Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΑΡΑΛΙΩΝ

Ο Δήμος Χίου βραβεύτηκε με Διεθνές βραβείο από την Διεθνή Επιτροπή Αξιολόγησης παραλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παράκτιων και Θαλάσσιων Περιοχών για την υψηλή ποιότητα των παραλιών του, αρχαιολογικούς χώρους, πολιτισμό, φυσικά χαρακτηριστικά του.
Η 1η πανελλήνια τελετή βράβευσης για υψηλής ποιότητας παραλίες πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Ιεράπετρας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Δήμο Ιεράπετρας.
Συνολικά στη Νότια Ευρώπη έχουν επιλεγεί 50 τουριστικοί προορισμοί για την ελκυστικότητά τους, για επισκέπτες που ενδιαφέρονται για τη φύση και την πολιτιστική κληρονομιά, το περιβάλλον και την αειφορία.
Η Κριτική Επιτροπή Quality Coast αξιολόγησε πάνω από 500 διεθνείς τουριστικούς προορισμούς σε Κροατία, Κύπρο, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία και Ισπανία.
Στην αξιολόγηση χρησιμοποιήθηκαν τριάντα δείκτες κριτηρίων. Κάθε δείκτης αντικατοπτρίζει μια ξεχωριστή πτυχή της αειφορίας. Και οι 50 προορισμοί διαθέτουν καθαρό περιβάλλον. Μερικοί είναι τυπικοί προορισμοί της φύσης, ενώ άλλοι αποτελούν κλασσικό δείγμα προορισμού πολιτιστικής κληρονομιάς που έχουν κρατήσει την ταυτότητά τους με την πάροδο του χρόνου.
Να σημειωθεί πως η κριτική επιτροπή Quality Coast αποτελείται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες (συμπεριλαμβανομένων εμπειρογνωμόνων σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, εμπειρογνώμονες για τη φύση καθώς και από τις περιβαλλοντικές Μ.Κ.Ο. και ενώσεις επιχειρήσεων), με σχετική εμπειρία στην βιώσιμη ανάπτυξη.
Τα βραβεία παρέλαβαν Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι, των 13 Δήμων της χώρας, Ιεράπετρας, Αλόννησου, Χίου, Κω, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ρόδου, Σαμοθράκης, Λέσβου, Ρέθυμνου, Νάξου, Σάμου και Ηγουμενίτσας, από τον Γενικό Διευθυντή της EUCC κ. A. Salman, ο οποίος παρουσίασε τα κριτήρια επιλογής, τα σημεία που διακρίθηκε κάθε περιοχή και τη βαθμολογία, που απέσπασε από επισκέπτες και κριτική επιτροπή. Παράλληλα μίλησε με τα θερμότερα λόγια για την Ελλάδα, τονίζοντας πως είναι ο τόπος που μαγεύει τους επισκέπτες ως ένας παράδεισος στη γη.
Από όλους τους παρευρισκόμενους τονίστηκε ότι αυτή η διεθνής πανευρωπαϊκή διάκριση δεν περνά απαρατήρητη, καθώς διευρύνει τους αναπτυξιακούς ορίζοντες των περιοχών μας, που η διαδρομή τους περνά μέσα από το δυναμικό τρίπτυχο: περιβάλλον, φύση, πολιτισμός.
Ένα αρμονικά δεμένο σύνολο, που αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για τη συλλογική ανάπτυξη και την ευημερία, της Ελλάδας για την ατομική ανάπτυξη και ευημερία του καθένα από μας. Τους συντελεστές αυτής της τιμητικής διάκρισης, πρέπει να τους μεγεθύνουμε, πρέπει να τους αναδείξουμε, πρέπει να τους επικοινωνήσουμε, πρέπει να τους προβάλλουμε! Ιδιαίτερα σήμερα, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία που διανύουμε για το μέλλον της χώρας μας τέτοιες διακρίσεις είναι απαραίτητες. Είναι περισσότερο αναγκαίες από ποτέ. Γιατί ο τουρισμός αποτελεί τη σημαντικότερη αναπτυξιακή δραστηριότητα για τον τόπο μας.