Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

EΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Κ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΕΠ΄ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΙΛΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ Visa Schengen ΣΕ 5 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς

τον Υπουργό Εξωτερικών,
τον Υπουργό Οικονομικών,
τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
και την Υπουργό Τουρισμού


Θέμα: Πιλοτικό πρόγραμμα για την έκδοση visa Schengen σε ελληνικά νησιά.

Το πιλοτικό πρόγραμμα για την έκδοση visa Schengen, για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας προέκυψε από τη συνεργασία των υπουργείων Εξωτερικών και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη με το υπουργείο Τουρισμού. Τα δύο πρώτα υπουργεία επεξεργάστηκαν σχετικές προτάσεις για διευκόλυνση και απλούστευση της διαδικασίας εισόδου στα μεγαλύτερα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τις παρουσίασαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έδωσε το «πράσινο» φως και έτσι η χώρα μας, σε συνεργασία με την Τουρκία, το έθεσε σε ισχύ.

Ο βασικός στόχος του προγράμματος είναι να επιτρέψει σε υπηκόους τρίτων χωρών, για τους οποίους απαιτείται αλλά δεν κατέχουν θεώρηση εισόδου στον ενιαίο χώρο Schengen, να επισκεφθούν τη Ρόδο, την Κω, τη Σάμο, τη Χίο και τη Λέσβο, μέσω μιας ταχείας και απλουστευμένης διαδικασίας με την έκδοση θεωρήσεων κατά την άφιξή τους.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε  στις 30.09.2012. Επίσης, από τις 28.07.2010, οι κάτοχοι ειδικών (πράσινων) τουρκικών διαβατηρίων δεν υπόκεινται στην υποχρέωση θεώρησης για την είσοδο τους στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα στατιστικά στοιχεία των Προξενικών Αρχών μας στο εξωτερικό για τις εκδόσεις βίζας. 

Τη μεγάλη σημασία της απλούστευσης της διαδικασίας θεωρήσεων, είχε τονίσει και ο υπουργός Εξωτερικών, κατά την συνάντησή του, πριν ένα μήνα περίπου, με την υπουργό Τουρισμού,  επισημαίνοντας ότι η υλοποίηση τέτοιου είδους πρωτοβουλιών, που θα φέρουν περισσότερους επισκέπτες στη χώρα μας, ιδίως από τις αναδυόμενες τουριστικές αγορές, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας του υπουργείου Εξωτερικών.

Με δηλώσεις και επιστολές προς τους αρμόδιους φορείς, στο ίδιο μήκος κύματος, τα Επιμελητήρια των περιοχών αυτών επικροτούν το παραπάνω πρόγραμμα και ζητούν τη συνέχιση του και την περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Σύμφωνα με στοιχεία των αρμοδίων Αρχών, ειδικά για το νησί της Χίου, με τα ποσοστά να κυμαίνονται περίπου τα ίδια, με μικρές αποκλίσεις, και για τα υπόλοιπα νησιά, από τον Ιούνιο μέχρι το τέλος του προγράμματος οι αφίξεις στη Χίο από τρίτες χώρες ήταν 24.438, με το 70% να είναι Τούρκοι. Δόθηκαν 1313 βίζες και εισπράχθηκαν από τις αρμόδιες Αρχές, περίπου 70.000 ευρώ, χωρίς να υπολογιστούν τα χρήματα που ξοδεύτηκαν στην αγορά του νησιού από τους παραπάνω.

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί

1.      Έχει πραγματοποιηθεί η επίσημη αποτίμηση του πιλοτικού προγράμματος για την έκδοση visa Schengen σε ελληνικά νησιά; Εάν, ναι, ποιες είναι οι προθέσεις της Κυβέρνησης για τη συνέχισή του και την απλοποίηση διαδικασιών, αν αυτό κρίνεται αναγκαίο;
2.      Εξετάζεται το ενδεχόμενο διάθεσης επιπλέον προσωπικού στις κατά τόπους εμπλεκόμενες υπηρεσίες για την καλύτερη λειτουργία του προγράμματος;
3.      Ειδικότερα για το νησί της Χίου, στην περίπτωση που το πρόγραμμα συνεχιστεί, ποιες διαδικασίες θα ισχύσουν και ποιος είναι ο σχεδιασμός για την καλύτερη λειτουργία του προγράμματος, σε επίπεδο υποδομών, απασχολούμενου προσωπικού και διαδικασιών, σύμφωνα με τις απόψεις που έχουν αποτυπώσει οι εμπλεκόμενοι φορείς;

10 Οκτωβρίου 2012
Ο ερωτών βουλευτής



Κωνσταντίνος Δ. Τριαντάφυλλος