό σημαίνει πρωτογενές πλεόνασμα, αυτό σημαίνει εθνική αξιοπρέπεια, αυτό σημαίνει ότι οι θυσίες αυτού του λαού πιάνουν τόπο.»

Σχετικά με τη μειώση του ΦΠΑ
«Απόλυτα θετικό γεγονός είναι και η μείωση του ΦΠΑ, η οποία για πρώτη συμβαίνει και για την οποία όταν ξεκινήσαμε τη συζήτηση εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, τύχαμε του χλευασμού της αντιπολίτευσης, αλλά και λοιπών δυνάμεων. Σήμερα έχουμε κατοχυρώσει ότι μειώνεται το ΦΠΑ και συζητάμε για το πώς αυτή η πρώτη μείωση σε φόρο, μετά από τρία χρόνια δημοσιονομικής προσαρμογής, θα έχει θετικά αποτελέσματα, ούτως ώστε να αποτελέσει τον «πιλότο» για τις επόμενες συστηματικές διεκδικήσεις της χώρας.»

Σχετικά με τη φορολογία πετρελαίου

«Η συζήτηση για τη φορολογία στο πετρέλαιο, που θα απασχολήσει το Σεπτέμβρη πολλούς συμπολίτες μας στη Μακεδονία και στη Θράκη, αλλά και το χειμώνα ολόκληρη τη χώρα, πρέπει να ανοίξει άμεσα. Είναι ένας μεγάλος στόχος να μπορέσουμε να πετύχουμε ελάφρυνση της φορολογίας στο πετρέλαιο, ούτως ώστε οι συμπολίτες μας να έχουν τη δυνατότητα να ζεστάνουν τις κατοικίες τους, να έχουν τη δυνατότητα να αισθανθούν κι εκείνοι ότι γίνονται συμμέτοχοι σε μια επιτυχία που η χώρα πετυχαίνει με τις θυσίες τους»