Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

ONOMATOΔΟΣΙΑ ΟΔΩΝ ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΙΩΝ ΧΙΟΥ


 Πρακτικό  υπ’αρ.  02/20-09-2012

Στην Χίο σήμερα, ημέρα Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012, στο Τμήμα Διοίκησης Ν.Χίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, και ώρα 12:00 συνήλθε η Επιτροπή του άρθρου 8 του Ν.3463/2006, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 19 του Ν. 4071/12, για την ονομασία και μετονομασία συνοικιών, οδών, πλατειών των δήμων.
Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει απαρτία, αφού σε σύνολο πέντε μελών, παρευρέθηκαν τέσσερα μέλη δηλαδή: 1)Μελαχροινούδη Ευαγγελία, Προϊσταμένη του Τμήματος Διοίκησης Ν.Χίου, Αναπληρώτρια Πρόεδρος, 2)Στεφάνου Παντελής, Αντιδήμαρχος Δήμου Χίου, μέλος, 3)Θλιβίτου Αθηνά, Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Ιωνίας,  μέλος, 4)Κατσάλα Βασιλική, Διευθύντρια του 1ου ΓΕΛ Χίου, μέλος.

Η Επιτροπή συνήλθε για να γνωμοδοτήσει αναφορικά με τα υπ’αρ.1/06/03/2012 και 36/19/03/2012 έγγραφα της Δημοτικής Κοινότητας Βροντάδου, τα υπ’ αρ. 18/03/02/2012,37/09/04/2012,52/18/06/2012 και 63/20/09/2012 έγγραφα της Δημοτικής Κοινότητας Χίου και το υπ’ αριθμ. 42708/04/09/2012 έγγραφο της Δημοτικής Κοινότητας Καλλιμασιάς επί των ακόλουθων θεμάτων :
ΘΕΜΑ 1ο : Συζήτηση επί αίτησης κ. Μικέ Πισσάνου για ονομασία «Πάροδος Β΄ Αικατερίνης και Στυλιανού Πισσάνου» του δρόμου που ξεκινάει από την οικία κ. Αναστασίου Μαθιούδη προς την οικία Μικέ Πισσάνου στην περιοχή «Πέρα Τσουμπάρι» Βροντάδου .
ΘΕΜΑ 2ο : Ονομασία της οδού από το «Σπάσμα» μέχρι του «Ρήγου» στη Δημοτική Κοινότητα Βροντάδου σε οδό «καπετά Νικόλα Λεοντ. Γιόμελου».
ΘΕΜΑ 3ο : Ονομασία της δεύτερης δεξιάς οδού επί της οδού Μαρίας Λαιμού στην περιοχή Αγ. Ισιδώρου Πετροκοκκίνου στον Κάμπο που την συνδέει με την οδό Αργέντη σε οδό «Πλακωτάρη Δήμου».
ΘΕΜΑ 4ο : Ονομασία οδού μεταξύ Αϊδινίου και Παλαιών Ψαρών, κάθετη στην Ανδριανουπόλεως, στην περιοχή Καστέλλο,  σε οδό «Τσεσμέ»
ΘΕΜΑ 5ο : Μετονομασία της οδού Τζων Κένεντυ ,στην κεντρική είσοδο του Φρουρίου, σε οδό «Χίων Εθνομαρτύρων».
ΘΕΜΑ 6Ο  :Μετονομασία της οδού «Μαρτύρων» που αρχίζει από το Εργατικό Κέντρο σε οδό «Καθηγητή Αντωνίου Στεφάνου».
ΘΕΜΑ 7Ο :Ονομασία πλατείας στην κεντρική είσοδο του Φρουρίου σε «πλατεία Φρουρίου».
ΘΕΜΑ 8Ο  : Μεταφορά του ονόματος της οδού «Μάρκελλου Χαλκιά» από την οδό που είναι κάθετη στην «Παπά Ξενάκη 38» περιοχή Γρου – Λολόδεντρα στην οδό που συνδέει τις οδούς Αγίου Γεωργίου Συκούση στη συμβολή επεξεργασίας πέτρας της βιοτεχνίας Μ. Λιτσάκη και καταλήγει ανατολικά στην οδό Ρήγα Φεραίου γιατί η προηγούμενη οδός ήταν ιδιωτική.
ΘΕΜΑ 9Ο : Ονοματοδοσία της νέας πλατείας Καλλιμασιάς της Δημοτικής Ενότητας Ιωνίας σε «πλατεία Πατριαρχών»
ΘΕΜΑ 10Ο : Ονομασία οδού που συνδέει την οδό Αερ. Δημητρίου Ράλλη με την οδό Ιωάννη Χρήστου (πρώην ρυάκι Στρατήδαινας )σε οδό Δασκάλου Θεοδοσίου Τσόκου.    
Για το πρώτο θέμα,  η  Επιτροπή γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά  να  ονομαστεί «Πάροδος Β΄ Αικατερίνης και Στυλιανού Πισσάνου» ο δρόμος που ξεκινάει από την οικία κ. Αναστασίου Μαθιούδη προς την οικία Μικέ Πισσάνου στην περιοχή «Πέρα Τσουμπάρι» Βροντάδου της Δημοτικής Κοινότητας Βροντάδου.
