Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ - ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Με την ψήφιση νομοσχεδίων, τα οποία η πλευρά των δανειστών χαρακτήρισε «μονομερείς ενέργειες», απάντησε η κυβέρνηση στις πιέσεις που, σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις, δέχεται από το στρατόπεδο των δανειστών ώστε να υποχωρήσει πίσω από τις γραμμές της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.
Ήδη από τις αρχές της εβδομάδας ο πρωθυπουργός έστειλε προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα «δεν κάνουμε βήμα πίσω απ’ όσα έχουμε εξαγγείλει», κάτι που επανέλαβε στην ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση.
Το νομοσχέδιο προβλέπει παροχή δωρεάν ρεύματος έως 300 kWh σε νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, επιδότηση ενοικίου σε 30.000 νοικοκυριά και επιδότηση σίτισης σε 300.000 φυσικά πρόσωπα. Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρόκειται για το πρώτο νομοσχέδιο εδώ και πέντε χρόνια το οποίο ψηφίζεται με μεγάλη πλειοψηφία, ικανοποιεί τις ανάγκες των πολλών, δεν χτυπά εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα αλλά στέκεται αρωγός στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα και κυρίως «δεν έχει μεταφραστεί», όπως είπε, αλλά «έχει γραφτεί εδώ».
Στα σκουπίδια το «βέτο»
Η διαδικασία της συζήτησης και της ψήφισης του νομοσχεδίου προχώρησε κανονικά, παρά την επιστολή προς την κυβέρνηση (την Τρίτη) του εκπροσώπου της Κομισιόν στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος ουσιαστικά έθεσε βέτο λέγοντας ότι, αν προχωρήσει η συγκεκριμένη νομοθέτηση χωρίς το νομοσχέδιο να συζητηθεί με τους θεσμούς, θα αποτελεί «μονομερή και αποσπασματική κίνηση».
Την κίνηση αυτή η κυβέρνηση την εξέλαβε ως σαφή πίεση εν όψει της Συνόδου Κορυφής, καθώς, όπως ανέφερε χθες σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, οι θεσμοί γνώριζαν «εδώ και πολύ καιρό» για τα δύο νομοσχέδια.
Σε απάντηση, όχι μόνο η κυβέρνηση αρνήθηκε να παγώσει το νομοσχέδιο, το οποίο ήδη συζητούνταν στην Ολομέλεια, αλλά κατέθεσε και το έτερο των νομοσχεδίων, το οποίο χαρακτηρίζεται μονομερής ενέργεια, αυτό για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο με τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Μάλιστα, το νομοσχέδιο εισήλθε στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ώστε σήμερα να συζητηθεί και αύριο πιθανότατα να ψηφιστεί.
Παράλληλα ανακοινώθηκε η ρύθμιση - εξπρές για παλαιότερες οφειλές με στόχο την άμεση ενίσχυση των δημοσίων εσόδων, που προβλέπει ότι οι φορολογούμενοι μπορούν να καταβάλουν άμεσα ό,τι μπορούν από τα οφειλόμενα με αντάλλαγμα τη διαγραφή των προσαυξήσεων έως και 100%.
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο περιέχει και διάταξη για την κατάργηση του Παράκτιου Μετώπου Α.Ε. και τη μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ της ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου), μέσω της οποίας προαναγγέλλεται η ίδρυση νέου ταμείου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας καθώς και η πρόθεση τα έσοδα του νέου ταμείου να πηγαίνουν στην κοινωνική ασφάλιση και όχι στο ταμείο για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, όπως συνέβαινε έως τώρα με το ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για σαφές μήνυμα της κυβέρνησης προς τους δανειστές – αν και απομένει να έρθει και ο ιδρυτικός νόμος του νέου ταμείου το επόμενο διάστημα προκειμένου να διαπιστωθεί αν θα επιμείνει στην εξαγγελία αυτή.
Πολλαπλά μηνύματα
Με τις παραπάνω κινήσεις η κυβέρνηση στρέφεται:
1 Στο εσωτερικό, προκειμένου να δηλώσει ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να υλοποιήσει τις βασικές δεσμεύσεις της ανεξαρτήτως της επιθυμίας των δανειστών και κόντρα σε πιέσεις να υπάρξει υποχώρηση από τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.
Ουσιαστικά επιχειρεί να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα την κοινωνική στήριξη που καταγράφει μετεκλογικά, επιβεβαιώνοντας μέσα από την κατάθεση των συγκεκριμένων νομοσχεδίων ότι στις ύψιστες προτεραιότητές της βρίσκεται η αντιμετώπιση των συνεπειών των μνημονίων στα πιο αδύναμα στρώματα και η ανακούφιση των πολιτών από τα βάρη των χρεών και των οφειλών που προκάλεσαν οι πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Παράλληλα, στέλνει στο εσωτερικό το μήνυμα ότι κυβερνάει και ότι τα κλειδιά της χώρας βρίσκονται στα χέρια της και όχι στα χέρια των δανειστών.
Στο εξωτερικό, προκειμένου να κατοχυρώσει ότι τα εν λόγω νομοσχέδια είναι μέρος της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου, την οποία (η κυβέρνηση) υλοποιεί στον βαθμό που, όπως λέγεται, επίσημα δεν υπάρχει δημοσιονομικό κόστος ή ακόμα προκύπτει δημοσιονομικό όφελος – στην περίπτωση της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές – και επιτρέπει την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Σημειώνεται ότι το κόστος του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ, απέχει παρασάγγας δηλαδή από το ύψος των 1,9 δισ. ευρώ στο οποίο το προσδιόριζε η κυβέρνηση προεκλογικά στο λεγόμενο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει με αυτό τον τρόπο προς τους θεσμούς και κάθε ενδιαφερόμενο ότι:
♦ Η κυβέρνησή του «δεν εκβιάζεται». Αντιθέτως είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί το πλαίσιο της συμφωνίας καθώς και πως δεν εγκαταλείπει την οδό της σκληρής διαπραγμάτευσης, παρότι γνωρίζει ότι ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της Αθήνας.
♦ Δεν διαπραγματεύεται ζητήματα πολιτικής επιβίωσης της κυβέρνησής του. Επομένως προωθεί μέτρα τα οποία στηρίζουν τα κοινωνικά στρώματα που την ανέδειξαν – ο πρωθυπουργός χθες έκανε λόγο για μεταρρυθμίσεις με θετικό κοινωνικό και δημοσιονομικό πρόσημο. Δηλώνει, κατ’ επέκταση, ότι δεν προτίθεται να διαρρήξει τους δεσμούς της κυβέρνησής του με την κοινωνία και να απολέσει τη μεγάλη λαϊκή στήριξη που έχει τη δεδομένη στιγμή, παρά τις δυσκολίες.
Στο μεταξύ  ο πρωθυπουργός προανήγγειλε και σειρά επόμενων νομοσχεδίων (αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, ΕΡΤ, Δικαιοσύνη κ.λπ.) δείχνοντας ότι έπεται συνέχεια και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες δεν σταματούν στα προαναφερθέντα νομοσχέδια, των οποίων η κατάθεση στην παρούσα φάση είχε, μεταξύ άλλων, και χαρακτήρα «τσαμπουκά» έναντι των έξωθεν ισχυρών πιέσεων...
 

topontiki.gr