Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

ETΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ HELMEPA





Πραγματοποιήθηκε η ετήσια γενική συνέλευση των μελών της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος – HELMEPA την οποία φιλοξένησε η εταιρεία μέλος Costamare  Shipping.
Παρουσία του προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θ. Βενιάμη, του γενικού γραμματέα της ΠΝΟ Ι. Χαλά, του προέδρου της ΠΕΠΕΝ Γ. Βλάχου, του προέδρου της Ένωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας Α. Βεντούρη, καθώς και άλλων εκπροσώπων της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας και των μελών της HELMEPA, o πρόεδρος, καπετάν Βασίλης Κ. Κωνσταντακόπουλος, κήρυξε την έναρξη των διαδικασιών της γενικής συνέλευσης.
Ο γενικός διευθυντής, Δημήτρης Μητσάτσος, παρουσίασε τα πεπραγμένα της χρονιάς που πέρασε δίνοντας έμφαση στην πιστοποίηση του ναυτιλιακού τομέα της HELMEPA ως ναυτιλιακό εκπαιδευτικό κέντρο, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 9001:2000, που διασφαλίζει σταθερά υψηλό επίπεδο ποιότητας επιμόρφωσης των αξιωματικών και στελεχών της ελληνικής ναυτιλίας.
Τόνισε ότι ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας της HELMEPA, η ίδρυσή της εθελοντικά από πλοιοκτήτες και ναυτικούς, η με κάθε διαφάνεια τήρηση των δεσμεύσεων της ιδρυτικής Διακήρυξης από τα μέλη, η συνεργασία με ναυτιλιακές αρχές του εξωτερικού και το γεγονός ότι HELMEPA προβάλλει την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα χωρίς ποτέ να προωθεί συμφέροντα, είναι αυτά που έφεραν τη διεθνή εκτίμηση. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο πρόγραμμα της Παιδικής HELMEPA και στην εθελοντική συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων παιδιών και δασκάλων μέχρι σήμερα από όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας.
Στη συνέχεια ο ταμίας του Δ.Σ. Νικόλαος Μπαφαλούκος παρουσίασε την οικονομική εικόνα της ένωσης. Κατόπιν ο πρόεδρος κάλεσε στο βήμα το Ναυτικό Ακόλουθο της πρεσβείας των ΗΠΑ, αντιπλοίαρχο του αμερικανικού  ναυτικού Philip Campbell να παρουσιάσει εξελίξεις και σκέψεις στο θέμα της αντιμετώπισης της πειρατείας στη θάλασσα. Ο αντιπλοίαρχος Campbell αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του σύγχρονου αυτού φαινομένου, ανέλυσε τους παράγοντες που επηρεάζουν την εκδήλωση περιστατικών πειρατείας κατά των εμπορικών πλοίων σε περιοχές υψηλού κινδύνου όπως ο κόλπος του Aden και ο Ινδικός Ωκεανός καθώς και τις συνηθέστερες τακτικές που χρησιμοποιούν οι πειρατές.
Σημείωσε δε ότι στο διάστημα Ιανουάριος 2005 - Απρίλιος 2009, η ελληνόκτητη ναυτιλία ήταν πρώτη σε αριθμό περιστατικών πειρατείας. Ο Cdr Campbell ανέφερε τρόπους αντιμετώπισης και μείωσης του κινδύνου πειρατείας των πλοίων και τέλος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η στενή συνεργασία της διεθνούς εμπορικής ναυτιλίας, του πολεμικού ναυτικού και άλλων θεσμικών φορέων θα φέρει άμεσα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της πειρατείας.
Με την ευκαιρία της γενικής συνέλευσης των μελών της HELMEPA παρουσιάστηκε η αφίσα της θερινής εκστρατείας ευαισθητοποίησης του κοινού για το καλοκαίρι του 2009, με μήνυμα «Ας αλλάξουμε συνήθειες … όχι το κλίμα!