Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΣΠΑ ΣΤΗ ΧΙΟ. ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΙΟΥ





ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
            «ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ»
                                                                                       Χίος, Δευτέρα 22 Απριλίου 2013



Συνάντηση με τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Β. Αιγαίου κ. Μανώλη Κράκαρη πραγματοποίησαν την Παρασκευή 19 Απριλίου στη Χίο οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Παράταξης «Αγώνας για τα Νησιά μας» κ.κ. Θόδωρος Βαλσαμίδης και Σταμάτης Κάρμαντζης προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία υλοποίησης των έργων που εκτελεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στη Χίο. Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στην υλοποίηση των έργων, με αποτέλεσμα αρκετά έργα να έχουν καθυστερήσει, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται.

Τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται σήμερα στα εξής έργα:
-         Στη βελτίωση των υποδομών στο λιμάνι της Λαγκάδας, το οποίο έχει διακοπεί από τις αρχές του 2012 και για το οποίο δεν έχουν ακόμη εξευρεθεί οι απαραίτητοι πόροι για να ξεκινήσει η εκπόνηση της γεωτεχνικής μελέτης.
-         Στο Α΄ Τμήμα της βελτίωσης της Εθνικής Οδού Χίου – Καρδαμύλων, όπου συνεχίζονται τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις από την Ανάδοχο Εταιρεία.
-         Στην κατασκευή του Σχολικού Κέντρου Καμποχώρων, το οποίο έχει διακοπεί από το 2011 και για την ολοκλήρωση του απαιτείται επιπλέον ποσό 1,5 εκ. ευρώ περίπου, με βάση τον έλεγχο και τη συμπλήρωση που έγινε στη μελέτη.
-         Για το έργο της κατασκευής του ΧΥΤΑ της 1ης Διαχειριστικής Ενότητας στη Βόρεια Χίο δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις, ενώ η Περιφέρεια πιθανότατα θα κληθεί να καταβάλει σημαντική αποζημίωση στην ανάδοχο εταιρεία.  

Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκε επίσης το υδρευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια το νησί της Χίου, καθώς και τα προβλήματα που υπάρχουν με την ολοκλήρωση του Φράγματος Κόρης Γεφύρι και την προοπτική αξιοποίησης του Φράγματος Κατράρη. Η πρόταση που κατατέθηκε από την Παράταξη «Αγώνας για τα Νησιά μας» είναι να υπάρξει συνολικός σχεδιασμός για την επίλυση του υδρευτικού προβλήματος της Χίου, το οποίο αντιμετωπίζεται εδώ και πολλά χρόνια αποσπασματικά. Επίσης τονίστηκε η ανάγκη να γίνει άμεσα καταγραφή των έργων για την αξιοποίηση και χρήση των υδατικών πόρων σε συνεργασία και με την Α/βαθμια Αυτοδιοίκηση, τα οποία θα πρέπει να ενσωματωθούν στο Σχέδιο Διαχείρισης των Υδατικών Πόρων Κρήτης & Νήσων Αιγαίου που είναι σε διαδικασία κατάρτισης από τη Γενική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ και το οποίο είναι δεσμευτικό για τη χώρα μας με βάση την Κοινοτική Οδηγία 2000/60/ΕΚ για τα ύδατα.

Τέλος συζητήθηκε ο προγραμματισμός για την υλοποίηση έργων στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014 – 2020 και η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί για την κατάρτιση του Προγράμματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Πρόταση της Παράταξης «Αγώνας για τα Νησιά μας», η οποία άλλωστε έχει κατατεθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο από τον περασμένο Νοέμβριο, είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει διαβούλευση και σχεδιασμός σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας και νησιού με όλους τους τοπικούς Φορείς, να καταγραφούν οι προτάσεις και να τεθούν προτεραιότητες.



Την Πέμπτη 18 Απριλίου οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Παράταξης «Αγώνας για τα Νησιά μας» κ.κ. Θόδωρος Βαλσαμίδης, Σταμάτης Κάρμαντζης και Γιάννης Μαλαφής συναντήθηκαν με το Δήμαρχο Χίου & Πρόεδρο της Π.Ε.Δ. Βορείου Αιγαίου κ. Πολύδωρο Λαμπρινούδη. Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκε η πορεία υλοποίησης έργων του Δήμου Χίου που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, καθώς και για ο προγραμματισμός ενόψει της νέας Προγραμματικής Περιόδου. Συζητήθηκε επίσης το θέμα της διαχείρισης των υδατικών πόρων στη Χίο, καθώς και θέματα που αφορούν τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ενόψει μάλιστα και της διαδικασίας αναθεώρησης του Περιφερειακού Πλαισίου για τη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), η οποία είναι σε εξέλιξη.