Αξιοποίηση 1.000 τ.μ. γης σε μια βιώσιμη και επικερδή επιχείρηση
με εξασφαλισμένη την πώληση του προϊόντος
Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει ήδη επηρεάσει πολλές χώρες της Ε.Ε. και οι συνέπειές της είναι αυτονόητες για την πραγματική οικονομία της χώρας. Οι τομείς που επηρεάζονται είναι εκείνοι που αφορούν την οικονομική ανάπτυξη, τουρισμός, το εμπόριο, οι ξένες επενδύσεις και υπηρεσίες. Αναλύοντας την τρέχουσα οικονομική κατάσταση στο επιχειρηματικό χώρο και μελετώντας τους άμεσα επηρεαζόμενους τομείς επιβάλλεται πλέον να επαναπροσδιορίσουμε την στρατηγική μας πορεία.
Τα κύρια χαρακτηριστικά της οικονομίας της νέας χιλιετηρίδας, δηλαδή η παγκοσμιοποιημένη αγορά, το άκρως ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον και η ταχύτητα στη ροή των πληροφοριών, επιβάλλουν στις επιχειρήσεις σήμερα παρά ποτέ, να επιτυγχάνουν σε καθημερινή πλέον βάση τη βέλτιστη διαχείριση όλων των πόρων που διαθέτουν, προκειμένου να διατηρούν ή να δημιουργούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις αγορές που απευθύνονται και ταυτόχρονη αναπτυξιακή πνοή.
Μια από τις υπό ανάπτυξη και επικερδείς επενδύσεις με εξασφαλισμένη την πώληση όλης της ποσότητας παραγωγής είναι και η εκτροφή σαλιγκαριών σε σύγχρονες μονάδες.
Πρόκειται για σύγχρονες, κλειστές, οικολογικές, ελεγχόμενές, φυτοαρωματικές, επαγγελματικές σαλιγκαροτροφικές μονάδες των 1.000 τ.μ. η κάθε μια, (50m χ 20m ή 40m χ 25m) και εντός αυτής, ενός παρτεριού 15 τ.μ. για την αρχική παραγωγή γόνου.
Οι κλειστού τύπου εγκαταστάσεις έχουν πολύ μεγάλα πλεονεκτήματα από αυτές που είναι ανοικτές.
Προφυλάσσουν τα σαλιγκάρια από τα πτηνά, τα ερπετά και τα τρωκτικά, έχουν μεγαλύτερες αποδόσεις και καλύτερης ποιότητας προϊόν.
Από τους καλύτερους τύπους σαλιγκαριών είναι το Helix Aspea επειδή έχει υψηλή παραγωγικότητα (κάθε φορά γεννά 70-120 αυγά) έχει σημαντική ικανότητα προσαρμογής στο περιβάλλον και άχει μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό.
Βασικές προϋποθέσεις για την δημιουργία μιας σύγχρονης μονάδας εκτροφής σαλιγκαριών είναι:
Η έκταση της επένδυσης να είναι τουλάχιστον 1.000m2 (για κάθε μονάδα)
Το υψόμετρο της περιοχής επένδυσης να είναι έως 800 μ.
Να μην υπάρχουν στο χώρο της μονάδας δένδρα
Η έκταση να μην περιέχει χαλίκια (εάν υπάρχουν να μπορούν να απομακρυνθούν ή να προστεθεί χώμα)
Η διάσταση της κάθε μονάδας να είναι 20Χ50 ή 25Χ40
Ο μονάδα να διαθέτει νερό και ρεύμα
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ
- Εξασφαλισμένη πώληση ολόκληρης της παραγωγής
- Παραγωγή μέχρι και τέσσερις τόνους σαλιγκάρια από τον πρώτο χρόνο για κάθε μονάδα 1000 m2
- Απόσβεση επένδυσης σε δέκα έξι (16) μήνες
- Ελάχιστος χρόνος διαχείρισης της μονάδας από τον εκτροφέα
- Ένταξη της επένδυσης στον Αναπτυξιακό Νόμο
Με τη δημιουργία της επένδυσης η μονάδα πρέπει να διαθέτει:
Πιστοποιητικό μονάδας (παρακολούθηση, αποπεράτωση κλειστού, ελεγχόμενου, οικολογικού σαλιγκαροτροφείου)
Πιστοποιητικό εκπαίδευσης (Οργάνωση και διαχείριση κλειστής οικολογικής μονάδας σαλιγκαριών)
Εγγραφή ως μέλος του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Σαλιγκαριών με αριθμό μητρώο
Ιατρική και Φαρμακευτική
Τα σαλιγκάρια συνιστώνται για πάρα πολλές ασθένειες
- Τα αμινοξέα που περιέχονται στις πρωτεΐνες βοηθούν στην ανακατασκευή των κατεστραμμένων ιστών του πεπτικού συστήματος
- Το ασβέστιο και ο σίδηρος βοηθούν στη θεραπεία της φυματίωσης και του ραχιτισμού
- Βοηθούν τις έγκυες γυναίκες και αυτές που θηλάζουν
- Τα οξέα συντελούν στην μείωση της χοληστερίνης
- Το μειωμένο λίπος περιορίζει τις παθήσεις του συκωτιού, την αρτηριοσκλήρυνση και την παχυσαρκία
- Με το σάλιο των σαλιγκαριών παρασκευάζονται πολλά σκευάσματα για περιποίηση προσώπου και δέρματος των γυναικών
Εχθροί
Τα σαλιγκάρια έχουν πολλούς και σοβαρούς εχθρούς
- Τα ποντίκια
- Οι τυφλοπόντικες
- Οι αρουραίοι
- Οι νυφίτσες
- Οι ακανθόχοιροι
- Οι σαύρες
- Οι χελώνες
- Τα κοτσύφια
- Οι κότες κ.ά.
