Γράφει ο Τάκης Χατζής
Από χθες το απόγευμα, όλοι γνωρίζουμε ότι με τους γερμανούς βρισκόμαστε ο ένας στην Ανατολή και ο άλλος στη Δύση. Σόιμπλε και Βαρουφάκης έκλιναν σε όλους τους τόνους το ρήμα «διαφωνώ», αλλά δεν είναι αυτό το πρόβλημα.
Η καγκελαρία δείχνει ότι δεν θέλει να εμφανίσει τη διαφωνία σαν διαφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, αλλά σαν διαφωνία της χώρας μας με όλη την Ευρώπη, μαζί και με την Αμερική. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι όσοι συναντώνται με τον Αλέξη Τσίπρα, λίγες ώρες αργότερα κάνουν δηλώσεις περί της αναγκαιότητας να τηρηθούν οι συμφωνίες και άλλα σχετικά. Το είπαμε από χθες: άλλο είναι να σε συμπαθούν και άλλο να συγκρουστούν (για σένα) με την Γερμανία.
Το χειρότερο είναι ότι μετά τις δηλώσεις Μοσκοβισί, κατέστη σαφές ότι δεν υπάρχουν μεγάλα χρονικά περιθώρια προκειμένου να διασφαλιστεί η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, μετά την απόφαση της ΕΚΤ. Χρόνος υπάρχει μέχρι Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.
Πληροφορίες που έχουν φτάσει στα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια, λένε ότι ως τότε η Ελλάδακαλό είναι να έχει παρουσιάσει πλήρες και αναλυτικά κοστολογημένο οικονομικό πρόγραμματο οποίο θα μπορεί να αντικαταστήσει το υπάρχον.
Στην παρούσα κατάσταση, ιδιαίτερη σημασία προσλαμβάνουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Το τι θα πει ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί. Και να είστε βέβαιοι ότι οτιδήποτε ειπωθεί, αυτομάτως θα κοστολογηθεί από τους δανειστές, για να διαπιστωθεί αν οι κυβερνητικές εξαγγελίες μπορεί να αντικαταστήσουν υπάρχοντα μέτρα. Αν μπορούν να λειτουργήσουν σαν ισοδύναμα- ένα πράμα.
Πολλοί πιστεύουν ότι με τον φόβο της οικονομικής ασφυξίας, η ελληνική κυβέρνηση, τελικά θα κάνει την κωλοτούμπα. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου όμως, το διαψεύδουν κατηγορηματικά.Και παραπέμπουν στη χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος (είναι αλήθεια ότι) απέκλεισε κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο. «Σκεφτόμαστε να πρωτοτυπήσουμε και να εφαρμόσουμε αυτά για τα οποία δεσμευθήκαμε»- τόνισε ο πρωθυπουργός καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές, ενώ σε άλλο σημείο υπογράμμισε: «Δώσαμε ελπίδα και ταυτότητα στην πατρίδα». Πρόκειται προφανώς για δηλώσεις που δεν υποδηλώνουν διάθεση για κωλοτούμπες.
Υπάρχει φυσικά και το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να προλάβει τις ασφυκτικές προθεσμίες και να παρουσιάσει ένα οικονομικό πρόγραμμα που θα πείσει τους εταίρους. Ή που θα διασκεδάσει τις ανησυχίες τους και θα ανοίξει δρόμο για συζήτηση και διαπραγμάτευση, με διασφαλισμένη την οικονομική ρευστότητα. Μακάρι!
Γιατί το άλλο σενάριο προβλέπει μετωπική σύγκρουση. Και αυτό, καλύτερα να μην το σκεφτόμαστε…
newpost.gr