Για το δεύτερο θέμα, η Επιτροπή γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά να ονομασθεί η οδός  από το «Σπάσμα» μέχρι του «Ρήγου» στη Δημοτική Κοινότητα Βροντάδου σε οδό «καπετά Νικόλα Λεοντ. Γιόμελου» ως απόδοση φόρου τιμής στον αείμνηστο Νικόλαο Λεοντίου Γεόμελο για την ανιδιοτελή κι σημαντική προσφορά του στην τοπική κοινωνία.
Για το τρίτο θέμα, η Επιτροπή γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά  να ονομασθεί η  δεύτερη δεξιά οδός επί της οδού Μαρίας Λαιμού στην περιοχή Αγ. Ισιδώρου Πετροκοκκίνου στον Κάμπο ,που την συνδέει με την οδό Αργέντη , οδός «Πλακωτάρη Δήμου».
Για το τέταρτο θέμα, η Επιτροπή γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά να ονομασθεί η οδός μεταξύ Αϊδινίου και Παλαιών Ψαρών, κάθετη στην Ανδριανουπόλεως, στην περιοχή Καστέλλο,   οδός «Τσεσμέ»
Για το πέμπτο θέμα, η Επιτροπή γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά να μετονομασθεί η οδός Τζων Κένεντυ ,στην κεντρική είσοδο του Φρουρίου, σε οδό «Χίων Εθνομαρτύρων» δεδομένου ότι στην αρχή της υπάρχει ο ανδριάντας του εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Πλάτωνα και στο τέλος της η «σκοτεινή φυλακή» όπου είχαν εγκλειστεί οι μάρτυρες που αργότερα απαγχονίστηκαν.
Για το έκτο θέμα , η Επιτροπή γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά να μετονομαστεί η οδός Μαρτύρων που αρχίζει από το Εργατικό Κέντρο , σε «Καθηγητή Αντωνίου Στεφάνου» για να μη μπερδεύεται με την οδό «Χίων Εθνομαρτύρων» που είναι σε πολύ κοντινή απόσταση.
Για το έβδομο θέμα , η Επιτροπή  γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά να ονομαστεί η πλατεία στην κεντρική είσοδο του Φρουρίου , «πλατεία Φρουρίου».
Για το όγδοο θέμα , η Επιτροπή γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά να μεταφερθεί το όνομα της οδού «Μάρκελλου Χαλκιά» από την οδό που είναι κάθετη στην «Παπά Ξενάκη 38» περιοχή Γρου – Λολόδεντρα στην οδό που συνδέει τις οδούς Αγίου Γεωργίου Συκούση στη συμβολή επεξεργασίας πέτρας της βιοτεχνίας Μ. Λιτσάκη και καταλήγει ανατολικά στην οδό Ρήγα Φεραίου γιατί η προηγούμενη οδός ήταν ιδιωτική. Το θέμα αυτό είχε συζητηθεί στην συνεδρίαση της 26ης Νοεμβρίου 2008 της Επιτροπής Ονομασίας και Μετονομασίας συνοικιών, οδών, πλατειών των δήμων.
Για το ένατο θέμα , η Επιτροπή γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά να ονομαστεί η νέα πλατείας Καλλιμασιάς της Δημοτικής Ενότητας Ιωνίας «πλατεία Πατριαρχών» καθώς κοντά της βρίσκεται το μνημείο και οι τάφοι των Πατριαρχών οι οποίοι δώρισαν την περιουσία τους στην Καλλιμασιά και είχαν χρηματοδοτήσει την κατασκευή του πρώτου σχολείου Καλλιμασιάς το οποίο αργότερα μετατράπηκε σε Δημαρχείο.
Για το δέκατο θέμα , η Επιτροπή γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά να ονομαστεί η οδός που συνδέει την οδό Αερ. Δημητρίου Ράλλη με την οδό Ιωάννη Χρήστου (πρώην ρυάκι Στρατήδαινας ) οδός Δασκάλου Θεοδοσίου Τσόκου καθώς η παρουσία του αείμνηστου αυτού δάσκαλου ήταν ευεργετική τόσο στον εκπαιδευτικό όσο και στον κοινωνικό τομέα.