Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

ΧΑΡΙΖΟΥΝ 600.000 € ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ!!! ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ



Προχώρησε τελικά, παρά τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης, η σκανδαλώδης πρωτοβουλία της Περιφερειακής Αρχής Β. Αιγαίου να προμηθευτεί και να εγκαταστήσει η ίδια τους ψηφιακούς αναμεταδότες που δεν είχε τοποθετήσει, ως όφειλε, η DIGEA με αποτέλεσμα να μην έχουν ως σήμερα πρόσβαση στο ψηφιακό σήμα αρκετές χιλιάδες κάτοικοι της Περιφέρειας. Χαρίζονται έτσι 600.000 € στην κοινοπραξία των καναλαρχών που έχει αναλάβει το ψηφιακό σήμα, η οποία έτσι αποποιείται τις ευθύνες της.
Θυμίζουμε ότι σε σχετική ερώτηση της Ανταρσία στο Αιγαίο στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 10ης Δεκέμβρη ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης κ. Βαλσαμίδης δεν έδωσε απάντηση στο αν η Περιφέρεια εξάντλησε κάθε μέσο πίεσης προς την DIGEA πριν αναλάβει η ίδια την υποχρέωση αυτή (προφανώς δεν έκανε τίποτα…), ούτε στο αν, πέρα από τα 600.000 € που γλιτώνει η DIGEA, θα αναλάβει ως εργολάβος η ίδια την προμήθεια και εγκατάσταση του εξοπλισμού και άρα θα βγάλει επιπλέον κέρδος. Φυσικά δεν υπήρξε καμία πολιτική θέση της Περιφέρειας για την ανάγκη προστασίας των δημόσιων συχνοτήτων από τα ιδιωτικά συμφέροντα που τις λυμαίνονται. Το θέμα αυτό είχε δεσμευτεί η Περιφερειακή Αρχή να το φέρει, μετά από πρόταση 15 συμβούλων της αντιπολίτευσης, στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο που έγινε στις 19 Γενάρη αλλά δεν το έκανε.
Είναι σαφές ότι η Περιφερειακή Αρχή, πατώντας πάνω σε ένα ευαίσθητο ζήτημα που ενδιαφέρει πολύ κόσμο, όπως έκαναν και μια σειρά ακόμα δήμοι και περιφέρειες, κλείνει το μάτι στους μεγαλοεργολάβους των καναλιών και δημιουργεί τετελεσμένα ενόψει πολιτικών εξελίξεων με την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Θυμίζουμε ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ το καλοκαίρι του 2013 εξυπηρέτησε την απευθείας ανάθεση ουσιαστικά της διαχείρισης των ψηφιακών συχνοτήτων στη DIGEA των καναλαρχών. Ήταν μια σύμβαση που χαρακτηρίστηκε ακόμα και μέσα στη βουλή σκάνδαλο, αποικιακού τύπου, καθώς η εταιρία ανέλαβε την ψηφιακή εκπομπή για 15 χρόνια με διαγωνισμό-παρωδία, χωρίς ανταγωνιστή, έναντι ευτελούς ποσού για τους μετόχους της και με τεράστιες απώλειες εσόδων για το Δημόσιο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ενώ το κόστος για την DIGEA θα είναι 18 εκ. ευρώ για 15 χρόνια, τα προσδοκώμενα έσοδα μπορεί να φτάσουν τα 30-40 εκ. τον χρόνο! Έτσι μολονότι σήμερα η DIGEA έχει αρχίσει να αποκομίζει τεράστια οφέλη από το ψηφιακό σήμα, η ίδια δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της και κανένας δεν θέλει να της τις επιβάλει.

Μόνη λύση, για την Ανταρσία στο Αιγαίο, η άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ με όλους τους εργαζόμενούς της, με πολύπλευρη τεχνικο-οικονομική στήριξη και με εργατικό-κοινωνικό έλεγχο, η καταγγελία της σύμβασης με την DIGEA και η ανάθεση του ψηφιακού σήματος στην ΕΡΤ, ώστε να έχουν όλοι οι κάτοικοι της επικράτειας δωρεάν πρόσβαση στο ψηφιακό σήμα και σε ποιοτικές παραγωγές ενημέρωσης και ψυχαγωγίας.