Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΘΕΜΑ: ΕΝ ΕΞΕΛΙΞΕΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ Π.Ε. ΛΕΣΒΟΥ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου  

 

Πέραν των πολλών διοργανώσεων προώθησης της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας που διοργανώθηκαν από την Π.Β.Α. εντός του 2013 και ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία και ικανοποιητικά αποτελέσματα, τρεις συγκεκριμένες δράσεις της Π.Ε. Λέσβου βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν: 

Α. ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ “ΚΟΤΙΝΟΣ”

Όπως ήδη είναι γνωστό, κατά τη διάρκεια της έκθεσης “Ε-ΛΑΔΙ-ΟΙΝΟΣ 2013” που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο και συμμετείχε η Π.Ε. Λέσβου, είχε διεξαχθεί από τη Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου «ΦΙΛΑΙΟΣ», ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ποιότητας & Συσκευασίας Τυποποιημένου Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου “ΚΟΤΙΝΟΣ”, με Πρόεδρο της Επιτροπής το γνωστό διαπιστευμένο γευσιγνώστη ελαιολάδου και μέλος της Επιτροπής του Ισπανικού διαγωνισμού ποιότητας ελαιολάδου “MARIO SOLINAS” κ. Βασίλη Καμβίση. Το νησί της Λέσβου, μέσω 5 εταιρειών τυποποίησης ελαιολάδου, είχε κατακτήσει 7 συνολικά βραβεία, τα περισσότερα από κάθε άλλο μέρος της Ελλάδας, καταδεικνύοντας την εξαιρετική ποιότητα του Λεσβιακού ελαιολάδου. 

Όπως ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές, την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013, θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Ερευνών της Αθήνας, η τελετή απονομής των εταιρικών βραβείων “ΚΟΤΙΝΟΣ 2013” και καλούνται οι 5 Λεσβιακές επιχειρήσεις που διακρίθηκαν, να παρευρεθούν δια εκπροσώπου τους για την παραλαβή των επαίνων. Υπενθυμίζεται ότι τα βραβεία που κατακτήθηκαν στο διαγωνισμό, είναι:           

1.   Χρυσό βραβείο “ΚΟΤΙΝΟΣ 2013 ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ” στην κατηγορία μεσαίας έντασης φρουτώδους γεύσης: IRINI ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ”, της Κωνσταντίνας Καλαμποκά. 
2.   Χρυσό βραβείο “ΚΟΤΙΝΟΣ 2013 ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ” στην κατηγορία ελαφράς έντασης φρουτώδους γεύσης: MEROPI”, της Μερόπης Ανδριάνη.
3.   Αργυρό βραβείο “ΚΟΤΙΝΟΣ 2013 ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ” στην κατηγορία ισχυρής έντασης φρουτώδους γεύσης: GERAS”, του Γρηγόρη Γλιγλή. 
4.   Αργυρό βραβείο “ΚΟΤΙΝΟΣ 2013 ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ” στην κατηγορία μεσαίας έντασης φρουτώδους γεύσης: OLVIA”, του Μιχάλη Τζωρτζή.
5.   Χάλκινο βραβείο “ΚΟΤΙΝΟΣ 2013 ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ” στην κατηγορία ελαφράς έντασης φρουτώδους γεύσης: MITILINI”, της Ένωσης Αγροτικών Συν/σμών Λέσβου (LESEL).
6.   Χάλκινο βραβείο “ΚΟΤΙΝΟΣ 2013 ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ”: MEROPI”, της Μερόπης Ανδριάνη.
7.   Χάλκινο βραβείο  “ΚΟΤΙΝΟΣ 2013 ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ”: GERAS”, του Γρηγόρη Γλιγλή.


Β. ΕΝΤΑΞΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ “GREEK BREAKFAST

Ως γνωστόν, από το 2012, υλοποιείται σε πανελλήνιο επίπεδο από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, το πρόγραμμα «Τοπικό Σύμφωνο Ελληνικού Πρωινού». Βασικός στόχος του προγράμματος, αφενός η γνωριμία των Ελλήνων και ξένων επισκεπτών με τις γεύσεις του κάθε τόπου (ιδιαίτερης σημασίας είναι να ξεκινά η ημέρα ενός επισκέπτη με ένα καλό τοπικό πρωινό) και αφετέρου η διασύνδεση του τουριστικού με τον πρωτογενή τομέα, ώστε τα οφέλη που προσπορίζεται ο πρώτος, να διαχέονται στο δεύτερο και γενικότερα στην τοπική κοινωνία.    

Η Π.Ε. Λέσβου της Π.Β.Α., σε στενή συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου και το  Επιμελητήριο Λέσβου, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του Ξ.Ε.Ε., έχει ενεργοποιηθεί και έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες από την πρώτη στιγμή, προς την κατεύθυνση εφαρμογής του προγράμματος στο νησί της Λέσβου (αλλά και στα υπόλοιπα νησιά) και με απώτερο σκοπό να ξεκινήσει να εφαρμόζεται στην πράξη μεταξύ του τουριστικού και του πρωτογενή τομέα το «Τοπικό Σύμφωνο Ελληνικού Πρωινού».

