Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

ΑΠΟΤΡΟΠΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΥΝΑ





Σε έμμεση παραδοχή των «μαζικών αποτροπών» εισόδου μεταναστών προχώρησε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσώτης σε δηλώσεις του στην εκπομπή του ΣΚΑΪ  100,3  Πρώτη Γραμμή αποφεύγοντας να πει το παραμικρό για τις καταγγελίες των διασωθέντων του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι για βίαιη συμπεριφορά των ανδρών του Λιμενικού Σώματος.

«Πρώτα απ’ όλα, στέλνουμε ένα μήνυμα, ότι τα σύνορά μας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και όποιος θέλει παίρνει μία βάρκα και μπαίνει μέσα στην Ελλάδα. Επιπρόσθετα, ακολουθούμε όλους τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Εθνικού Δικαίου», ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο κ. Βαρβιτσιώτης. Και πρόσθεσε, λίγο παρακάτω, τα εξής:
«Δεν νομίζω ότι κανένας σήμερα θέλει να ανοίξουμε τις πύλες και να πούμε ότι όποιος μετανάστης θέλει μπαίνει στη χώρα και απολαμβάνει όλων των συνθηκών του ασύλου, ανεξαρτήτως αν το δικαιούται ή όχι».

Οι διασωθέντες του ναυαγίου, που έφτασαν, το πρωί της Πέμπτης, στον Πειραιά επανέλαβαν σοκαρισμένοι τις καταγγελίες τους ότι το σκάφος του Λιμενικού Σώματος ξεκίνησε να τους ρυμουλκεί  προς την Τουρκία μέσα σε θαλασσοταραχή με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να αναποδογυρίσει.

Ένας από τους διασωθέντες κλαίγοντας έλεγε πως είχε χάσει τα τρία μικρά παιδιά του και τη γυναίκα του….

Ο υπουργός στην ίδια εκπομπή παρουσίασε την εκδοχή του υπουργείου για την τραγωδία λέγοντας τα εξής:

«Το σκάφος του Λιμενικού οδηγούσε το πλεούμενο   με τους παράνομους μετανάστες προς το Φαρμακονήσι. Στην διάρκεια αυτής της ρυμούλκησης οι μετανάστες , οι οποίοι πολλές φορές έρχονται σε πρώτη επαφή με το θαλάσσιο στοιχείο, φαίνεται ότι αντέδρασαν κάπως απότομα. Συγκεκριμένα, μία γυναίκα  και ένα παιδί έπεσε  στην θάλασσα, ενώ στη συνέχεια γυρίσανε όλοι  προς την πλευρά που είχε πέσει η γυναίκα και το παιδί προς την θάλασσα , με αποτέλεσμα να ανατραπεί το σκάφος. Η γυναίκα και το παιδί, τελικά, που έπεσαν στην θάλασσα είναι από αυτούς που διασώθηκαν. Χάθηκαν, όμως, άλλες ανθρώπινες ζωές μέσα στη  θαλασσοταραχή και με τουμπαρισμένο το σκάφος και αυτό είναι το τραγικό. Προφανώς κάποιοι εγκλωβίστηκαν κάτω από αυτό».

Σχετικά με τις απόψεις περί παράνομων επαναπροωθήσεων μεταναστών που εξέφρασε ο Επίτροπος για τα ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίουτης Ευρώπης,  κ. Μούζνιεκς,  καθώς και άλλα κόμματα, αναφορικά με το περιστατικό αυτό ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε:

«Κοιτάξτε, ο κ. Μούζνιεκς και διάφοροι άλλοι, θέλουν να δημιουργήσουν πολιτικό θέμα στην Ελλάδα και είναι συνεχής αυτή η πίεση η οποία δεχόμαστε. Κανένας, ούτε από από το ΠΑΣΟΚ ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει ζητήσει να έρθει να ενημερωθεί και να του δείξουμε όλα τα στοιχεία τα οποία έχουμε στην διάθεσή μας. Να δείξουμε, δηλαδή, τι ακριβώς κάναμε. 
Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε και στις επιχειρήσεις διάσωσης, που γίνονται από το Λιμενικό Σώμα λέγοντας ότι «κάθε μέρα γίνονται επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Μέχρι τώρα, είναι καταπληκτικό το αποτέλεσμα  ότι δεν είχαμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής, τουλάχιστον στο Ανατολικό Αιγαίο. Το γεγονός ότι το Λιμενικό Σώμα έχει διασώσει πάνω από 3.500 ανθρώπους στη θάλασσα, άλλωστε, το αποδεικνύει».

