Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

OMΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ε.Ε.Ε. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΒΕΝΙΑΜΗ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΩΡΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.Ε. 2 ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ.




«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Κύριε Υπουργέ, κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Κύριε Αρχηγέ του Λιμενικού Σώματος,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Κυρίες και κύριοι,

Θέλω με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τον Υπουργό, κ. Κωστή Μουσουρούλη, και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου για τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης, καθώς και όλους εσάς για την παρουσία σας.

Νοιώθουμε πράγματι, πέρα από την επιθυμία και τη χαρά, εθνικό καθήκον μας να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του λιμενικού σώματος και να προσφέρουμε στο εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό που το επανδρώνει τα πιο κατάλληλα και σύγχρονα επιχειρησιακά εφόδια για την αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη εκτέλεση του δύσκολου έργου του. Ιδιαίτερα στη δυσμενή δημοσιονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα μας, η ανάληψη του κόστους αγοράς των δύο ταχύπλοων στρατιωτικών σκαφών αποτελεί μία νέα ευκαιρία για την ελληνική ναυτιλιακή οικογένεια να σταθεί αρωγός στην κοινωνία μας με πράξεις στοχευμένης προσφοράς.

Με την υπογραφή της παραγγελίας σήμερα, είμαι βέβαιος ότι σύντομα το Λιμενικό μας Σώμα θα έχει στη διάθεσή του δύο από τα πιο σύγχρονα και εξελιγμένα μοντέλα ταχύπλοων σκαφών, τα οποία θα αποτελέσουν πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των έμπειρων και ικανών ανδρών της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών, με σκοπό την πάταξη κάθε παράνομης πράξης στα ελληνικά ύδατα.

Κυρίες και κύριοι,

Όσον και αν τα πλοία της ναυτιλίας μας ταξιδεύουν και δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά μακριά από τον τόπο μας, η επιθυμία μας να είμαστε κοντά στην πατρίδα μας, και τις καλές αλλά κυρίως τις δύσκολες εποχές, αποδεικνύεται έμπρακτα. Θέλω επίσης να τονίσω, χωρίς όμως να αναφερθώ σε λεπτομέρειες, ότι λόγω της οξύτατης οικονομικής κρίσης που βιώνει μεγάλη μερίδα της κοινωνίας μας, η ελληνική ναυτιλιακή οικογένεια, μέσω του συλλογικού της οργάνου, την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, έχει οργανώσει ένα πολύπλευρο πρόγραμμα κοινωνικής αλληλεγγύης, το οποίο υλοποιείται και αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς, στοχεύοντας στην ουσιαστική στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η ναυτιλία ως ο κυριότερος παραγωγικός τομέας του τόπου μας, και ανεξαρτήτως των προκλήσεων και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει στον στίβο του διεθνούς ανταγωνισμού, δηλώνει παρούσα.
Έχετε την αμέριστη συμπαράστασή μας στις τιτάνιες προσπάθειες της κυβέρνησης προκειμένου να ξεπεράσει η πατρίδα μας την κρισιμότερη ίσως περίοδο στην νεότερη ευρωπαϊκή ιστορία και να βγει, όσο το δυνατό, αλώβητη από την σφοδρή οικονομική λαίλαπα.

Κλείνοντας την ομιλία μου όμως, θα ήθελα να αναφερθώ και στην πρόσφατη υιοθέτηση του Πολυνομοσχεδίου για την «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις» και ειδικότερα στην καταψήφιση του άρθρου 19 για τη ναυτολόγηση ελληνικών κατωτέρων πληρωμάτων στα ελληνικής σημαίας ποντοπόρα πλοία καθώς και στα σκάφη αναψυχής, με την σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας, κατά τη διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής και με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει σε ισχύ αντίστοιχη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

 H καταψήφιση δικαιολογήθηκε από ανησυχίες ότι τυχόν υιοθέτηση του εν λόγω άρθρου θα οδηγούσε στην συνομολόγηση ιδιαίτερα χαμηλών μισθών, ισχυρισμός ανακριβής, δεδομένου ότι σε κάθε περίπτωση οι μισθοί δεν θα μπορούσαν να είναι κατώτεροι από τα προβλεπόμενα από τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας. Επιπροσθέτως στη πράξη θα μπορούσαν κατ’επέκταση να απασχοληθούν έλληνες ναυτικοί και στον μεγάλο αριθμό ελληνόκτητων πλοίων ξένων σημαιών, διαχειριζόμενων από την Ελλάδα, με μισθούς σύμφωνους με τα νόμιμα ισχύοντα στη διεθνή ναυτιλιακή αγορά εργασίας.

Μέσω αυτής της διάταξης, η ναυτολόγηση ελληνικών κατώτερων πληρωμάτων θα ήταν πρακτικά εφικτή με δεδομένες τις συνθήκες του διεθνούς ανταγωνισμού που επικρατούν σήμερα στην παγκόσμια ναυτιλία. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η ανταγωνιστικότητα είναι η καθοριστική παράμετρος για να επιβιώσει το ελληνικό πλοίο στο διεθνή στίβο της θάλασσας, και επομένως να συνεχίσει να αποτελεί στρατηγικό πυλώνα και μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Είναι πράγματι απογοητευτικό το γεγονός ότι μία τόσο ελπιδοφόρος προοπτική για το άνοιγμα χιλιάδων θέσεων εργασίας, ανατράπηκε στο βωμό των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων στερώντας από τους άνεργους συμπολίτες μας το δικαίωμα για εργασία και δημιουργία.

Σας ευχαριστώ.»