Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

H ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ "Ε-ΛΑΔΙ-ΟΙΝΟΣ 2013"


Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συμμετείχε σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Σάμου, στη νέα εξειδικευμένη έκθεση ελαιοκομικών προϊόντων – οίνου & αλκοολούχων ποτών “Ε-ΛΑΔΙ-ΟΙΝΟΣ 2013”, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά από την “GOLDEN EXPO” στην Αθήνα και απευθυνόταν κατά βάση στους επαγγελματίες του κλάδου. Την όλη αποστολή συνέδραμε ως μεγάλος χορηγός, η ακτοπλοϊκή εταιρεία “HELLENIC SEAWAYS”.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, διεξήχθη όπως είχε προαναγγελθεί, από τη Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου «ΦΙΛΑΙΟΣ», ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ποιότητας & Συσκευασίας Τυποποιημένου Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου “ΚΟΤΙΝΟΣ”. Οι κατηγορίες στις οποίες διαγωνίσθηκαν τα ελληνικά ελαιόλαδα, ήταν: α) ισχυρής έντασης φρουτώδους γεύσης, β) μεσαίας έντασης και γ) ελαφράς έντασης. Εντός των επομένων ημερών θα ανακοινωθούν οι νικητές, στους οποίους σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, θα απονεμηθούν τα γνωστά ομώνυμα βραβεία «ΚΟΤΙΝΟΣ» (μέχρι πρόσφατα ο διαγωνισμός του «ΦΙΛΑΙΟΣ», διεξαγόταν στο πλαίσιο της έκθεσης  “ΕΛΑΙΟΤΕΧΝΙΑ”).         

Ο τρόπος με τον οποίο οργανώθηκε η παρουσία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και των επιχειρήσεων που δήλωσαν συμμετοχή στο ενιαίο stand των 60 τ.μ., ήταν τέτοιος που διασφάλιζε αφενός τη συνολική παρουσίαση του Βορείου Αιγαίου ως παραγωγική περιοχή ελαιοκομικών προϊόντων και αλκοολούχων ποτών υψηλής ποιότητας (ελαιόλαδο, ελιές, πάστα ελιάς, κρασί, ούζο – αποστάγματα – λικέρ, κ.α.), αφετέρου την ανεξαρτησία – ιδιαιτερότητα της κάθε επιχείρησης. Ο μοναδικός αυτός τρόπος παρουσίας, εκτός από εξαιρετικά οικονομικός, ήταν και ιδιαίτερα αποτελεσματικός, δεδομένου ότι προωθούσε ιδανικά τα “brand names” που οι επιχειρήσεις επιθυμούσαν, δίνοντας ουσία και πραγματικό νόημα στη συμμετοχή, λόγω εξοικείωσης των εμπορικών επισκεπτών – δυνητικών αγοραστών με τις εξαγωγικές – τυποποιητικές φίρμες. Η κάθε επιχείρηση, είχε στην αποκλειστική διάθεσή της ως ελάχιστο ατομικό χώρο 3 τ.μ., ο οποίος μπορούσε να αυξηθεί πολλαπλάσια, αναλόγως της οικονομικής της συνεισφοράς. Στους κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους, οι συμμετέχοντες παράλληλα με  τα επιχειρησιακά ή προϊοντικά banners τους, είχαν τη δυνατότητα να εκθέτουν τα προϊόντα και το έντυπο υλικό τους, πραγματοποιώντας ταυτόχρονα ατομικές γευσιγνωστικές δοκιμές υψηλού επιπέδου & δειγματοδιανομές προϊόντων προς τους εξειδικευμένους επισκέπτες της έκθεσης.

