Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Η ΛΙΣΤΑ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ... ΛΙΣΤΑ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ ΚΑΙ ΘΑ ΔΑΓΚΩΝΕΙ

Η λίστα Βαρουφάκη γίνεται πλέον λίστα... Δραγασάκη και θα δαγκώνει
Οι προειδοποιήσεις των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση ήταν ξεκάθαρες, γράφει ο Άγγελος Κωβαίος στο "Βήμα της Κυριακής". Ο Πρωθυπουργός έγινε αποδέκτης της έντονης δυσαρέσκειας των θεσμικών εκπροσώπων της Ενωσης - και ειδικότερα από τους Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Μάριο Ντράγκι: ο μεν πρώτος δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την κωλυσιεργία που δημιούργησε η ελληνική πλευρά στις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων, ο δε δεύτερος απάντησε, σύμφωνα με πληροφορίες, στις διαμαρτυρίες του κ. Τσίπρα ότι οι επιθέσεις και οι κατηγορίες που δέχεται η ΕΚΤ είναι ανυπόστατες, δεδομένων των ποσών που έχει δανείσει η Τράπεζα στην Ελλάδα και της ρευστότητας που έχει ως σήμερα εξασφαλίσει για τις ελληνικές τράπεζες, βάσει των κανόνων της ΟΝΕ. Οπότε, με τη συνάντηση της Πέμπτης, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την ουσία των προκλήσεων.
 
Καλείται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, περίπου μιας εβδομάδας, να παρουσιάσει το σύνολο της μεταρρυθμιστικής της πρότασης και όχι ένα μέρος της, όπως αρχικώς προβλεπόταν. Η κυβέρνηση θα πρέπει είτε να κινηθεί στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης του (προηγούμενου δηλαδή) προγράμματος, που είχε αποφασιστεί να γίνει, είτε να το αντικαταστήσει με δικές της προτάσεις, «που να έχουν το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα» - τα περίφημα ισοδύναμα.
 
Αφότου συμβεί αυτό, το επικείμενο Eurogroup θα αποφασίσει αν και υπό ποιους όρους θα αποδεσμεύσει ένα τμήμα της χρηματοδότησης προς την ελληνική οικονομία. 
 
 
Τι καλείται να ολοκληρώσει στο πιεστικό διάστημα των μερικών ημερών που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα; Κατ' αρχάς, να συντάξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων με στόχους, κοστολογήσεις και δημοσιονομικά αποτελέσματα. Εν συνεχεία, να το «περάσει» από τα κυβερνητικά, κοινοβουλευτικά και κομματικά όργανα και, εν τέλει, να εξασφαλίσει την έγκριση του Eurogroup και την απελευθέρωση της χρηματοδότησης. Εν όψει όλων αυτών, κάποιες αλλαγές έχουν ήδη δρομολογηθεί. Η πρώτη από αυτές συνέπεσε με την ίδια την πραγματοποίηση της συνάντησης κορυφής. Με αυτήν, στο κάδρο των συζητήσεων τέθηκε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, ο οποίος αναλαμβάνει πλέον το σύνολο του πολιτικού βάρους της διαπραγμάτευσης, ενώ κεντρικό ρόλο αναμένεται να επανακτήσει ο Γιάννης Δραγασάκης.
 
Ο κ. Χουλιαράκης είναι σύμφωνα με πληροφορίες πρόσωπο της εμπιστοσύνης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και ήταν ένας από τους λίγους που είχε βρει κώδικα και βάση συνεννόησης με τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών, μέχρις ότου αντικατασταθεί από τους Ν. Θεοχαράκη και Ελενα Παναρίτη, προσωπικές επιλογές του Ι. Βαρουφάκη. Στο πιεστικό διάστημα που απομένει ώσπου η κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα πειστικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων ο ρόλος της αντιπροεδρίας θα είναι αναβαθμισμένος. Στο πλαίσιο αυτό στον φάκελο που θα σταλεί προς το Eurogroup θα περιληφθούν σχέδια που έχει επεξεργαστεί το προηγούμενο διάστημα η ομάδα του κ. Δραγασάκη και αφορούν την ενίσχυση της εισπραξιμότητας των φόρων, τον αποτελεσματικό ηλεκτρονικό και διατραπεζικό έλεγχο της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος κ.ά.
 

Ποια μέτρα εξετάζονται

Στο «πρόγραμμα αλλαγής», όπως το αποκαλούν σύμφωνα με το Βήμα, κρύβονται μέτρα με αυξήσεις φόρων στον ΦΠΑ, στα ποτά, στα τσιγάρα και στον πλούτο καθώς διαφορετικά οι Ευρωπαίοι δεν ανοίγουν τις γραμμές χρηματοδότησης στη χώρα. Κλειδί αποτελεί η κατάργηση σκανδαλωδών εξαιρέσεων από τον ΦΠΑ - όπως στη Μύκονο και στη Σαντορίνη - αλλά και οι πρώτες αποφάσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις.
 
Φαίνεται ότι υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία για την παραχώρηση των αεροδρομίων (μετά από διαπραγμάτευση για βελτίωση του τιμήματος), την παραχώρηση των δύο λιμένων (νέας προβλήτας στον ΟΛΠ και στον ΟΛΘ) και την πώληση του ΟΣΕ ζητώντας δεσμευτικές προσφορές.
 
Η κυβέρνηση, πάντως, ευρισκόμενη υπό συνεχή πίεση αναμένεται μέχρι την Τετάρτη να αποστείλει στον πρόεδρο του Euro Working Group Τόμας Βίζερ τις προτάσεις της προς συζήτηση. Επαφές γίνονται στο παρασκήνιο για την τελική διαμόρφωση των μέτρων που θα επιτρέψουν μια συμφωνία στο Eurogroup το οποίο αναμένεται να συγκληθεί εντός της εβδομάδος.
 
Η κυβέρνηση, όπως εξήγησε στο «Βήμα» ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Μάρδας, προχωρεί με νομοσχέδιο στη φορολόγηση εισοδημάτων που δεν έχουν δηλωθεί, είτε βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού είτε σε θυρίδες και σεντούκια. Αυτό ελέγχεται από τις κινήσεις μεγαλοκαταθετών που έχουν καταγραφεί από την Τράπεζα της Ελλάδος.
 
Η αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος και η κατάργηση όλων των ειδικών καθεστώτων που επιτρέπουν την πρόωρη συνταξιοδότηση πριν από τα 62 έτη είναι από τα πιο δύσκολα μέτρα για τη νέα κυβέρνηση, καθώς οι αρμόδιοι υπουργοί κινούνται με τις δηλώσεις τους στην αντίθετη κατεύθυνση.
 
Οι δανειστές επιμένουν στη διατήρηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές και στην επέκτασή της στις κύριες συντάξεις. Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση για αλλαγές στη νομοθεσία για τις πτωχεύσεις και τα κόκκινα δάνεια και η επιτάχυνση των διαδικασιών στην απονομή δικαιοσύνης.
 

news.gr