Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΒΟΓΙΑΤΖΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ανδρέα Λοβέρδο, κατέθεσε σήμερα το πρωί ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής, με θέμα τις φετινές αλλαγές στην πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών και ωρομισθίων από τους κλάδους του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.).
Όπως διαπίστωσε και αναφέρει στην Ερώτησή του ο Βουλευτής, στη φετινή εγκύκλιο του Υπουργείου απουσιάζει τόσο η σύνταξη δύο ξεχωριστών Πινάκων που προέβλεπε η περσινή εγκύκλιος (αρ.πρωτ.117775/Γ6/ 27-08-2013), δηλαδή του Πίνακα Α΄, όπου εντάσσονταν όσοι είχαν τα τυπικά προσόντα διορισμού στην αντίστοιχη ειδικότητα και ήταν άτομα με ειδικές ανάγκες σε ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, και του Πίνακα Β΄, όπου εντάσσονταν όσοι είχαν τα τυπικά προσόντα διορισμού στην αντίστοιχη ειδικότητα και δεν ήταν άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά κυρίως απουσιάζει, η διάταξη που προέβλεπε ότι από κάθε κλάδο του πίνακα Α΄ προσλαμβάνονται αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι σε ποσοστό 20% επί των προσλήψεων, οι οποίοι προηγούνται στην τοποθέτηση.
Αντίθετα λοιπόν με ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, με τη φετινή Απόφαση του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου, (ΦΕΚ 2311, τ. Β΄, 28-08-2014), η οποία καταργεί κάθε άλλη διάταξη, δεν προβλέπεται η πρόσληψη ατόμων με ειδικές ανάγκες που πληρούν τα τυπικά προσόντα διορισμού σε ποσοστό 20% επί των προσλήψεων για κάθε κλάδο, ούτε και η κατάρτιση των δύο ξεχωριστών πινάκων. Το αποτέλεσμα είναι ότι καταργώντας το ποσοστό του 20%, στην ουσία τα άτομα με ειδικές ανάγκες αποκλείονται από τη δυνατότητα να απασχοληθούν για τη φετινή σχολική χρονιά ως Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό, εξαιτίας της χαμηλής μοριοδότησης που συγκεντρώνουν.
Προκειμένου να διασφαλιστεί το δικαίωμα των ατόμων αυτών στην απασχόληση και την εργασία και επικαλούμενος το άρθρο 27 του Ν.4074/2012 περί απασχόλησης ΑμΕΑ στο δημόσιο τομέα, ο Βουλευτής ζητά από τον Υπουργό να τροποποιηθεί η εν λόγω απόφαση, ώστε να ισχύσει και φέτος η πρόσληψη ποσοστού 20% ΑμΕΑ ως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι για τους κλάδους του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού.

Ο Βουλευτής κατέθεσε επίσης, σε συνέχεια της σχετικής επιστολής που έλαβε από το Δήμαρχο Λέσβου, κ. Σπυρίδωνα Γαληνό, Αναφορά προς τον Υπουργό Παιδείας σχετικά με τους υποβιβασμούς των σχολικών μονάδων της Λέσβου και ειδικότερα του Δημοτικού Σχολείου Στύψης. Υπενθυμίζεται ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα ο Βουλευτής έχει ήδη στείλει τρεις επιστολές τόσο προς τον τ. Υπουργό Παιδείας, κ. Αρβανιτόπουλο, όσο και προς τον νυν Υπουργό, κ. Λοβέρδο.

Ακολουθεί η σημερινή Ερώτηση του Βουλευτή για το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:
•          Τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων,
κ. ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟ

Θέμα: Πρόσληψη ατόμων με ειδικές ανάγκες σε ποσοστό 20% επί των προσλήψεων
Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού 2014-2015


Σε συνέχεια της Εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα την «Πρόσκληση υποψηφίων για πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών και ωρομισθίων από τους κλάδους του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και αναπληρωτών από τον κλάδο ΔΕ1 Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.) για τις Σ.Μ.Ε.Α.Ε. και τα ΚΕ.Δ.Δ.Υ. για το σχολικό έτος 2014-2015» (αρ.πρωτ. 137068/Γ6/ 01-09-2014) και τον τρόπο μοριοδότησης των κοινωνικών κριτηρίων και ειδικότερα εκείνων που αφορούν στους υποψηφίους με ειδικές ανάγκες και ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% παρατηρείται μία σημαντική αλλαγή σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.
Στη φετινή εγκύκλιο του Υπουργείου απουσιάζει τόσο η σύνταξη δύο ξεχωριστών Πινάκων που προέβλεπε η περσινή εγκύκλιος (αρ.πρωτ.117775/Γ6/ 27-08-2013), δηλαδή του Πίνακα Α΄, όπου εντάσσονταν όσοι είχαν τα τυπικά προσόντα διορισμού στην αντίστοιχη ειδικότητα και ήταν άτομα με ειδικές ανάγκες σε ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, και του Πίνακα Β΄, όπου εντάσσονταν όσοι είχαν τα τυπικά προσόντα διορισμού στην αντίστοιχη ειδικότητα και δεν ήταν άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά κυρίως απουσιάζει, η διάταξη που προέβλεπε ότι από κάθε κλάδο του πίνακα Α΄ προσλαμβάνονται αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι σε ποσοστό 20% επί των προσλήψεων, οι οποίοι προηγούνται στην τοποθέτηση.
Αντίθετα, με τη φετινή Απόφαση του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου, (ΦΕΚ 2311, τ. Β΄, 28-08-2014), η οποία καταργεί κάθε άλλη διάταξη που είναι αντίθετη στις διατάξεις της, δεν προβλέπεται η πρόσληψη ατόμων με ειδικές ανάγκες που πληρούν τα τυπικά προσόντα διορισμού σε ποσοστό 20% επί των προσλήψεων για κάθε κλάδο, ούτε και η κατάρτιση των δύο ξεχωριστών πινάκων. Το αποτέλεσμα είναι ότι καταργώντας το ποσοστό του 20%, στην ουσία τα άτομα με ειδικές ανάγκες αποκλείονται από τη δυνατότητα να απασχοληθούν για τη φετινή σχολική χρονιά ως Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό.
Με δεδομένη την ανάγκη η πολιτεία να εξασφαλίζει με κάθε δυνατό τρόπο τις ίσες ευκαιρίες των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην εργασία και την απασχόληση, όπως άλλωστε ορίζεται και στο άρθρο 27 του Ν.4074/2012 περί απασχόλησης ΑμΕΑ στο δημόσιο τομέα, να προωθεί τις δυνατότητες απασχόλησης και επαγγελματικής ανέλιξης των ατόμων αυτών στην αγορά εργασίας, αλλά και να εξασφαλίζει έμπρακτα το δικαίωμά τους στην εργασία,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

1.       Προτίθεται το Υπουργείο να προβεί άμεσα σε τροποποίηση της συγκεκριμένης απόφασης, προκειμένου και φέτος, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, να προσληφθούν ως Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό, αναπληρωτές και ωρομίσθιοι, άτομα με ειδικές ανάγκες που πληρούν τα τυπικά προσόντα διορισμού και έχουν αναπηρία τουλάχιστον 67% σε ποσοστό 20% επί των προσλήψεων ανά κλάδο ειδικοτήτων;


Αθήνα, 24/09/2014                                                             ΠΑΥΛΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