Δεδομένου ότι η “Ε-ΛΑΔΙ-ΟΙΝΟΣ”, ήταν αμιγώς επαγγελματική έκθεση (αν και οι πωλήσεις δεν απαγορευόταν, ήταν δευτερευούσης σημασίας), η έμφαση δόθηκε κυρίως στον εξαγωγικό προσανατολισμό, με την παρουσία εκπροσώπων τόσο του Σ.ΕΛ.Ε.ΤΡΟ.Π.Ε. (Σύνδεσμος Ελλήνων Εισαγωγέων Τροφίμων και Ποτών Εξωτερικού: Association of Overseas Greek Food & Drinks Importers), όσο και των διμερών Επιμελητηρίων της Ελλάδας με χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (όπως Ελληνορωσικού, Ελληνοουκρανικού, Ελληνοαρμενικού, κ.α.). Οι εκπρόσωποι των παραπάνω φορέων, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα ελαιοκομικά προϊόντα και τα αλκοολούχα ποτά του Βορείου Αιγαίου, σε μια προσπάθεια αφενός να καθιερωθούν στην αγορά της Κεντρικής Ευρώπης (μεγάλο μέρος της οποίας, προμηθεύει ο Σ.ΕΛ.Ε.ΤΡΟ.Π.Ε.), αφετέρου να εισέλθουν στη «δύσκολη» αλλά πολλά υποσχόμενη αναδυόμενη μεγάλη αγορά της Ανατολικής Ευρώπης. Επιπλέον το περίπτερο της Περιφέρειας επισκέφθηκε μεγάλος αριθμός νέων Ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται με το εξαγωγικό εμπόριο, προκειμένου να διαπραγματευτούν με τους επιχειρηματίες των νησιών.   

Παράλληλα με τις προωθητικές εργασίες της έκθεσης, οι συμμετέχοντες επιχειρηματίες είχαν την  ευκαιρία να ενημερωθούν για ποικίλα θέματα γύρω από την ελαιοκομία και την οινοποιία, που αφορούν στις νέες τάσεις της αγοράς, στην εξέλιξη της τεχνολογίας και του μηχανολογικού εξοπλισμού, στις πιστοποιήσεις των προϊόντων και στην υγιεινή των χώρων – προστασία των εργαζομένων και κυρίως στις σύγχρονες μεθόδους διακόσμησης – τυποποίησης – συσκευασίας (γυάλινης, πλαστικής και χάρτινης) – ετικετοποίησης (labeling) των προϊόντων.

Οι επιχειρήσεις που έδωσαν το παρόν εντός του stand της Π.Β.Α. – Επιμελητηρίου Σάμου, στην “Ε-ΛΑΔΙ-ΟΙΝΟΣ 2013” ήταν:

1.       ΑΝΔΡΙΑΝΗ ΜΕΡΟΠΗ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΛΕΣΒΟΥ “MEROPI
2.       ΑΦΙΑΝΕΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ: ΟΙΝΟΙ ΙΚΑΡΙΑΣ
3.       ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗΣ Ι. Ε.Π.Ε. ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΛΕΣΒΟΥ
4.       ΓΛΙΓΛΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ: ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΕΛΙΑΣ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΛΕΣΒΟΥ “GERAS
5.       ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΣΤΥΨΗΣ: ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΥ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ 
6.       ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΛΕΣΒΟΥ (Λ.Ε.Σ.Ε.Λ.): ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ & ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ
7.       ΕΝΩΣΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΣΑΜΟΥ: ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΕΜΦΙΑΛΩΣΗ & ΕΜΠΟΡΙΟ ΟΙΝΟΥ ΣΑΜΟΥ
8.       ΚΑΛΑΜΠΟΚΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΛΕΣΒΟΥ “IRINI ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ”
9.       ΚΟΥΚΟΥΛΙΘΡΑΣ Ν. & ΥΙΟΙ Ο.Ε.: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΚΡΑΣΙ ΛΗΜΝΟΥ
10.   ΜΑΡΚΟΥ Ι. Π. & ΣΙΑ Ο.Ε.: ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ & ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΑΜΟΥ
11.   ΤΖΩΡΤΖΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ: ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΛΕΣΒΟΥ “OLVIA” 
12.   “ΤΣΑΝΤΙΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ” ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΕΜΦΙΑΛΩΣΗ & ΕΜΠΟΡΙΟ ΟΙΝΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ.  

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Αθανάσιος Γιακαλής, αφού ευχαρίστησε τις παραγωγικές επιχειρήσεις, το Επιμελητήριο Σάμου και τη χορηγό ακτοπλοϊκή εταιρεία, που συνέβαλαν δυναμικά στην προσπάθεια παρουσίασης της ελαιοκομικής και οινοποιητικής φυσιογνωμίας του Βορείου Αιγαίου μέσω του “E-ΛΑΔΙ-ΟΙΝΟΣ 2013”, δήλωσε ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για ακόμη μία φορά έδωσε το «παρών» σε μια νέα εξειδικευμένη κλαδική έκθεση, στηρίζοντας ενεργά την ανάπτυξη της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, που στις σημερινές δύσκολες εποχές είναι το ζητούμενο για την πολυπόθητη ανάπτυξη και πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα όλων.