Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Νέα ρύθμιση για χρέη σε Εφορία και Ταμεία: Πόσο γλιτώνουν οι οφειλέτες – Ποιες οι αλλαγές σε πρόστιμα και δόσεις


Ρύθμιση χρεών προς ασφαλιστικούς φορείς και εφορίες και εξόφλησή τους σε πολλές δόσεις ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, επιχειρώντας να επιτύχει την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και να κάνει μια «νέα αρχή» στη σχέση των πολιτών με το Δημόσιο.
Η σχετική διάταξη, που πρόκειται να έρθει -σύμφωνα με πληροφορίες- προς ψήφιση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, θα περιλαμβάνει μείωση προστίμων-προσαυξήσεων και καθορισμό 72-100 δόσεων για την αποπληρωμή οφειλών προς ασφαλιστικούς φορείς και ΔΟΥ. Επιπλέον, θα προβλέπει πως όσοι έχουν προβεί ήδη σε ρύθμιση των χρεών τους θα απολαύουν καλύτερης μεταχείρισης, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τη μείωση τόκων.
Στη ρύθμιση των χρεών αναμένεται να ενταχθούν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Αυγούστου. Ως ελάχιστο ποσό δόσης θα ορίζονται τα 50 ευρώ, ενώ δεν θα υπάρχει η ανάγκη προσημείωσης περιουσιακών στοιχείων για όσους προχωρήσουν σε ρύθμιση μεγάλου ποσού (π.χ. πάνω από 100.000 ευρώ).
Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως η διάταξη θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εξόφληση σε έως 100 δόσεις για όσους έχουν οφειλή μέχρι 15.000 ευρώ και αποδεδειγμένα αδυνατούν να εξοφλήσουν το χρέος αυτό σε λιγότερες δόσεις. Για την υπαγωγή των φορολογουμένων στο ειδικό αυτό καθεστώς των 100 δόσεων θα ορίζονται συγκεκριμένα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Παράλληλα, θα προβλέπεται εξόφληση σε έως 72 μηνιαίες δόσεις για όλες τις υπόλοιπες οφειλές, με τον αριθμό αυτόν να είναι ο επικρατέστερος ακόμη και για όσους χρωστούν ποσά μέχρι 15.000 ευρώ και δεν πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο ειδικό καθεστώς των 100 δόσεων.
Εκπρόθεσμη καταβολή
Όσον αφορά τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης καταβολής των δόσεων, θα υπάρχει πρόβλεψη για παροχή έκπτωσης έως 100% σε όσους επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το χρέος τους, ενώ φαίνεται πως το ποσοστό της συνολικής έκπτωσης θα συνδέεται με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξει ο φορολογούμενος. Όσο πιο πολλές οι δόσεις, δηλαδή, τόσο λιγότερη θα είναι η έκπτωση στο «καπέλο» που είχε επιβληθεί στο παρελθόν λόγω καθυστερήσεων.
Ειδικότερα:
12 δοσεις: 90% μείωση
24 δόσεις: 85% μείωση
36 δόσεις: 80% μείωση
48 δόσεις: 75% μείωση
60 δόσεις: 70% μείωση
72 δόσεις: 65% μείωση.
Πληροφορίες αναφέρουν πως όσοι υπαχθούν στο ειδικό καθεστώς των 100 δόσεων δεν θα έχουν καμία έκπτωση στα πρόστιμα.

aftodioikisi.gr