Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΣΤΗ ΧΙΟ , ΣΤΑ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑ ΤΟΥ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ




Σύμφωνα με ενημέρωση που λάβαμε από το Γραφείο Αυστρίας-Ουγγαρίας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.), η Χίος έχει την τιμητική της στα κυριακάτικα φύλλα των σημαντικότερων εφημερίδων της Αυστρίας.
Σε συνέχεια ταξιδιού δημοσιογράφων στη Χίο, το οποίο πραγματοποιήθηκε 17-21 Απριλίου, οι εφημερίδες Neuen Kronen Zeitung και Kurier, φιλοξένησαν στο κυριακάτικο φύλλο τους αλλά και στην ηλεκτρονική τους έκδοση, ενθουσιώδη αφιερώματα για το νησί, εμπλουτισμένα με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και χρήσιμες πληροφορίες.

Εφημερίδα: Neuen Kronen Zeitung 28.04.2013
Συντάκτης: Klaus Loibnegger
Το 5ο σε μέγεθος νησί της Ελλάδας, έχει όλα εκείνα τα προνόμια που μπορούν να το αναδείξουν σε ένα top προορισμό.
Αμμώδεις και βοτσαλωτές παραλίες, καταπράσινη φύση και εντυπωσιακές οροσειρές, προκαλούν ενθουσιασμό στον επισκέπτη.
Το ειδυλλιακό λιμάνι, τα στενά σοκάκια της πόλης της Χίου και το βυζαντινό κάστρο με τα παραδοσιακά καφενεία, δημιουργούν αίσθηση ψυχικής ευφορίας.
Στο νότιο τμήμα του νησιού, στον Κάμπο, ένα εκρηκτικό πανδαιμόνιο αρωμάτων, από τις φυτείες εσπεριδοειδών, και η απαράμιλλη φιλοξενία των κατοίκων, αποθεώνουν τον επισκέπτη.
Σπήλαια με σταλαγμίτες και σταλακτίτες, βυζαντινά μοναστήρια -Νέα Μονή Unesco, και εγκαταλελειμμένα χωριά- Ανάβατος, δημιουργούν ατμόσφαιρα μυστικιστική.
Η γενέτειρα του Ομήρου (Βολισσός) είναι ένα νησί με πολλά πρόσωπα. Ελαιώνες, μαστιχοχώρια αλλά και παρθένες παραλίες ανέπαφες από τον μαζικό τουρισμό, του δίνουν δυναμική ενός ανερχόμενου αστέρα.


Εφημερίδα: Kurier 28.04.2013[O2] 
Συντάκτης: Claudius  Raichel
Τίτλος: «γαληνεύοντας στο νησί της μαστίχας»
Υπότιτλος: μια διαφορετική Ελλάδα: σπίτια με γκράφιτι στο Πυργί, μαστίχα και ιταλική αρχιτεκτονική σε φυτείες οπωροφόρων.
Το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, δεν έχει αλλοιωθεί από τον μαζικό τουρισμό και παραμένει αυθεντικά ελληνικό, έτοιμο για εξερεύνηση.
Με μεσαιωνικά χωριά όπως τα Μεστά, εντυπωσιακές βουνοπλαγιές και πράσινες οάσεις, όλο το νησί αποπνέει γαλήνη και αποτελεί με σιγουριά μια «μυστική» πρόταση για διακοπές στην Ελλάδα.
Στον Κάμπο, η ιταλική αρχιτεκτονική των αρχοντικών, ανάμεσα σε ένα τοπίο που θυμίζει Τοσκάνα και σε ευωδιές από πορτοκαλοανθούς, ο επισκέπτης βουτά στην ιστορία της παραγωγής και τυποποίησης των εσπεριδοειδών.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το μοναστήρι της Νέας Μονής -11ου αιώνα, τα ειδυλλιακά χωριά Ανάβατος, Αυγώνυμα και Βολισσός, τα σηματοδοτημένα μονοπάτια και οι αμέτρητες ήσυχες παραλίες.
Τo 4 σελιδο αφιέρωμα εμπλουτίζεται από έξοχο φωτογραφικό υλικό, πολλές χρήσιμες πληροφορίες για το νησί, προτάσεις για φαγητό και διαμονή, και εκμυστηρεύεται τις προσωπικές εμπειρίες του συντάκτη από τη φιλοξενία των κατοίκων.

Περιοδικό: On Rail
Συντάκτης: Martin Swoboda
Αφιέρωμα 4 σελίδων με πληροφορίες και προτάσεις.
Το ελληνικό νησί είναι το μοναδικό στον κόσμο στην παραγωγή μαστίχας.
Παραδοσιακά μαστιχοχώρια, ελαιώνες, αρχοντικά και παρθενικές παραλίες. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει και να συμμετάσχει στην παραγωγή μαστίχας, μαζί με τους φιλόξενους κατοίκους.