Τρίτη 2 Απριλίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΜΟΙΒΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΑΕΠΙ


Ερώτηση
προς
τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού
και Αθλητισμού


Θέμα: Αμοιβολόγιο ΑΕΠΙ

Στην δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε οι επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής είναι ανάμεσα σε εκείνες που έχουν πληγεί περισσότερο.
Τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι επιχειρήσεις αυτές είναι δυσανάλογα με τους τζίρους τους, χωρίς να συνυπολογίζεται το κριτήριο της παραμεθορίου ή του δυσπρόσιτου ορισμένων περιοχών.

Ο Νόμος ορίζει ότι, τόσο κατά την κατάστρωση όσο και κατά την εφαρμογή των αμοιβολογίων οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) οφείλουν να ενεργούν, χωρίς αυθαιρεσία και να μην προβαίνουν σε καταχρηστικές διακρίσεις, ενώ υφίσταται και η δυνατότητα κατάρτισης συμφωνιών μεταξύ ΟΣΔ και οργανώσεων αντιπροσωπευτικών των χρηστών, που να ρυθμίζουν την οφειλόμενη αμοιβή και άλλα σχετικά ζητήματα (άρθρο 56 παρ.3 εδ.στ και ζ ν. 2121/1993).

Σε περίπτωση διαφωνίας για το ύψος της αμοιβής, συγκριτικά με παρόμοιες περιπτώσεις,  δίνεται η δυνατότητα προσφυγής των χρηστών στη Δικαιοσύνη, αλλά και η δυνατότητα υπαγωγής σε διαιτησία των διαφορών μεταξύ των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης και των χρηστών ως προς το ύψος της αμοιβής που θα πρέπει να καταβάλλει ο χρήστης στον οργανισμό (άρθρο 56 παρ.5 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 8 παρ.15 ν. 2557/1997).

Ο προσδιορισμός των αμοιβών ελέγχεται μόνο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και
πραγματοποιείται βάσει διαφόρων κριτηρίων και παραγόντων (τρόπος ή μέσο με τον οποίο γίνεται η δημόσια εκτέλεση, σκοπός της, η χωρητικότητα του καταστήματος με βάση τα τετραγωνικά μέτρα, το γεγονός αν πρόκειται για αστική, τουριστική ή επαρχιακή περιοχή, οι τιμές των ποτών σε μια επιχείρηση κ.ά.).

Εξαιτίας της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας και για να αποφευχθεί η επίλυση τέτοιου είδους διαφορών στα δικαστήρια


Ερωτάται ο κύριος Υπουργός

1.      Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί ή προτίθεστε να προβείτε για τον εξορθολογισμό του αμοιβολογίου, εν μέσω οικονομικής κρίσης;
2.      Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού από το 2009 μέχρι και σήμερα, με σκοπό τον εξορθολογισμό του αμοιβολογίου ΑΕΠΙ;


01 Απριλίου 2013
Ο ερωτών βουλευτής


Κωνσταντίνος Δ. Τριαντάφυλλος