Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Σε ψήφισμα που υπερψηφίστηκε στο Συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα 21-23 Οκτωβρίου oι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουμε τη ριζική αντίθεσή μας στις ληφθείσες όσο και στις δρομολογούμενες αποφάσεις ΟΤΑ σε νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, με τις οποίες παραχωρείται για ΕΙΚΟΣΙ χρόνια στην ΕΥΔΑΠ Νήσων Α.Ε. η διαχείριση των υφιστάμενων υδάτινων πόρων (νερό, αντλιοστάσια, γεωτρήσεις κλπ) αλλά και των όποιων μελλοντικών επενδύσεων για ύδρευση /άρδευση, αποχέτευση. Η αντίθεσή μας αφορά τόσο τις ήδη ληφθείσες αποφάσεις σε νησιά του Νότιου Αιγαίου (Κίμωλος, Νάξος) και του Ιονίου Πελάγους (Λευκάδα), όσο και άλλες που δρομολογούνται, στα πλαίσια μιας Προγραμματικής Σύμβασης –Πλαίσιο που προτείνει η ΕΥΔΑΠ Νήσων Α.Ε. (θυγατρική της ΕΥΔΑΠ Α.Ε.) όπως συζητείται και τις τελευταίες ημέρες για τη Λέσβο.

H βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων δεν εξασφαλίζεται μέσα από την ανάθεσή της σε μια ανώνυμη Εταιρεία αλλά, σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, θα πρέπει να βασίζεται σε σχέδια διαχείρισης ανά υδρολογική λεκάνη που προκύπτουν ως αποτέλεσμα μιας συστηματικής διαβούλευσης μέσω των Περιφερειακών Συμβουλίων Υδάτων, Θεσμοί που θα έπρεπε να λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια, με ευθύνη όμως τόσο της κεντρικής όσο και της περιφερειακής διοίκησης, δεν έχουν ακόμα συγκροτηθεί και λειτουργήσει. Τονίζουμε επίσης ότι οι υδατικοί πόροι πρέπει να καλύπτουν τόσο τις ανθρώπινες ανάγκες όσο και αυτές των οικοσυστημάτων.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι η διαχείριση του νερού, ως φυσικού πόρου και αγαθού στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης, δεν μπορεί να παραδοθεί σε καμία Ανώνυμη Εταιρεία που βρίσκεται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης και θα επιβάλλει στους καταναλωτές τους νόμους της αγοράς. Ιδιαίτερα σήμερα που η κλιματική αλλαγή, η αύξηση του πληθυσμού και των καθημερινών αναγκών του, η ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και των τουριστικών υπηρεσιών, καθιστούν το νερό εξαιρετικά πολύτιμο για την επιβίωση των πληθυσμών και την ανάπτυξη του τόπου μας, αλλά και που η οικονομική κρίση μαστίζει τη χώρα, καμία εκχώρηση – ιδιωτικοποίηση φυσικών πόρων όπως το νερό δεν δικαιολογείται.

Αναγνωρίζουμε ότι σε πολλά νησιά και περιοχές υπήρξε μέχρι σήμερα αδράνεια των αρμόδιων φορέων ή και κακοδιαχείριση που οδήγησε σε κακή ποιότητα παρεχόμενου νερού, παραβατικότητα, ελλιπέστατη καταγραφή και χρεώσεις αλλά και απουσία επαναχρησιμοποίησης /ανακύκλωσης. Αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελεί πειστική δικαιολογία για μια λευκή επιταγή - παραχώρηση των τοπικών πόρων και της δημοτικής περιουσίας στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε. – μια εταιρεία που είναι ήδη εισηγμένη στο χρηματιστήριο, λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, παρουσιάζει ως αποτελέσματα τεράστια αύξηση κερδών εν μέσω κρίσης (+156%) και οδεύει τάχιστα στην πλήρη ιδιωτικοποίησή της, στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Με βάση τα παραπάνω:

· Εφιστούμε την προσοχή των Δημοτικών αρχών και των κατοίκων των νησιών μας στις εκφρασμένες προθέσεις της Κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει την ΕΥΔΑΠ Α.Ε, με κίνδυνο οι κερδοσκοπικές προθέσεις των όποιων επενδυτών να ανεβάσουν το κόστος της κατανάλωσης στα νησιά, που ήδη επιβαρύνονται από την δυσβάστακτη οικονομική κρίση.

· Ζητάμε την αναβάθμιση των δυνατοτήτων των νησιωτικών δήμων, την κάλυψη των κενών προσωπικού όπου υπάρχουν και τη στήριξή τους μέσα από αποκεντρωμένες δομές (με μεταφορά τεχνογνωσίας και με δημιουργία κατάλληλων υποδομών και φορέων) ώστε να διαχειριστούν σωστά τους υδατικούς πόρους και τα λύματα που παράγονται με βάση την ιεραρχία μεθόδων (πρόληψη-μείωση σπατάλης, συλλογή βρόχινου νερού, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση χρησιμοποιημένων νερών μετά τον καθαρισμό τους, βιώσιμη διαχείριση υπόγειων νερών). Οι μονάδες αφαλάτωσης δεν μπορεί να προωθούνται άκριτα ως πανάκεια για τα νησιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα νερού, με δεδομένο ότι ανεβάζουν υπερβολικά την κατανάλωσης ενέργειας και τις δαπάνες των δήμων, αλλά μόνο ως συμπληρωματική ίσως λύση, όταν και μόνο όταν έχουν εφαρμοστεί όλες οι προαναφερόμενες λύσεις και συνδυάζονται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

· Καλούμε τις Περιφέρειες να προχωρήσουν στη δημιουργία των Περιφερειακών Συμβουλίων Υδάτων, ώστε η πολιτική και τα διαχειριστικά σχέδια υδάτων για τις διάφορες υδρολογικές λεκάνες να είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης. Ζητάμε επίσης να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την επεξεργασία μιας ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής που θα αφορά την έρευνα, την προστασία, τις χρήσεις και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων. Να σχεδιαστούν έργα που θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τα υδάτινα αποθέματα (φράγματα, ταμιευτήρες, λιμνοδεξαμενές) και θα αυξήσουν τη διαθεσιμότητα των υδατικών πόρων.