Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

ΤΟ ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ



Το προδιαγεγραμμένο τέλος του Γιάνη Βαρουφάκη ήταν γνωστό εδώ και αρκετό καιρό. Η μεγάλη δημοσιότητα που στο κάτω κάτω ήταν αποτέλεσμα αφ’ ενός των συγκυριών και αφετέρου του αδιαμφισβήτητου επικοινωνιακού του ταλέντου είχαν αρχίσει να ενοχλούν τους λοχαγούς του Μαξίμου.

Το βράδυ της Πέμπτης Βαρουφάκης και Παππάς ήρθαν στα χέρια μέσα στο Μέγαρο ΜαξίμουΗ σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν ένα tweet του υπουργού για διπλό νόμισμα χθες βράδυ. Η απόφαση είχε ωστόσο παρθεί νωρίτερα, από το βράδυ της Πέμπτης, όταν Παππάς και Βαρουφάκης ήρθαν στα χέρια επειδή, σύμφωνα με την άποψη του υπουργού Επικρατείας, ο τελευταίος λειτουργούσε αυτόνομα, υπό το κράτος των οικονομικών γνώσεων και γνωριμιών και όχι βάση της γραμμής του οικονομικού επιτελείου. 

Την Πέμπτη το βράδυ λοιπόν, οι δύο άνδρες από τα λόγια ήρθαν στα χέρια, με τον Παππά να κατηγορεί τον Βαρουφάκη ότι λειτουργεί ανεξέλεγκτα και όχι ως υπουργός της κυβέρνησης. Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε με το γνωστό του ύφος και κάπου εκεί άρχισαν οι μπουνιές.



«Μας πρόδωσες, τα έκανες σκατά και μας κατέστρεψες» ούρλιαζε ο Παππάς, ενώ οι άνθρωποι του Μαξίμου όταν οι φωνές άρχισαν να ακούγονται μέχρι έξω, έτρεχαν σαστισμένοι, μη γνωρίζοντας τι συμβαίνει, να σταματήσουν τη σύρραξη. 

Οι δικαιολογίες που προέβαλε ο Βαρουφάκης κατά την παραίτησή του, είναι φανερό ότι αποτελούν ένα προσεγμένο, τυπικό και άκρως διπλωματικό κείμενο που όμως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότηταΔεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, σε τι δηλαδή διαφώνησαν Τσίπρας και Βαρουφάκης και τι ακριβώς έπραξε ο πρώην υπουργός Οικονομικών αυτόνομα και έξω από τη γραμμή του οικονομικού επιτελείου. Είναι ωστόσο σίγουρο πώς όταν περάσει η μπόρα θα ανοίξουν τα στόματα και θα μάθουμε ενδιαφέροντα πράγματα.

Οι δικαιολογίες που προέβαλε ο Βαρουφάκης κατά την παραίτησή του, είναι φανερό ότι αποτελούν ένα προσεγμένο, τυπικό και άκρως διπλωματικό κείμενο που όμως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Από τη μεριά του ο πρώην υπουργός θεωρούσε ότι οι προσωπικές επιθέσεις στον ίδιο (επεισόδια από δήθεν αγανακτισμένους στον δρόμο) αλλά και στη σύζυγό του, κατευθύνονταν από το βαθύ κομματικό κράτος.

Αναμφισβήτητα, η απώλεια του Γιάνη Βαρουφάκη από το οικονομικό επιτελείο αποτελεί πλήγμα. Δεν χάθηκε απλά ένας σταρ, αλλά ένας δυνατός παίκτης και γνώστης του αντικειμένου του.




zougla.gr