Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Το γερμανικό σχέδιο ανάπτυξης για την Ελλάδα – Ποιος είναι ο ρόλος των δήμων


Έμφαση στον τουρισμό, εστιάζοντας, ενδεχομένως, σε συγκεκριμένους τομείς θα πρέπει να δώσει η χώρα προκειμένου να προχωρήσει ένα βήμα πιο μπροστά στον «δρόμο» της ανάπτυξης, σύμφωνα με την άποψη ευρωπαίων παραγόντων.
Το «βαρύ πυροβολικό» της ελληνικής οικονομίας, όπως έχει χαρακτηριστεί ο τουρισμός, προσφέρει αναμφίβολα ευκαιρίες ανάπτυξης για πληθώρα ελληνικών περιφερειών. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Χανς-Γιόαχιμ Φούχτελ (Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερμανίας, διορισμένος από την Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ ως Εντεταλμένος της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης), ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν βλέπει ανάκαμψη στη χώρα μας, απάντησε ότι θα πρέπει η Ελλάδα να εστιάσει στον τουρισμό και να να αναζητήσει τρόπους που θα μπορούν να επιμηκύνουν όποια τουριστικά περίοδο.
Θεώρησε θετικό το γεγονός ότι κάθε περιοχή της Ελλάδας, έχει τη δυνατότητα να καταρτίσει τον δικό της ξεχωριστό τουριστικό «φάκελο». Πρόκειται για επιλογές που εναπόκεινται σε μεγάλο βαθμό σε πρωτοβουλίες που δύνανται να λάβουν κατά τόπους δήμοι και περιφέρειες. Σε εθνικό επίπεδο, επισήμανε ότι μια καλύτερη προετοιμασία της χώρας στον τουρισμό, θα την «ανεβάσει» σε καλύτερη θέση απέναντι σε άλλους προορισμούς της Μεσογείου, όπως η Αίγυπτος και η Αλγερία, όταν αυτές ανακάμψουν. Για αυτό και, όπως είπε, απαιτείται η ανάπτυξη νέων τουριστικών προϊόντων, π.χ. περιηγητικού τουρισμού ή αγροτουρισμού.
Το παράδειγμα της Ρόδου
Είναι γνωστό, ωστόσο, ότι η γερμανική πλευρά θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει δυνατότητες να αποκομίσει πολλαπλά κέρδη επενδύοντας στον τουρισμό υγείας. Χαρακτηριστικό είναι το πιλοτικό πρόγραμμα που «τρέχει» στη Ρόδο, όπου αναπτύσσεται ένα νέο είδος τουρισμού και, εν ολίγοις, στοχεύει στην προσέλκυση ηλικιωμένων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Πολλοί, μάλιστα, εκτιμούν ότι αναμένεται να προσελκύσει πληθώρα επισκεπτών από τη Γερμανία.
Το πρόγραμμα αφορά τους ηλικιωμένους ανθρώπους με ιατρικά προβλήματα (αλτσχάιμερ, άνοια, κινητικά προβλήματα). Στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται και σεμινάρια από γιατρούς και ειδικούς νοσηλευτές στη νοσηλευτική σχολή Ρόδου. Η νέα αυτή μορφή τουρισμού, επιδιώκει να διευκολύνει άτομα τρίτης ηλικίας με προβλήματα, αλλά και τους συγγενείς τους, να κάνουν διακοπές και να έχουν συγχρόνως την ιατρική φροντίδα που χρειάζονται. Οι πρώτοι που επέλεγαν το συγκεκριμένο «πακέτο διακοπών» ήταν Γερμανοί. Το μεγαλύτερο ποσοστό των εξόδων τους καλυπτόταν από τα γερμανικά ασφαλιστικά ταμεία. Νέο γκρουπ επισκεπτών, υπολογίζεται να έρθει στη Ρόδο τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο αυτό, αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV). Για τον σκοπό αυτόν συνεργάζονται οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του δήμου Ρόδου, της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, η διεύθυνση της Σχολής Βοηθών Νοσηλευτών της Ρόδου, καθώς και η εξωτερική υπηρεσία κατ΄οίκον νοσηλείας. Συνεργάζονται και οι Γερμανοί εταίροι αυτής της δράσης, η Κλινική Bavaria, η εταιρεία XP Xpert Cooperation με έδρα τη Στουτγάρδη, καθώς και η DEKRA.

aftodioikisi.gr