Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ - ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ "ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ"

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΠΕ ΧΙΟΥ
ΣΥΠΕΧ


                                                                                                            
ΠΡΟΣ: κ. Αντιπεριφερειάρχη Χίου
           κ. Δήμαρχο Χίου
           Σύλλογο ΑΜΕΑ
Τοπικά ΜΜΕ




Λίγους μήνες πριν από τις εκλογές,  ένα ακόμη πρόβλημα  που ταλαιπωρεί χρόνια πολίτες- κατοίκους της περιοχής, διερχομένους πεζούς και οδηγούς  αλλά και τους υπαλλήλους  της Πρώην Νομαρχίας και νυν Π.Ε. Χίου έρχεται στην επιφάνεια.
Το πρόβλημα επιχειρείται να λυθεί άρον - άρον και να τακτοποιήσει την συμπαθή τάξη των  επαγγελματιών αυτοκινητιστών –ταξί.
“Η κατοχύρωση της  πιάτσας  ταξί πίσω από το κτίριο της «Νομαρχίας“.

Για το ιστορικό της υπόθεσης και για όσους ενδιαφέρει  η ουσία είναι ότι ο χώρος μεταξύ της Νομαρχίας και της πινακοθήκης μέχρι τα μισά περίπου  , καθώς και προς δυσμάς  και μέχρι το μέσο του πάρκου προς το Ομήρειο  είναι οικόπεδο ιδιοκτησίας Νομαρχίας.
Κατά την επισκευή  και ανέγερση του ορόφου από την τότε ΝΑΧ (Νομαρχία Καλουτά )  τοποθετήθηκαν  πινακίδες σήμανσης  για κάποιες θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων  , και μεταξύ αυτών και των  ΑΜΕΑ  στην επίμαχη λωρίδα  που είναι ο πλησιέστερος χώρος στάθμευσης  στη  μοναδική είσοδο - πρόσβαση για τα ΑΜΕΑ  στο κτίριο της «Νομαρχίας».
Μετά από διαμάχη  των ΤΑΞΙ  και του τότε  Δημάρχου Χίου (καταστροφή του υπό κατασκευή ήπιας κυκλοφορίας πεζόδρομου  και τελικά διακοπή της εργολαβίας που υλοποιούνταν βάσει εγκεκριμένης μελέτης και γενικότερου σχεδιασμού, που περιλαμβάνει και έργα που σήμερα βλέπουμε ολοκληρωμένα όπως η Απλωταριά ή ο πεζόδρομος από την πίσω πλευρά των λουτρών ) ,  δόθηκε ατύπως « άδεια» από τον Νομάρχη κ. Λαμπρινούδη  για στάθμευση των ΤΑΞΙ  στη νότια πλευρά  του κτιρίου , καλύπτοντας  τις υπάρχουσες πινακίδες της ΝΑ Χίου και αργότερα ξηλώνοντας τις  εντελώς.
Το μέτρο επεκτάθηκε με την ανάληψη της Δημαρχίας Λαμπρινούδη και από την πλευρά της πινακοθήκης  με τοποθέτηση παράνομων πινακίδων.
Για να διευκρινίσουμε,  Πιάτσα ταξί πίσω από τη «Νομαρχία» δεν υφίσταται νόμιμα (οι πιάτσες ταξί καθορίζονται με την με αρ. πρωτ. 7329/14-11-2008 απόφαση του Νομάρχη Χίου όπου η εν λόγω θέση δεν περιλαμβάνεται ), αλλά όλοι μας, όσοι καθημερινά ζουν και περνούν από το κέντρο, βιώνουν το αλαλούμ της στάθμευσης από τα ταξί στο χώρο αυτό, που πολλές φορές κλείνουν σταθμεύοντας σε  όλο το πλάτος του  δρόμου ακόμη και στη μέση του , χωρίς να μπορεί να περάσει ούτε πεζός, καθώς και την ανυπαρξία της όποιας  καθαριότητας  της περιοχής και ότι αυτό συνεπάγεται .
Ο Αντιπεριφερειάρχης παρόλο που θέσαμε το θέμα ως σύλλογος τόσο για το θέμα των ταξί, όσο και για την ύπαρξη του περιπτέρου που πρόσφατα ανακαινίσθηκε από το Δήμο σε χώρο ιδιοκτησίας Περιφέρειας  δεν πήρε θέση και δεν  απαίτησε, όπως και εμείς απαιτούμε την αναβάθμιση, ανάπλαση  και βελτίωση του κεντρικού αυτού χώρου που περιλαμβάνει  το κτίριο της περιφέρειας , το Ομήρειο, το πάρκο και την πινακοθήκη με εφαρμογή της υπάρχουσας μελέτης .
Ο Δήμαρχος , που ως Νομάρχης συμφωνούσε  και με την ανάδειξη της περιοχής , αλλά και με την τακτοποίηση  των ταξί , τώρα, θεωρεί  ότι, πρέπει να  τελειώνει με αυτό το θέμα και να νομιμοποιήσει μια κατάσταση  παράνομη εδώ και χρόνια, εις βάρος βέβαια της ανάδειξης της περιοχής, της εξυπηρέτησης του κόσμου που  διέρχεται από την περιοχή, των ΑΜΕΑ που δεν έχουν άλλη πρόσβαση προς το κτίριο  και τις υπηρεσίες του .
Οι επαγγελματίες οδηγοί ταξί, σαφώς και θα πρέπει να τακτοποιηθούν  και να ασκούν απρόσκοπτα τη δουλειά τους .Η τακτοποίηση όμως πρέπει να διέπεται από ισορροπία  μεταξύ της εργασίας τους και της ποιότητας ζωής των υπολοίπων  πολιτών.
Ρωτάμε  όμως ,σε ένα χώρο γύρω από την πλατεία,  πόσες νόμιμα υφιστάμενες θέσεις στάθμευσης ταξί  υπάρχουν και πόσες θα πρέπει να υπάρχουν,  με δεδομένο ότι οι συνολικές άδειες ταξί στο νομό είναι περίπου 110.  
Γιατί λοιπόν για τους εκάστοτε πολιτικούς άρχοντες,  όλα να κατευθύνονται από πολιτικές σκοπιμότητες και συγκυρίες και  να ανατρέπονται σχεδιασμοί που έχουν μελετηθεί και εγκριθεί και αποσκοπούσαν στην ποιοτική αναβάθμιση της πόλης;
 Ας κοιτάξουν λίγο  και τούτο το κτίριο και της εξυπηρέτησης που αυτό θα πρέπει να παρέχει στους πολίτες   και μην μας πουν  ότι η παρέμβασή μας γίνεται για θέσεις στάθμευσης των υπαλλήλων. Εδώ και χρόνια έχουμε λύσει αυτό το πρόβλημα. Και δεν καιγόμαστε  για πέντε θέσεις  στάθμευσης όταν στο κτίριο εργάζονται καθημερινά  πενήντα και πλέον υπάλληλοι.
Απαίτησή μας λοιπόν είναι   η αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου του κεντρικού κτιρίου  της Π.Ε.  Χίου η οποία συνεπάγεται, βελτίωση της ποιότητας εξυπηρέτησης των πολιτών, ανάδειξη του κτιρίου και του  χώρου που το περιβάλλει και κατ’ επέκταση  του κέντρου της πόλης .



Το Διοικητικό Συμβούλιο

Του Συλλόγου Υπαλλήλων ΠΕ Χίου