Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

TE XIOY του ΚΚΕ : ΤΑ ΛΑΪΚΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΓΥΗΜΕΝΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΣΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΚΑΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ


Τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των εργατικών - λαϊκών οικογενειών δεινοπαθεί από τη φοροκαταιγίδα, τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης και της ΕΕ και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους ήδη πανάκριβους λογαριασμούς της ΔΕΗ, η κυβέρνηση και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αποφασίζουν νέες εξοντωτικές αυξήσεις στα τιμολόγια. Ολο το βάρος θα πέσει πάλι στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών, καθώς σε αυτά η αύξηση θα αγγίξει το 118%, σε αντίθεση με τους βιομήχανους και ιδιαίτερα τους ιδιώτες επενδυτές ηλεκτρικής ενέργειας.
Με βάση την απόφαση της ΡΑΕ, η μεσοσταθμική τιμή του ΕΤΜΕΑΡ καθορίστηκε σε 14,96 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 9,3 ευρώ που ήταν στο πρώτο εξάμηνο του 2013. Το προκλητικό είναι ότι την ώρα που η κυβέρνηση και οι ΔΕΗ αυξάνουν το κόστος του ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά, τους φτωχούς αγρότες και τους μικροεπαγγελματίες, διευρύνουν τις απαλλαγές και τις μειώσεις για τις μεγάλες επιχειρήσεις, που τροφοδοτούνται από το δίκτυο υψηλής τάσης.
Αναλυτικά, οι νέες τιμές για το ΕΤΜΕΑΡ που ισχύουν για το δεύτερο εξάμηνο του 2013, έχουν ως εξής, ανά κατηγορία πελατών:
  • Υψηλής Τάσης, 1,79 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 3,55, μείωση 49%).
  • Αγροτικής χρήσης (Μέση Τάση), 6,97 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 5,57, αύξηση 25%).
  • Λοιπές χρήσεις Μέσης Τάσης (βιομηχανίες, εμπορικές αλυσίδες) 8,87 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 7,76, αύξηση 14%).
  • Αγροτικής χρήσης (Χαμηλή Τάση) 7,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 6,48, αύξηση 13%)
  • Οικιακής χρήσης (Χαμηλή Τάση) 20,80 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 9,53, αύξηση 118%).
  • Λοιπές χρήσεις Χαμηλής Τάσης (γραφεία, καταστήματα κλπ.) 21,77 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 14,91, αύξηση 46%).

Κανείς μόνος του στην κρίση, οργάνωση και συμμαχία για να μη μείνει κανένα σπίτι ανέργου, κανένα λαϊκό νοικοκυριό χωρίς ρεύμα, για να καταργηθούν όλα τα χαράτσια και τα φοροληστευτικά μέτρα.