Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

ΕΦΕΤΕΙΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ


Ερώτηση
Προς
τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Θέμα: Εφετείο Βορείου Αιγαίου
Στον Οργανισμό του νεοϊδρυθέντος Εφετείου Βορείου Αιγαίου, με έδρα τη Μυτιλήνη και μεταβατική έδρα στη Χίο δεν προβλέφθηκε η μεταβατικότητα του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που θεσπίστηκε μεταγενέστερα της κατάρτισης του Οργανισμού, δυνάμει του Ν. 4055/2012.
Σύντομα, πρόκειται να πραγματοποιηθούν δίκες που αφορούν υποθέσεις αρμοδιότητας του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Για το λόγο αυτό και ο Δικηγορικός Σύλλογος της Χίου έχει διατυπώσει το αίτημα ίδρυσης μεταβατικής έδρας στη Χίο, για το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων, ώστε να αποφευχθεί η μετακίνηση προς τη Μυτιλήνη πολύ μεγάλου αριθμού κατηγορουμένων, μαρτύρων και συνηγόρων.
Επισημαίνεται ότι, ήδη, νομίμως, έχει ιδρυθεί μεταβατική έδρα στη Χίο του Εφετείου Βορείου Αιγαίου για την εκδίκαση ποινικών και αστικών διαφορών, άρα θα μπορούσε να γίνει το ίδιο και για το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου, με έδρα τη Μυτιλήνη και μεταβατική έδρα στη Χίο.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την ίδρυση μεταβατικής έδρας στη Χίο, για το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων;

05 Νοεμβρίου 2012
Ο ερωτών βουλευτής

Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος