Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERMIS




Το Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου συμμετέχει ως εταίρος στο Έργο ERMIS - Effective Reproducible Model of Innovation Systems (Ανάπτυξη ενός Αποτελεσματικού και Μεταβιβάσιμου Προτύπου Διαχείρισης Τοπικών Συστημάτων Καινοτομίας). 
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Διαπεριφερειακού Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG IVC, και ήδη βρίσκεται στο τρίτο και τελευταίο έτος της υλοποίησης του, ενώ όλες του οι δράσεις βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη.
Κομβικής σημασίας δράση στο πλαίσιο του Υποέργου 3, το οποίο αφορά την «Ανταλλαγή Εμπειριών μεταξύ των Εταίρων σε ζητήματα Καινοτομίας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», αποτελεί η «μεταφορά» «Καλών Πρακτικών» μεταξύ των 15 εταίρων.
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ολοκλήρωσε την δράση αυτή με επιτυχία, αποκτώντας σημαντική γνώση και εμπειρία και για το πώς οι υπόλοιπες Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - οι οποίες συμμετέχουν στο Πρόγραμμα - αντιμετωπίζουν τα αντίστοιχα ζητήματα που ενδιαφέρουν άμεσα τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις τους.
Έτσι στο πλαίσιο αυτής της δράσης, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου επισκέφθηκε τις Καλές Πρακτικές που αναπτύχθηκαν στην Νίκαια της Γαλλίας και στο Αιντχόβεν της Ολλανδίας, επιλέγοντας δύο περιοχές οι οποίες πρωτοπορούν σε θέματα Καινοτομίας για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.
Συνοπτικά οι Καλές Πρακτικές που επισκέφθηκαν τα στελέχη της ΠΒΑ είναι:
Α) στην Γαλλία: 1. Το ECOBIZ, το οποίο αποτελεί το Facebook των τοπικών επιχειρήσεων της Cote d’ Azur, 2. Το Challenge Jeunes Pousses, το οποίο είναι μια Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων, 3. το CIM PACA, το οποίο είναι ένα πρότυπο Ερευνητικό Κέντρο, 4. το Valor’ Innov, το οποίο αποτελεί Τμήμα Συμβούλων Επιχειρήσεων του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Cote d’ Azur σε θέματα στρατηγικής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και 5. το Forum DEVCOM Azur Innovation, το οποίο αποτελεί Έκθεση προϊόντων και υπηρεσιών από τοπικές επιχειρήσεις που αναδεικνύουν την καινοτομικότητα της Περιφέρειας
Β) στην Ολλανδία: 1. το Creative Conversion Factory, το οποίο είναι μια Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων, 2. το United Brains το οποίο αποτελεί μια υπηρεσία «πρώτων βοηθειών» για τις ΜΜΕ, οι οποίες σε αυτό καταθέτουν βασικές ερωτήσεις σχετικά με τα θέματα που τις απασχολούν και το United Brains τις προωθεί σε ειδικούς που παρέχουν απαντήσεις και 3. και το Holst Center το οποίο είναι ένα κέντρο «ανοικτής καινοτομίας» που βασίζεται στην συμμετοχή δημοσίων και ιδιωτικών φορέων για την ανάπτυξη καινοτομικών ιδεών και υπηρεσιών.
Τέλος, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, επέδειξε με την σειρά της, την δική της Καλή Πρακτική την Aegean Technopolis, η οποία είναι μια Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων με έδρα την Χίο.