Οι εχθροί αυτοί τα θανατώνουν, τα εξασθενούν και μειώνουν την παραγωγικότητά τους.
Οι καταναλώσεις
Η συνολική παγκόσμια κατανάλωση του 2007 ήταν:
- 420.000 τόνους παγκοσμίως
- Από εκτροφεία ήταν μόλις 63.000 τόνους (το 15%)
- οι υπόλοιποι 357.000 τόνοι (από όλα τα εμπορευόμενα είδη) προέρχονται από το μάζεμα στην φύση, στις διάφορες χώρες με φτωχή οικονομία, όπου εφαρμόζεται για τώρα αυτή η δουλειά.
Από τις 420.000 τόνους ζωντανού προϊόντος, οι εμπορικοί τομείς υποδιαιρούνται με αυτά τα στοιχεία:
περίπου 124.000 (29,52%) τόνους φρέσκου και πουλημένου προϊόντος
περίπου 197.000 (47,02%) τόνους κατεψυγμένου προϊόντος
περίπου 98.800 (23,46%) τόνους προϊόντος σε κονσέρβα
Η παγκόσμια επιχείρηση των σαλιγκαριών σε αυτά τα τελευταία χρόνια έχει αγγίξει και ξεπεράσει τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια.
Διαφορές μεταξύ του φυσικού προϊόντος και αυτού που εκτρέφεται
Οι διαφορές μεταξύ του φυσικού προϊόντος και αυτού που εκτρέφεται είναι ουσιαστικά τέσσερις:
- η πρώτη είναι η μαλακότητα του κρέατος, μιας και η ανατροφή του σαλιγκαριού είναι πιο γρήγορη
- η δεύτερη είναι η ποιότητα των φαγητών που χρησιμοποιούνται και που μπορούν να δώσουν μια καλύτερη γεύση στο σαλιγκάρι
- η τρίτη είναι η ομοιογένεια του μεγέθους
- και η τέταρτη, μα όχι η τελευταία, η δυνατότητα να έχεις στη διάθεσή σου, με την εκτροφεία, το προϊόν όλο τον χρόνο και να επιτρέπεις ένα εμπόριο και μια κατανάλωση που δεν είναι πλέον της εποχής όπως είναι το προϊόν που προέρχεται από το εκτροφείο.
Με βάση τα στοιχεία που αναφέρθηκαν πριν, τα οποία προέρχονται από εκτροφεία που ακολουθούν τους ακριβείς κανονισμούς διαχείρισης και πάνω από όλα εισάγουν το κατάλληλο νούμερο σαλιγκαριών αναπαραγωγής (αυτή είναι η πρώτη συμφωνία), και σε σχέση με την κατάσταση του διεθνούς εμπορίου, μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι:
- Η σαλιγκαροκαλλιέργεια είναι σήμερα μια αληθινή οικονομική επιχείρηση, με εμφανείς δυνατότητες ακόμη και στον εργατικό τομέα.
- Σε μικρές διαστάσεις (1000 τ.μ.) είναι κατάλληλη επίσης για να συμπληρώνει το εισόδημα μιας οικογένειας.
- Η αρχική επένδυση δεν είναι πολύ υψηλή, μιας και εκτός από την κατασκευή του εκτροφείου δεν πρέπει να αγοραστούν άλλα συστήματα (όπως τρακτέρ ή εργατικές μηχανές), δηλαδή είναι προσιτή σε ένα μεγάλο αριθμό ατόμων ακόμη και μη αγρότες. Η έκταση της γης δεν είναι μεγάλη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και εκτάσεις που δεν είναι πρώτης ποιότητας γόνιμες. Τα σαλιγκάρια τρώνε και ζουν από μόνα τους, χωρίς την καθημερινή ανάγκη του διαχειριστή.
- Η βεβαιότητα της παραγωγικής αγοράς που εξασφαλίστηκε υπερβαίνει τις διεθνείς τωρινές περιόδους. Θα είναι πάντοτε πιο δύσκολο να μαζεύεις τα σαλιγκάρια από την φύση και μονάχα η καλλιέργεια βιολογικού κύκλου θα μπορεί να εγγυηθεί στον καταναλωτή, καθόλη την διάρκεια του χρόνου.