Μέχρι σήμερα, 4 ξενοδοχεία της Λέσβου και 10 συνολικά από το Βόρειο Αιγαίο, έχουν λάβει το αντίστοιχο «σήμα» από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, πιστοποιούμενα ότι συμπεριλαμβάνουν στο μπουφέ τους “πρωινό”, από υλικά και συνταγές της περιοχής τους. Τα ξενοδοχεία αυτά, τα οποία περιλαμβάνονται ήδη στην ιστοσελίδα του “Ελληνικού Πρωινού” του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν και να πληροφορηθούν από το web site: www.greekbreakfast.gr), είναι τα ακόλουθα:  

Aphrodite” (Λέσβος), “Heliotrope” (Λέσβος), “Pasiphae” (Λέσβος), “Theofilos Paradise” (Λέσβος), “Archontiko” (Λήμνος), “Varos Village” (Λήμνος), “Argentikon Luxury Suites” (Χίος), “Volissos Holiday Homes” (Χίος), “Anema” (Σάμος) και Scorpios (Σάμος).

Επιπλέον και παρά το γεγονός ότι οι ρυθμοί ανταπόκρισης και ενεργοποίησης είναι σχετικά αργοί,  άλλα 12 ξενοδοχεία της Λέσβου που ήδη σερβίρουν τοπικό πρωινό, έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες υποβολής των δικαιολογητικών στο Ξ.Ε.Ε. προκειμένου να πιστοποιηθούν και αναμένεται εντός του 2014 να ενταχθούν στο δίκτυο του Ελληνικού Πρωινού, το οποίο σήμερα αριθμεί συνολικά 202 ξενοδοχεία από όλη την Ελλάδα (η Κρήτη κατέχει τα πρωτεία, με 40 εντάξεις).  


Γ. ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΩΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ, ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Όπως είναι γνωστό, με αφορμή την υφιστάμενη αεροπορική σύνδεση Μυτιλήνης – Ηρακλείου Κρήτης, εδώ και ένα χρόνο είχε ξεκινήσει συνεργασία μεταξύ Π.Ε. Λέσβου, Επιμελητηρίου Λέσβου και Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου αφενός και της αεροπορικής εταιρείας “MINOAN AIR”  αφετέρου, με στόχο την προώθηση της Λέσβου ως τουριστικού προορισμού στην Κρήτη και την προσέλκυση επισκεπτών από τη μεγαλόνησο. 

Η συνεργασία αναφερόταν σ’ ένα φιλόδοξο marketing project, το οποίο εφαρμόζεται υπό το γενικό συντονισμό της αεροπορικής εταιρείας, ενώ η Π.Ε. Λέσβου της Π.Β.Α. είχε αναλάβει το σκέλος της προώθησής του στην Κρήτη, μέσω μιας ολοκληρωμένης διαφημιστικής εκστρατείας Η εν λόγω καμπάνια περιλάμβανε κατ’ ιδίαν επισκέψεις και συναντήσεις ενημέρωσης σε όλα τα συνεργαζόμενα με τη “MINOAN AIR” τουριστικά πρακτορεία της Κρήτης, δημιουργία ειδικού εντύπου και διανομή του επίσης σε όλα τα τουριστικά γραφεία του νησιού, τοποθέτηση ειδικών αφισών σε καίρια σημεία όλων των κρητικών πόλεων, κοινή παρουσίαση με την αεροπορική εταιρεία του project σε τοπική εμπορική – τουριστική έκθεση, συνεντεύξεις τύπου και παρουσιάσεις στα κρητικά Μ.Μ.Ε., κ.ο.κ.

Παρά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά το πρώτο διάστημα εφαρμογής του project, κυρίως λόγω των συχνών διακοπών των δρομολογίων της εταιρείας, η συνεργασία έχει αρχίσει αμυδρά να αποδίδει καρπούς, με τους Κρητικούς να κάνουν σιγά σιγά τα πρώτα βήματα “απόδρασής” τους στη Λέσβο. Αρκετοί μεμονωμένοι επισκέπτες, αλλά και ορισμένα πολυπληθή  groups θρησκευτικού κυρίως χαρακτήρα από την Κρήτη, επισκέφθηκαν τη Λέσβο μέσα στο 2013 με πολύ θετικές εντυπώσεις, ενώ εκτιμάται ότι εντός του 2014, τόσο με τη σταθερότητα των δρομολογίων της “MINOAN AIR”, όσο και με τη δρομολόγηση νέων αεροσκαφών από τη “SKY EXPRESS”, η επισκεψιμότητα από την Κρήτη θα αυξηθεί κατακόρυφα.

Στο πλαίσιο του μεγάλου ενδιαφέροντος που έχουν οι δύο αεροπορικές εταιρείες για την εν λόγω “γραμμή” και προκειμένου να αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον των Κρητικών για τη Λέσβο, έχει ζητηθεί από τους εκπροσώπους τους, η περαιτέρω συνεργασία με την Π.Ε. Λέσβου στις αρχές του νέου έτους, αναφορικά με το σκέλος της προώθησης των τουριστικών πακέτων που είχαν δημιουργηθεί. 


Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ηρακλής Βερβέρης, αφού συνεχάρη όλες τις προαναφερόμενες επιχειρήσεις για τις επιτυχίες τους και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκρισή τους στις δράσεις της Π.Β.Α., δήλωσε ότι οι κοινές προσπάθειες μέσω συμπράξεων του ιδιωτικού τομέα με την περιφερειακή αυτοδιοίκηση για την προώθηση της εξωστρέφειας των νησιών σε όλα τα επίπεδα πρέπει να συνεχιστούν, γιατί αποτελούν μονόδρομο στη διαφυγή από την οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα.