Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

ΟΜΙΛΙΑ ΑΡΧΗΓΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.Ε.2 ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.



«Εξοχότατε κ. Πρόεδρε της Κυβερνήσεως,

η παρουσία σας σήμερα στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμάς, δεδομένου ότι επί της δικής σας Πρωθυπουργίας πραγματοποιήθηκε η επανασύστασή του και η ενσωμάτωση του Λιμενικού Σώματος σ’ αυτό.

Κύριε Υπουργέ,

Κύριοι Γενικοί Γραμματείς,

Κύριοι Αρχηγοί ΓΕΝ και ΓΕΑ,

Κύριε Πρόεδρε και εκπρόσωποι της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών,

Κυρίες και Κύριοι,

Η εκδήλωση στην οποία έχουμε την τιμή να είναι μαζί μας οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, είναι ένας τρόπος εκδήλωσης ειλικρινούς ευγνωμοσύνης, γι’ αυτό το οποίο διαχρονικά προσφέρουν, όπως η παρούσα δωρεά των δυο ταχύπλοων στρατιωτικών σκαφών για τις ανάγκες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών. Η πράξη αυτή δεν έχει αντίκρισμα μόνο στο Λιμενικό Σώμα, αλλά σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Ευγενικές χειρονομίες προσφοράς όπως η σημερινή, από Έλληνες που έχουν μοχθήσει στη θάλασσα και γνωρίζουν τους κινδύνους και τις προκλήσεις που εκδηλώνονται στο θαλάσσιο πεδίο, έχουν για εμάς ιδιαίτερη αξία και συμβολισμό.

Είμαστε υπερήφανοι για την ελληνική εμπορική ναυτιλία, την οποία υπηρετούμε πιστά επί 90 χρόνια, γιατί έχει διαχρονικά αποδείξει την αξία της σε παγκόσμιο επίπεδο. Αντλούμε περισσότερη δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας, καθώς συναντάμε αρωγούς σ’ ένα δυναμικά μεταβαλλόμενο περιβάλλον, με πολλαπλά προβλήματα σε θέματα εθνικής και εσωτερικής ασφάλειας. Προκλήσεις, που αφορούν τις οργανωμένες μορφές εγκληματικότητας, τον έλεγχο των θαλάσσιων ροών μετανάστευσης, τη διεθνή τρομοκρατία, τη διακίνηση όπλων και υλικών μαζικής καταστροφής. Επίσης, προκλήσεις που αφορούν την ασφάλεια των λιμένων, την ασφάλεια ναυσιπλοΐας, την έρευνα και διάσωση ανθρώπινων ζωών στα ελληνικά πελάγη και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Το Λιμενικό Σώμα σήμερα έχει και πάλι διπλό ρόλο να επιτελέσει. Εκείνο του εγγυητή της νομιμότητας και του επιχειρησιακού βραχίονα ασφάλειας, σε μια εποχή γεωπολιτικά κρίσιμη για το μέλλον της Ελλάδας και εκείνο της στήριξης της ελληνικής ναυτιλίας που πρωταγωνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Η επιτυχής ολοκλήρωση του έργου του έχει άμεσο αντίκτυπο, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο σύνολο των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Κύριε Πρωθυπουργέ, σας διαβεβαιώνω ότι το Λιμενικό σώμα και τα στελέχη του, θα συνεχίσουν να αγωνίζονται με όλες τους τις δυνάμεις σε όλους τους τομείς αρμοδιοτήτων τους, για τη διαφύλαξη των αξιών και ιδανικών της δικαιοσύνης, της ελευθερίας, της ασφάλειας των Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών και του ελεύθερου και θεμιτού ανταγωνισμού στις παγκόσμιες θαλάσσιες μεταφορές, βασισμένου σε κανόνες παγκόσμιας αποδοχής και εφαρμογής.

Τελειώνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι σ’ αυτή την ιστορικά δύσκολη συγκυρία που διατρέχει η χώρα μας, η μόνη διέξοδος που υπάρχει είναι αυτή που μας έχουν διδάξει οι γενιές των προγόνων μας. Εκείνη της ενότητας και της αλληλεγγύης, ώστε να δώσουμε στην Ελλάδα και το Λιμενικό Σώμα τη θέση που τους αξίζουν.

Σας ευχαριστώ θερμά.»