Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ






Με εισαγγελική εντολή εδώ και λίγες μέρες η Δικαιοσύνη ερευνά τη διαχείριση ερευνητικών προγραμμάτων από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μέσω της Επιτροπής Ερευνών. Ιδιαίτερα ερευνάται πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ, γνωστό και ως πρόγραμμα περί πολυνησιωτικότητας.
Ας σημειωθεί ότι ήδη κλήθηκαν να καταθέσουν στη διενεργούσα την προδικαστική διαδικασία πταισματοδίκη Μυτιλήνης στελέχη της πανεπιστημιακής κοινότητας, με πρώτη την αρμόδια αντιπρύτανη Αγγελική Δημητρακοπούλου. Επίσης με εισαγγελική εντολή, που υπογράφει η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Μυτιλήνης Μαργαρίτα Χρα, ζητήθηκε από το πανεπιστήμιο να καταθέσει στη διενεργούσα την προδικασία πταισματοδίκη το σύνολο των προσλήψεων που έχουν γίνει στον Ειδικό Λογαριασμό Ερευνας (ΕΛΕ) για εξυπηρέτηση διαχείρισης τέτοιων ερευνητικών προγραμμάτων στη διετία 2011 και 2012.
Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, η έρευνα προκλήθηκε από δημοσιεύματα αλλά και καταγγελίες για διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων από στελέχη της πανεπιστημιακής κοινότητας, μέλη ΔΕΠ αλλά και εργαζομένους στο πανεπιστήμιο που διαχειρίζονται τα προγράμματα αυτά ως παράλληλο έργο τού κυρίως επιστημονικού ή υπαλληλικού τους έργου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, διερευνάται κυρίως η διαχείριση του λεγομένου «διαχειριστικού κόστους», του χρηματικού δηλαδή ποσού που εισπράττεται από τον Ειδικό Λογαριασμό Ερευνας, ύψους 20%, από κάθε ερευνητικό πρόγραμμα. Το ποσό αυτό το διαχειρίζονται εκτός δημόσιου λογιστικού συστήματος και, με βάση τις καταγγελίες, η διαχείριση αυτή ήταν τουλάχιστον παράτυπη.
πηγη enet