Ωστόσο, δεν διευκρίνισε αφού δεν ερωτήθηκε κιόλας να εξηγήσει πως στέλνεται το μήνυμα ότι «τα σύνορά μας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και όποιος θέλει παίρνει μία βάρκα και μπαίνει μέσα στην Ελλάδα» και πότε ξεκινάει η επιχείρηση διάσωσης…

Μάλιστα, το βράδυ της Πέμπτης για να τονιστεί η αδιαμφισβήτητη προσφορά του ΛΣ εκδόθηκε αναλυτική ανακοίνωση για την διάσωση 47 μεταναστών ανοιχτά της Σάμου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε επιχείρηση διάσωσης και περισυλλογής από στελέχη του Λιμενικού Σώματος, σαράντα επτά (47) παράνομων αλλοδαπών στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου. Σημειώνεται ότι η διάσωση πραγματοποιήθηκε κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες και εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.
Ειδικότερα, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης ενημερώθηκε από αλλοδαπό, μέσω αριθμού κλήσης έκτακτης ανάγκης (112), ότι επιβαίνει σε λέμβο με περίπου άλλα σαράντα (40) άτομα, πιθανόν πλησίον της Χίου, ευρισκόμενοι σε κίνδυνο. Ως πιθανή περιοχή στίγματος προσδιορίστηκε, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου. 
Άμεσα ενεργοποιήθηκαν προς συνδρομή τρία (03) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και ένα ναυαγοσωστικό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ένα εκ των οποίων εντόπισε τη λέμβο, στην οποία επέβαινε ικανός αριθμός αλλοδαπών. Η λέμβος βρισκόταν ακινητοποιημένη  στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου και εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.
Εν συνεχεία, το ΕΚΣΕΔ ενημέρωσε το αντίστοιχο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Άγκυρας προκειμένου προβούν στην περισυλλογή των μεταναστών ενώ το σκάφος του Λιμενικού Σώματος παρέμεινε στην οριογραμμή, σε ετοιμότητα άμεσης επέμβασης, παρακολουθώντας διακριτικά προκειμένου ολοκληρωθεί η ασφαλής περισυλλογή τους. 
Λόγω του γεγονότος ότι η λέμβος παρουσίασε βύθιση μέρους πρυμναίου τμήματος και κατόπιν εκκλήσεων των επιβαινόντων προς παροχή βοήθειας, το πλωτό περιπολικό του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εισήλθε σε τουρκικά χωρικά ύδατα σε συννενόηση με MRCC ANKARA και προέβη στην ασφαλή περισυλλογή/διάσωση των σαράντα επτά (47) επιβαινόντων μεταναστών (31 άνδρες-09 γυναίκες-07 ανήλικοι). 
Στην περιοχή εν συνεχεία έσπευσε και σκάφος της τούρκικης ακτοφυλακής, χωρίς όμως να προβεί σε καμία απολύτως ενέργεια παραλαβής των διασωθέντων, παρότι κλήθηκαν επανειλημμένως από το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους του Λ.Σ. –ΕΛ.ΑΚΤ.
Τελικά, λαμβάνοντας υπόψη τις επιδεινούμενες καιρικές συνθήκες αλλά και την υπέρμετρη καθυστέρηση στην ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά, το πλωτό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με τους διασωθέντες μετανάστες εξήλθε με μικρή ταχύτητα από τα τουρκικά χωρικά ύδατα και συνοδευόμενο από δεύτερο ΠΛΣ που είχε σταλεί στην οριογραμμή για παροχή τυχόν υποστήριξης, κατευθύνθηκε στην πλησιέστερη ελληνική ακτή που ήταν το Βαθύ της ν. Σάμου.


peiraias2day.gr