- Διέρρευσε η πρόταση ΔΝΤ και ομάδας Ράιχενμπαχ προς το υπουργείο Εργασίας
- Ξεπερνάει κάθε όριο αφού περιλαμβάνει περικοπή τωνσυντάξεων ανάλογα με το γενικότερο εισόδημα του κάθε ασφαλισμένου!
- Για ποιούς συνταξιούχους θα ισχύει εάν γίνει αποδεκτό!
Η πρόταση απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά όμως ... έπεσε και αν υπολογίσουμε πόσες ανάλογες προτάσεις έπεσαν τα τρία τελευταία χρόνια, απορρίφθηκαν και στη συνέχεια επανήλθαν για να περάσουν τελικά μάλλον... προδιαγράφεται το μέλλον.
Ποια ήταν λοιπόν η πρόταση; Ότι οι συντάξεις θα πρέπει να υπολογίζονται όχι με βάση τα έτη και τις εισφορές του ασφαλισμένου, αλλά με βάση το συνολικό του εισόδημα.
Δηλαδή, δύο ασφαλισμένοι με τα ίδια έτη και τον ίδιο μισθό σε ολόκληρο τον εργασιακό τους βίο θα παίρνουν διαφορετική σύνταξη στην περίπτωση που ο ένας από τους δύο έχει κάποιο επιπλέον εισόδημα από κάποιο ενοίκιο για παράδειγμα, εάν έχει δικό του σπίτι κλπ.
Δηλαδή ο ασφαλισμένος αν και υποχρεωμένος να δίδει ασφαλιστικές εισφορές δεν θα έχει την ανταπόδοση που δικαιούται!
Η υποχρεωτική πληρωμή επί δεκαετίες των ασφαλιστικών του εισφορών δεν θα υπολογίζεται!
Επί της ουσίας η πρόταση αφορά σε ένα σύστημα όμοιο με αυτό της Αυστραλίας που προβλέπει συντάξεις ανάλογα με το συνολικότερο εισόδημα που έχει από άλλες πηγές ο ασφαλισμένος συμπεριλαμβανομένης και της αποτίμησης της ακίνητης περιουσίας του.
Σύμφωνα με το euro2day gια κάθε μία κατηγορία συνταξιούχων (άγαμος, σε συμβίωση, διαζευγμένος με αναπηρία) είτε πρόκειται για πλήρη σύνταξη, είτε για μερική συνταξιοδότηση προβλέπονται διαφορετικά πλαφόν συνολικού εισοδήματος, πάνω από το οποίο επέρχεται μείωση σύνταξης. Επί παραδείγματι, για τον άγαμο πλήρους σύνταξης με ιδιοκατοίκηση το περιουσιακό όριο, πάνω από το οποίο αρχίζει μείωση της σύνταξης, ορίζεται το ποσό των 132.350 ευρώ. Για κάθε 672 ευρώ πάνω από το συγκεκριμένο πλαφόν, η σύνταξη μειώνεται κατά περίπου 1 ευρώ (1,50 δολάριο Αυστραλίας) κάθε δεκαπενθήμερο.
Αυτό μάλιστα εάν συμβεί και στην Ελλάδα φυσικά και δεν θα αφορά μόνο στους μελλοντικούς συνταξιούχους αλλά σε όλους διότι οι επιταγές της τρόικας έχουν και αναδρομική ισχύ.
newit.gr