Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

AITHMA ΓΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΩΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΗΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ





Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου υπέβαλε προς την Ελληνική Κυβέρνηση αίτημα για έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα κηρύσσει  τη Χίο πυρόπληκτη, καθώς και για ένταξη της Χίου στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης. Το δεύτερο αίτημα δια του αρμόδιου Υπουργείου Ανάπτυξης υποβάλλεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η πυρκαγιά της Χίου δεν αποτελεί καταστροφή εθνικής κλίμακας, αποτελεί όμως περιφερειακού χαρακτήρα καταστροφή η αντιμετώπιση της οποίας μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Αλληλεγγύης.  Αντίστοιχη περίπτωση η οποία έτυχε αρωγής, ήταν οι πλημμύρες στο Νομό Έβρου το Μάρτιο του 2006.
Επιπρόσθετα η καταστρεπτική πυρκαγιά της Χίου εντάσσεται στην κατηγορία των εξαιρετικών φυσικών καταστροφών (extraordinary disasterκατά το Άρθρο 2.2 του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης) κυρίως λόγω:
·        Καταστροφή σημαντικού μέρους της παραγωγής και της παραγωγικής υποδομής του παγκοσμίως μοναδικού προϊόντος της μαστίχας.
·        Η εν λόγω καταστροφή επηρεάζει (άμεσα ή έμμεσα) το σύνολο της τοπικής οικονομίας και του πληθυσμού του νησιού.
·        Η φυσική καταστροφή συνέβη σε απομακρυσμένη, παραμεθόρια, νησιωτική περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση, οι τοπικοί φορείς, οφείλουν να αναζητήσουν και να διεκδικήσουν πόρους από το σύνολο των εθνικών και ευρωπαϊκών μηχανισμών χρηματοδότησης. 
Ο πλήρης φάκελος στον οποίο τεκμηριώνεται το αίτημα έχει κοινοποιηθεί επίσης, στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, στους Βουλευτές του Βορείου Αιγαίου, στους Έλληνες Ευρωβουλευτές, στις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στους επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων του Βορείου Αιγαίου, των οποίων η στήριξη είναι απαραίτητη για την προώθηση του αιτήματος.