Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ



Στην Βουλή κατατίθεται την ερχόμενη εβδομάδα το σχέδιο νόμου για την ανασυγκρότηση του ΥΝΑ, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον χώρο της Ναυτιλίας.

Ηδη έχουν συγκεντρωθεί υπογραφές από τους συναρμόδιους υπουργούς και αναμένεται η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές σε διατάξεις του σχεδίου νόμου, του οποίου πολλά σημεία προκαλούν έντονες αντιδράσεις και χρειάστηκε η ηγεσία του ΥΝΑ να κάνει σειρά διαβουλεύσεων με τα κόμματα της συγκυβέρνησης και φορείς για να βρει την "χρυσή τομή".

Είναι χαρακτηριστικό οτι αρχικά δεν είχαν περιληφθεί πολλές διατάξεις για την ακτοπλοία προκαλώντας την αντίδραση των εταιρειών και στη συνέχεια σε "αναθεωρημένο" κείμενο εντάχθηκαν και αυτές, που αφορούν μειώσεις δρομολογίων και θέσεων εργασίας.

Ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς μιλώντας τις τελευταίες ημέρες σε δημοσιογράφους έπανέλαβε ότι εφόσον δεν έχουν υπάρξει αλλαγές στις διατάξεις, που αφορούν την απώλεια θέσεων εργασίας ναυτικών από πλοία της ακτοπλοίας και την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων στα κατώτερα πληρώματα των ποντοόρων πλοίων θα ξεκινήσουν αμέσως απεργιακές κινητοποιήσεις.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι αντιρρήσεις σε διατάξεις του σχεδίου νόμου υπάρχουν ακόμα από τους κυβερνητικούς εταίρους, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ, οι οποίες αναμένεται να εκφραστούν και με κατάθεση τροπολογιών.

Ένα απο τα θέματα, που έχουν διαφωνήσει τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης είναι και η διάταξη, που ιδρύει Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων αλλά ως εποπτεύουσα υπηρεσία του ΥΝΑ. Τα δύο κόμματα ζητάνε να είναι Ανεξάρτητη Αρχή αλλά από την πλευρά του ΥΝΑ έχει γίνει γνωστό ότι η εποπτεία από το υπουργείο έχει πάρει το "πράσινο φως" και από τον πρωθυπουργό.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ έχει ταχθεί κατά των διατάξεών του και έχει ζητήσει την άμεση απόσυρσή του.




pireas2day.gr
e-nautilia.gr