Πρωταγωνιστικό ρόλο στην Αυτοδιοίκηση, η οποία έχει ήδη αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες σε όλους τους τομείς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες πολίτες εξαιτίας της κρίσης, ζητάνε από τα κόμματα και την επόμενη κυβέρνηση οι δήμοι και η δήμαρχοι της χώρας.
Η εν λόγω θέση διατυπώθηκε με επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, στα πολιτικά κόμματα στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Με την επιστολή του, ζητούσε να παρουσιάσει τις θέσεις των ΟΤΑ σε τομείς όπως:
- τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης
- οι θεσμικές αλλαγές που προτείνει για τη βελτίωση της λειτουργίας των Δήμων και την δρομολόγηση της επίλυσης μιας σειράς θεσμικών εκκρεμοτήτων
- τη συμμετοχή των Δήμων στο νέο ΕΣΠΑ
- την ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου των Δήμων μέσα από την περαιτέρω ενίσχυση των κοινωνικών τους δομών και υποδομών
- το ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων
- ζητήματα που αφορούν τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας κι επηρεάζουν τις τοπικές κοινωνίες
Σε ενημερωτικό σημείωμα που εστάλη, υπογραμμιζόταν η ανάγκει να καταστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση γνήσιος θεσμικός εκφραστής ενός νέου Κράτους κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, αλλά και βασικός πυλώνας της νέας παραγωγικής και αναπτυξιακής πορείας της χώρας. «Η πρωτοφανής κρίσης που βιώνει η χώρα μας θέτει επιτακτικά το ζήτημα της αλλαγής της οργάνωσης του Κράτους και των θεσμών του», σημειωνόταν.
Για να επιτευχθεί η αλλαγή αυτή, η ΚΕΔΕ θεωρεί αναγκαία τη διεύρυνση της Αποκέντρωσης, σύμφωνα με τις αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας με τους πολίτες. Επομένως, είναι μονόδρομος η ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τέτοιο τρόπο ώστε να καταστεί ο κάθε δήμος:
- ο φορέας ενός νέου τοπικού πολεοδομικού σχεδιασμού και αναπτυξιακού προγραμματισμού, προκειμένου να προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
- ο φορέας παροχής υπηρεσιών στους πολίτες, με έμφαση στις κοινωνικές υπηρεσίες, με στόχο τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.
Για να επιτευχθούν τα παραπάνω , είναι απαραίτητο σύμφωνα με το σημείωμα:
– να ενισχυθούν τα οικονομικά των Δήμων και να αυξηθεί η συμμετοχή τους στα Αναπτυξιακά Προγράμματα, εθνικά και ευρωπαϊκά
– να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου που καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης, αξιοποιώντας την ευκαιρία της Συνταγματικής Αναθεώρησης
– να διασφαλιστούν οι μηχανισμοί και οι πόροι που θα καταστήσουν τους Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού βασικούς μοχλούς για την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής.
– να δοθεί στους Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού ουσιαστικές αρμοδιότητες στα ζητήματα που αφορούν τη χωροταξία, την πολεοδομία και το περιβάλλον.
Τα 11 σημεία
Υπενθυμίζεται ότι τα αιτήματα της Αυτοδιοίκησης προς το κεντρικό κράτος είχαν αποτυπωθεί και μέσω των 11 σημείων που είχαν διαμορφωθεί στη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης της ΚΕΔΕ με τις 13 ΠΕΔ της χώρας, τον περασμένο Δεκέμβριο, ενόψει ψήφισης του προϋπολογισμού..
«Στα αιτήματα μας αυτά», έγραφε η σχετική ανακοίνωση, «περιλαμβάνονται:
- Η απαίτησή μας για συμμετοχή των Δήμων, ως ποσοστό και ως ποσό, στην αύξηση των προβλεπόμενων εσόδων του Κράτους από τους φόρους που αποτελούν το «χρηματοδοτικό καλάθι» των ΚΑΠ, όπως ορίζει ο Ν. 3852/2010
- Η συμμετοχή των Δήμων στα έσοδα από Π.Ο.Ε. , η οποία σήμερα είναι μηδενική)
- Η ουσιαστική αύξηση του μεριδίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με προτεραιότητα σε μικρούς και ορεινούς Δήμους που δεν διαθέτουν διαχειριστική επάρκεια.
- Η απαίτηση για διάθεση 2 δις € από το νέο Ε.Σ.Π.Α., για τη δημιουργία Επιχειρησιακού Προγράμματος για τους Δήμους με τελικούς δικαιούχους τους Δήμους και ενδιάμεσους φορείς διαχείρισης την ΕΕΤΑΑ Α.Ε. και τους Δήμους με διαχειριστική επάρκεια.
- Η απόδοση στους δήμους των αναγκαίων πόρων για τη συντήρηση και λειτουργία των μεταφερόμενων δομών
- Η συνέχιση της χρηματοδότησης κρίσιμων κοινωνικών δομών και υπηρεσιών, όπως το Βοήθεια στο Σπίτι.
- Να επανέλθει το ποσοστό κατανομής εσόδων του «Πράσινου Ταμείου» στους δήμους από 2,5% που είναι σήμερα, στο αρχικό 10%, κυρίως για έργα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής.
- Να μειωθεί το επιτόκιο δανεισμού των Δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στο ύψος του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
- Να καλυφθούν οι οικονομικές απώλειες των δήμων λόγω της κατάργησης της Δημοτικής Αστυνομίας και της κάλυψης δαπανών από φθορές λόγω της κατάργησης των Σχολικών Φυλάκων.
- Nα διατηρηθεί το ειδικό φορολογικό καθεστώς του μειωμένου Φ.Π.Α. σε περιοχές της Ελλάδος, όπως αυτές αναφέρονται στο άρθρο 120 της 92/77/ΕΟΚ , Ευρωπαϊκής Οδηγίας του Συμβουλίου της 19ηςΟκτωβρίου 1992, με την οποία προβλέπονται εξαιρέσεις στους κανόνες εφαρμογής ορισμένων ποσοστών Φ.Π.Α. σε απομακρυσμένες περιοχές ή περιοχές ιδιαίτερης γεωγραφικής θέσης, με στόχο να ληφθεί υπόψη η μοναδικότητα της γεωγραφικής τους θέσης και να εξασφαλισθεί η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των μεταφορών
- Να υπάρξει πρόβλεψη πίστωσης στον Κρατικό Προϋπολογισμό 2015 για:
- Την πρόσληψη ειδικών γραμματέων σε όλους τους Δήμους.
- Την πρόσληψη ειδικών συνεργατών, ειδικών συμβούλων σε αριθμό αντίστοιχο με αυτό των αντιδημάρχων και ιδιαιτέρων γραμματέων.
- Την κάλυψη εξόδων παράστασης για όλους τους αντιδημάρχους.
- Την κάλυψη εξόδων μετακίνησης των δημοτικών συμβούλων σε Καλλικρατικούς Δήμους.
Το κόστος για την κάλυψη των συγκεκριμένων δαπανών δεν θα ξεπεράσει τα 20 εκατ. €, ετησίως , αλλά το όφελος που θα προκύψει για την Αυτοδιοίκηση θα είναι πολλαπλάσιο».
aftodioikisi.gr
aftodioikisi.gr