Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

«ΣΤΟΧΟΣ Η ΧΙΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ»



--Του ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΑΡΜΑΝΤΖΗ
Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Χίου
Περιφερειακού Συμβούλου Βορείου Αιγαίου

«Ο Τουρισμός, ο Θαλάσσιος Τουρισμός και η προσέλκυση της διεθνούς κρουαζιέρας αποτελεί για την Ελλάδα τον μοναδικό βιώσιμο πόρο που μπορεί να δώσει αναπτυξιακές προοπτικές σε ένα μεγάλο φάσμα οικονομικών και κοινωνικών κλάδων και τομέων που επηρεάζει. Παράλληλα, η διεθνής κρουαζιέρα αναπτύσσεται με αυξητικούς. χρόνο με τον χρόνο. ρυθμούς ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου και θα πρέπει η χώρα μας και οι δυνητικοί προορισμοί που μπορούν να υποδεχθούν και να φιλοξενήσουν την κρουαζιέρα και τον θαλάσσιο τουρισμό να προετοιμασθούν καταλλήλως και να γνωρίσουν τις απαιτήσεις και τον τρόπο οργάνωσής τους.»

Αυτό ήταν το συμπέρασμα του Διεθνούς Συνεδρίου «Cruise and Tourism», το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Η συμμετοχή του Λιμενικού Ταμείου Χίου , τόσο στο συνέδριο, όσο και στην έκθεση , μου έδωσε την ευκαιρία, να παρουσιάσω την Χίο ως ένα ενδιάμεσο προορισμό , για τα πλοία που κατευθύνονται προς την Κωνσταντινούπολη, διανθίζοντας και την ομιλία μου με επιλεγμένες εικόνες από τις ομορφιές του νησιού μας. Στην εισήγηση παρουσιάστηκαν και τα δύο λιμάνια: το λιμάνι της Χίου , αλλά και το λιμάνι των Μεστών , το οποίο είναι έτοιμο και πληροί τις προδιαγραφές να υποδεχθεί κρουαζιερόπλοια .
Το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων ήταν έντονο, καταγράφηκαν οι απόψεις μας και ακολούθησε συζήτηση επ’ αυτού , καθώς στο συνέδριο ακούστηκαν πολλές προτάσεις για επαναπροσδιορισμό των λιμένων προορισμών, στα πλαίσια ανάπτυξης της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία αρχίζει να γίνεται ελκυστικός τόπος προορισμού , σε σχέση με την Καραϊβική που είναι κορεσμένος προορισμός.
Όλα τα παραπάνω για το 2013 και μετά. αφού για το 2012, έχει γίνει ήδη προγραμματισμός.
Η προσπάθεια αυτή απαιτεί και την συστράτευση όλων των φορέων του νησιού, με απώτερο στόχο το νησί να μην γίνει μόνο ένας προορισμός διέλευσης, αλλά και παραμονής
Τα οφέλη είναι πολλαπλά και δεν αποτυπώνονται μόνο σε αριθμούς, αλλά διαπερνούν το σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας. Οι τοπική οικονομία στα νησί, τα καταστήματα, τα εστιατόρια, οι προμηθευτές των διαφόρων προϊόντων και υπηρεσιών, οι μεταφορές, τα ξενοδοχεία, είναι μερικοί μόνο από τους τομείς που θα ωφεληθούν
Η κρουαζιέρα και ο τουρισμός γενικότερα είναι οι πιο πολλά υποσχόμενοι τομείς. όπου η Xίος θα πρέπει με συνέπεια, όραμα και εθνικό σχεδιασμό να επικεντρωθεί.