Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΣΡΟΕΣ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΧΙΟ


«Έξαρση σημειώνει τις τελευταίες μέρες η εισροή παράνομων μεταναστών στο νησί μας και μας καθιστά αντιμέτωπους, πρωτίστως, με ανθρωπιστικά ζητήματα που αφορούν την προέλευση και το μέλλον των ανθρώπων αυτών.
Ακολούθως, ολοένα και γίνεται επιτακτικότερη η ανάγκη, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, να επανεξεταστεί και το ζήτημα ενίσχυσης της Δύναμης που υπηρετεί στο νησί, αλλά και των υποδομών. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι, δεν αρκεί, μόνο, η χρηματοδότηση της φύλαξης των συνόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν δεν προηγηθεί επιμερισμός του μεταναστευτικού πληθυσμού και ισοκατανομή των ευθυνών στην περιοχή.
Όπως, έχω τονίσει στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η  ενεργοποίηση του πλαισίου της Οδηγίας 2001/55, ιδιαίτερα, για τη χώρα μας, η οποία αφενός δέχεται μεγάλη ροή μεταναστών και αφετέρου αντιμετωπίζει έντονα οικονομικά προβλήματα, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι είναι αναγκαία. Στην κατεύθυνση αυτή, θα ακολουθήσει, από την πλευρά μου, κατάθεση σχετικής Ερώτησης προς την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ώστε, τα παραπάνω ζητήματα να τεθούν στα ευρωπαϊκά όργανα».