Ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ της Χίου για την αποστολή από τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων του Βορ Αιγαίου, Δήμαρχο Χίου, κ Πολύδωρο Λαμπρινούδη, των προτάσεων της Επιτροπής Θεσμών και Ισότητας της ΚΕΔΕ, οι οποίες θα διαβιβασθούν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Οι προτάσεις αφορούν αλλαγές που ζητά η ΚΕΔΕ για την καλύτερη λειτουργία του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως η «κατάργηση της διάταξης για τη μείωση των ειδικών συμβούλων-ειδικών συνεργατών, επιστημονικών συνεργατών» ή η «επαναφορά της θέσης του ιδιαίτερου γραμματέα του Δημάρχου». Μια άλλη «ενδιαφέρουσα» πρόταση είναι η «μη δίωξη των αιρετών που έχουν αξίωμα στις υπό εκκαθάριση επιχειρήσεις». Μεγάλη κριτική μπορεί να γίνει για τις προτάσεις των αιρετών, αλλά στην παρούσα φάση θα ασχοληθούμε μόνο με μια από αυτές.
Η ΚΕΔΕ μεταξύ άλλων ζητά την κατάργηση του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης».
Με την θεσμοθέτηση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης εισήχθη στην τοπική αυτοδιοίκηση η δυνατότητα διαμεσολαβητικής επίλυσης των προβλημάτων που ανακύπτουν από την κακοδιοίκηση κατά την ενάσκηση των αρμοδιοτήτων των δημοτικών υπηρεσιών. Πρόκειται για εισαγωγή στην ελληνική δημόσια τάξη του θεσμού του “δημοτικού συνηγόρου του πολίτη” που ήδη λειτουργεί εδώ και δεκαετίες σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Ο θεσμός έχει βρει εφαρμογή σε 25 περίπου δήμους και περιφέρειες της χώρας και αποτελεί μια από τις θετικές παρεμβάσεις το Καλλικράτη, που η σωστή εφαρμογή της θα μπορούσε να εξυπηρετήσει πραγματικά τον πολίτη. Ο συμπαραστάτης εκλέγεται με μυστική ψηφοφορία και αυξημένη πλειοψηφία 2/3 του συνόλου των μελών του δημοτικού συμβουλίου, ενώ δεν υπόκειται σε διοικητικό ιεραρχικό έλεγχο ή εποπτεία από τις άλλες δημοτικές αρχές.
Δυστυχώς με ευθύνη όλων των δημοτικών παρατάξεων και κύρια των δημοτικών αρχών σε κανένα από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου δεν έχει εκλεγεί συμπαραστάτης ούτε φυσικά και στην Περιφέρεια. Είναι προφανές ότι για τις τοπικές μας αρχές ο συμπαραστάτης του Δημότη μόνο προβλήματα θα τους δημιουργούσε καθώς θα ήταν αποδέκτης καταγγελιών θιγομένων πολιτών και επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών, των νομικών προσώπων και επιχειρήσεων των Δήμων και της Περιφέρειας και θα διαμεσολαβούσε για την επίλυση προβλημάτων, τα οποία προκύπτουν από τις καταγγελίες μεταξύ των θιγομένων πολιτών και των αρχών.
Καλούμε λοιπόν τις τοπικές αρχές αντί να ζητάνε την κατάργηση αυτού του πολύ σημαντικού θεσμού, να στον στηρίξουν και αναλογιζόμενοι την ευθύνη της θέσης τους να προχωρήσουν στην εκλογή συμπαραστατών τους δήμους και την Περιφέρεια σε συναίνεση με τις μειοψηφούσες παρατάξεις, όπως υποχρεούνται και από το νόμο. Επίσης ζητάμε την εφαρμογή του μέτρου κατά παρέκκλιση και σε μεγάλους νησιωτικούς δήμους κάτω των 20,000 κατοίκων, ώστε να βρει εφαρμογή και στα άλλα μεγάλα νησιά της περιφέρειας μας όπως η Λήμνος και η Ικαρία.