Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ - ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Την προστασία των παιδιών, που εμπλέκονται στις ροές μετακίνησης μεταναστών, ζητά από τη FRONTEX και τα κράτη - μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Επιτροπή Υπουργών του Οργανισμού, απαντώντας σε Ερώτηση του Κώστα Τριαντάφυλλου, Βουλευτή Χίου του ΠΑΣΟΚ και μέλους της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την παράνομη μετανάστευση και τον χαμό μικρών παιδιών στο Αιγαίο. Το θέμα αποκτά τραγική επικαιρότητα, καθώς η απάντηση έρχεται μόλις δύο μέρες μετά το συγκλονιστικό συμβάν έξω από το Φαρμακονήσι, και τις τουλάχιστον ατυχείς δηλώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας.

Η Επιτροπή των Υπουργών επαναλαμβάνει την ανάγκη για επιμερισμό των βαρών και έχει, επανειλημμένως, ζητήσειαλληλεγγύη (των άλλων χωρών) όσον αφορά στη διαχείριση των μαζικών αφίξεων μεταναστών, των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στα επιμέρους κράτη μέλη. Τονίζει ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι έτοιμο να βοηθήσει τα κράτη-μέλη, για παράδειγμα σχετικά με το πώς να βελτιστοποιήσουν και να απλουστευθούν οι διαδικασίες κατά την άφιξη των μεταναστών, των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο και την εφαρμογή των θεμελιωδών προτύπων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αναφέρει ότι έχει κάνει ειδική σύσταση σχετικά μεπρογράμματα ζωής για ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες (CM/Rec( 2007)9) και αναφέρει, επίσης, τις σχετικές πρωτοβουλίες  για την προώθηση της εφαρμογής της. Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Δράση κατά της Εμπορίας Ανθρώπων καθορίζει ειδικά δικαιώματα για τα παιδιά. Η πρόσφατα κυκλοφορηθείσα τρίτη γενική έκθεση της GRETA, τονίζει ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να συνεχίσουν τις πολιτικές υπέρ των ευάλωτων στην εμπορία ανθρώπων ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων άσυλο, οι οποίοι θα πρέπει να επωφεληθούν από τα μέτρα ένταξης για να αποφύγουν να στοχοποιηθούν από εγκληματικά δίκτυα. Η Στρατηγική για τα Δικαιώματα του Παιδιού (2012-2015) εξετάζει, επίσης, ζητήματα που συνδέονται με  «τα παιδιά των μεταναστών και των παιδιών σε μετακίνηση». 

Ο Κ. Τριαντάφυλλος, στη γραπτή Ερώτησή του, εξέφρασε την αγωνία του για τον τρόπο που αντιμετωπίζει η Ευρώπη το πρόβλημα, ζητώντας να αλλάξει αφενός το επιχειρησιακό σχέδιο της FRONTEX και αφετέρου να υπάρξει επιμερισμός του μεταναστευτικού κύματος στα κράτη-μέλη, αναλόγως με τις υποδομές τους. Ιδιαίτερη έμφαση δε, δίνει στην προστασία των ανήλικων θυμάτων.