Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Τρία τα ανοικτά ζητήματα για τη συμφωνία – Τροποποιήσεις στην ρύθμιση των 100 δόσεων

Τρία τα ανοικτά ζητήματα για τη συμφωνία – Τροποποιήσεις στην ρύθμιση των 100 δόσεων


Στην τελική ευθεία βρισκόμαστε για την υπογραφή του τελικού σχεδίου της συμφωνίας με τρία ζητήματα να παραμένουν ανοικτά. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις, στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία με τους Θεσμούς το αργότερο μέχρι αύριο βράδυ ή την Τρίτη.
Τα τρία ζητήματα που παραμένουν ανοικτά είναι τα “κόκκινα” δάνεια, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.
Μέχρι στιγμής υπάρχει συμφωνία στις διορθώσεις στη ρύθμιση των 100 δόσεων (αύξηση επιτοκίου από 3% στο 5% και εισοδηματική κριτήρια ώστε να μειωθούν οι δόσεις για τους “έχοντες”) και στην αύξηση στα 330 ευρώ (σε δύο δόσεις) του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο των αγροτών.
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις, παραμένει η ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές, με ορισμένες τροποποιήσεις.
Ειδικότερα για οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ, το επιτόκιο αυξάνεται από 3% σε 5%.
Για τις οφειλές κάτω από 5.000 ευρώ παραμένουν άτοκες υπό τρεις προϋποθέσεις:
– Να είναι οφειλές φυσικών προσώπων χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα.
– Ο οφειλέτης να μην έχει ακίνητη περιουσία άνω των 150.000 ευρώ.
– Ο οφειλέτης όταν μπήκε στην ρύθμιση, το χρέος του να μην ξεπερνούσε το 50% του ετήσιου εισοδήματός του.
Αναφορικά με τα “κόκκινα” δάνεια, οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι η ελληνική πλευρά παραμένει σταθερή στην θέση της για δημιουργία φορέα διαχείρισης των “κόκκινων” δανείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα των πρόωρων συντάξεων δεν είναι στα προαπαιτούμενα που συμφωνήθηκαν και συνεπώς το ζήτημα θα συζητηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.