Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ Ν/Σ "ΣΚΟΥΠΑ" ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ , ΕΠΙΟΡΚΟΥΣ



Σε πολυνομοσχέδιο – «σκούπα», το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις ενέργειες που απαιτούνται από τη συμφωνία με την τρόικα θα ενταχθούν οι ρυθμίσεις για τις απολύσεις στο δημόσιο. Το νομοσχέδιο το οποίο σχεδιάζεται να κατατεθεί εντός της εβδομάδας (πιθανότατα την Τετάρτη ή την Πέμπτη) είναι πιθανόν να ψηφισθεί μέχρι την Κυριακή των Βαίων ή ακόμη και τη Μεγάλη Εβδομάδα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καθώς η κυβέρνηση σκέφτεται να ζητήσει ολιγοήμερη παράταση των εργασιών της Βουλής.
Στόχος είναι να μην υπάρχει νομοθετική εκρεμμότητα τη Μεγάλη Δευτέρα, οπότε συνεδριάζει το Euroworking Group, ώστε να ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ.
Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται:
1)      Η ρύθμιση για τους επίορκους με βάση την οποία οι επίορκοι που διώκονται για κακουργηματικές πράξεις θα τίθενται αυτόματα με την απόφαση του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού εκτός δημοσίου και θα διακόπτεται πλήρως η μισθοδοσίας τους, ενώ θα έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στο ΣτΕ για να αναζητήσουν τη δικαίωσή τους. Ωστόσο, φαίνεται ότι η ρύθμιση αυτή θα ισχύσει για τις εκκρεμείς υποθέσεις επίορκων και όχι για παλαιότερες. Σύμφωνα με το σχέδιο  που παρουσίασε στους εκπροσώπους των πιστωτών ο κ. Μανιτάκης, στα πρωτοβάθμια πειθαρχικά εκκρεμούν αυτή τη στιγμή 1.550 υποθέσεις, ενώ στα δευτεροβάθμια πειθαρχικά 577. Επιπλέον για το μεγαλύτερο τμήμα των 940 υπαλλήλων που έχουν μέχρι στιγμής τεθεί σε αργία και εξακολουθούν να λαμβάνουν το 1/3 του μισθού τους, θα προβλέπεται διακοπή μισθοδοσίας τους. Παράλληλα στη ρύθμιση αναμένεται να προβλέπεται σύντμηση των προθεσμιών για την προσφυγή των υπαλλήλων. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται και η εγκύκλιος του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη με την οποία θα δίνονται οδηγίες στις υπηρεσίες να στέλνουν τους φακέλους των επίορκων υπαλλήλων στα πειθαρχικά με λεπτομερή περιγραφή του αδικήματος, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
2)      Η διαδικασία κατάργησης και συγχώνευσης των ΝΠΙΔ (κυρίως) και ΝΠΔΔ του δημοσίου, που θα οδηγήσει σε 15.000 (4.000 φέτος και 11.000 το 2014) απολύσεις όσων υπαλλήλων καταργούνται οι οργανικές θέσεις αλλά και σε προσλήψεις με βάση τον κανόνα 1 προς 1.   Ωστόσο οι προσλήψεις αυτές βρίσκονται υπό την αίρεση της συμφωνίας με την τρόικα ότι «εάν κατά την εκτίμηση μας σε οποιοδήποτε σημείο διαφανεί ότι δεν είμαστε πλέον σε καλό δρόμο για να επιτευχθεί ο συνολικός στόχος (σ.σ. μείωσης του προσωπικού του Δημοσίου), θα μειωθεί αυτή η αναλογία προσλήψεων».
Πάντως, μετά το σχετικό αίτημα του ΠΑΣΟΚ για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών πριν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, προκειμένου να διασφαλιστεί η ενότητα της κυβέρνησης,  ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας θα ενημερώσει αύριο το απόγευμα τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ Φ. Σαχινίδη και της ΔΗΜΑΡΔ. Χατζησωκράτη.
aftodioikisi.gr