Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΚΥΔΙΑΝΤΑ ΛΑΓΚΑΔΑΣ ΣΤΗ ΧΙΟ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΗΣ ΕΠΟΝ

Το ΔΣ της Π.Ε.Α.Ε.Α.-Δ.Σ.Ε. (Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος)οργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση Ε.Π.Ο.Ν. (Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νεολαίας). Πρόκειται για την ετήσια καθιερωμένη εκδήλωση την Κυριακή 24 Φλεβάρη 2013 στις 11 π.μ. στην Κυδιάντα της Λαγκάδας. Η Κυδιάντα, αποτελεί κορυφαία στιγμή ταξικής πάλης για τη Χίο. Τιμούμε μνήμη των ηρωικών αγωνιστών, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ αλλά ξεχωριστά και ιδιαίτερα της ΕΠΟΝ που εφέτος γιορτάζουμε τα 70αγωνιστικά χρόνια από την ίδρυση της.

Το Γενάρη του 1948 εδώ στην Κυδιάντα σε ένοπλη επέμβαση της αστυνομίας την Κυριακή 2:30 τα ξημερώματα, μετά από ένα γαμήλιο γλέντι σκότωσαν τον αντάρτη Σταμάτη Τράτση. Οι πρώτοι εξόριστοι έφευγαν για Άη Στράτη και οι συλληφθέντες της Κυδιάντας μεταφέρθηκαν στο τμήμα μεταγωγών για να δικαστούν ενώ στις 28 Φλεβάρη χτυπήθηκε από την αντάρτικη ομάδα ο σταθμός χωροφυλακής της Λαγκάδας με επικεφαλής το Γιώργη Μαυράκη, Διαμαντή Γιωργούλη και άλλους.
Εμπνεόμαστε σήμερα από τους αγώνες της γενιάς της Εθνικής Αντίστασης, που ο λαός και η εργατική τάξη βρίσκονται αντιμέτωποι με την καπιταλιστική βαρβαρότητα της φτώχιας, της ανεργίας, της φοροληστείας της συγκυβέρνησης, της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ και του ΔΝΤ. Μόνο με τη λαϊκή αντίσταση θ’ ανατρέψουμε την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, διατηρώντας επίκαιρη την ιστορική μνήμη.