Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

ANT.AΡ.ΣΥ.Α. ΧΙΟΥ :ΖΗΤΩ Η ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ



Ο φασισμός δεν έρχεται απ’ το μέλλον, καινούργιο τάχα κάτι να μας φέρει. Τι κρύβει μεσ’ τα δόντια του το ξέρω, καθώς μου δίνει γελαστός το χέρι.
Οι ρίζες του το σύστημα αγκαλιάζουν, και χάνονται βαθιά στα περασμένα. Οι μάσκες του με τον καιρό αλλάζουν, μα όχι και το μίσος του για μένα.
Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον!

Ο φασισμός δεν έρχεται από μέρος, που λούζεται στον ήλιο και στ’ αγέρι! Το κουρασμένο βήμα του το ξέρω, και την περίσσεια νιότη μας την ξέρει.
Μα πάλι θε ν’ απλώσει σαν χολέρα πατώντας πάνω στην ανεμελιά σου, και δίπλα σου θα φτάσει κάποια μέρα, αν χάσεις τα ταξικά γυαλιά σου.
(Μπέρτολ Μπρεχτ)

Στις 9 του Μάη, το 1945, ο Κόκκινος Στρατός μπαίνει νικητής στο Βερολίνο και υψώνει τη σημαία με το σφυροδρέπανο στο μισητό Ράιχσταγκ, το γερμανικό κοινοβούλιο-σύμβολο του ναζισμού. Ο φασισμός νικήθηκε από την ηρωική αντίσταση εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Ο φασισμός στοίχισε πάνω από 60 εκατομμύρια νεκρούς -πάνω από 20 εκατομμύρια μόνο οι Σοβιετικοί πεσόντες που πλήρωσαν βαρύτατο φόρο αίματος στην καθοριστική και αποφασιστική συμβολή τους στη συντριβή του φασισμού- και αμέτρητες καταστροφές, πόνο και δυστυχία.

Η χώρα μας ιδιαίτερα πλήρωσε βαρύτατο τίμημα την περίοδο της ναζιστικής Κατοχής. Η Ελλάδα υπολογίζεται ότι έχασε συνολικά περισσότερους από 800.000 ανθρώπους, ακόμη περισσότεροι αυτοί που έμειναν τραυματίες και ανάπηροι, απώλεσε περισσότερη από τη μισή παραγωγική της βάση, εκατοντάδες πόλεις και χωριά καταστράφηκαν, ενώ ταυτόχρονα της επιβλήθηκαν και τα περίφημα υποχρεωτικά κατοχικά δάνεια προς τη Γερμανία και την Ιταλία. Το αγωνιστικό φρόνημα, ωστόσο, των ανταρτών του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, του μεγαλύτερου εθελοντικού στρατού στην Ευρώπη, μαζί και με άλλους αγωνιστές, προέβαλαν πρωτοφανή αντίσταση στους ναζί κατακτητές και συνέβαλαν αποφασιστικά στην απελευθέρωση της Ελλάδας και στη συντριβή του φασιστικού άξονα. Στον ταξικό εθνικοαπελευθερωτικό αυτό αγώνα όμως δεν συμμετείχαν όλοι. Οι ντόπιοι φασίστες της εποχής, δικαίως χαρακτηρισμένοι ιστορικά ως γερμανοτσολιάδες και δοσίλογοι, συνεργάστηκαν ανοιχτά με τον κατακτητή αποκομίζοντας προσωπικά οφέλη και υπονομεύοντας τον αντιστασιακό αγώνα.

Αυτά είναι τα φρικιαστικά αποτελέσματα της ναζιστικής και φασιστικής ιδεολογίας που πλήρωσε ο λαός. Και είναι αυτοί οι ίδιοι που εμφορούμενοι από αυτή την ιδεολογία επιχειρούν σήμερα να σηκώσουν ξανά κεφάλι. Όπως και στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έτσι και σήμερα, ο φασισμός εκκολάφθηκε μέσα στα κοινωνικά αδιέξοδα της καπιταλιστικής κρίσης, και πριμοδοτήθηκε από το μεγάλο κεφάλαιο με τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή και τα άλλα φασιστικά μορφώματα που ενσπείρουν διχαστικές, μισαλλόδοξες, και ανταγωνιστικές λογικές στους κόλπους της εργατικής τάξης, ως ανασταλτικό εμπόδιο απέναντι στην οργάνωση του λαϊκού και εργατικού κινήματος, βοηθώντας στην αναβάθμιση της κρατικής καταστολής και του αυταρχισμού ενάντια στους κοινωνικούς αγώνες. Ο λαός πρέπει να διδαχθεί από την ιστορία ποιες είναι οι δυνάμεις που αγωνίζονται πραγματικά γι’ αυτόν και να απομονώσει τους πραγματικούς ταξικούς του εχθρούς.

68 χρόνια μετά την ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, οι λαοί πρέπει να παλέψουν και πάλι αποφασιστικά ενάντια στο σύγχρονο φασισμό, τον ολοκληρωτισμό, τον Γκεμπελισμό και την προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας και απώλειας - διαγραφής της ιστορικής μνήμης. Ο φασισμός ήταν πάντα η «σιδερένια φτέρνα» του κεφαλαίου ενάντια στους λαούς και τα κινήματα. Να τον τσακίσουμε και πάλι παντού, ανατρέποντας παράλληλα και το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που αυτός υπηρετεί!

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Χίου